Hét tenger ördöge – Elfsong-klippremier!

Hirdetés

Új, dupla, digitális albummal jelentkezik az Elfsong. Az epic fantasy metal rock musical műfajában alkotó banda tagjaival ennek apropóján beszélgettünk.

Honnan jött ez a tengeres-kalózos történelmi vonulat, mint daltéma?

Id. Somlói Ferenc: Anno, még 2013-ban fogalmaztuk meg Brandanus barát különös történetét. Egy ír szerzetesről van szó, aki nem hitte el a tengerészek meséit a tengeri szörnyekről, és a hihetetlen kalandokról. Ezért aztán az Úr megharagudott rá, és kilenc évi, tengeri száműzetésre ítélte őt. Brandanus barát aztán hajóra is szállt, és ezt a történetet, mármint a szörnyekkel való találkozását, száműzetését meséltük el a Tengermély király dalban, az Északi-Tengeri kalandok albumon.

Hirdetés


Na jó, de, ha egyszer útnak indult, és túlélte a kalandokat, akkor egyszer vissza is kell térnie.  Erről szól a Visszatérés című dal a Lámpások Népének regéje albumon,

és hát a Hét tenger Ördöge pedig arról a különös barátságról szól, amit az Úr kegyelméből megtapasztalhatott, és a rettegett angol, kapitány és kalóz, Francis Drake oldalán megélt.

Hogyan született a dal?

A dal valójában egy jó kis fantasy kalandból indult, amihez ugyan semmi köze nem volt a két főszereplőnek, ám megfelelő hangulatot teremtett ahhoz, hogy beinduljanak ezek a katonás, feszes ritmusok, és csakhamar megelevenedett a tengeri csaták füstös, véres, káosz hangulata.

Honnan inspirálódtatok?

Az inspiráció mindig egy villanás, aztán jön a kutató munka, a könyvek fellapozása, a kiválasztott szereplők vélt és valós szerepeinek kialakítása. Hihetetlenül jó ez a kutakodó időszak, egy kicsit a kalandorok forrásainak felfedezéséhez hasonlít, és gyakran a könyvtárakban, az internet rejtett oldalain, és persze szerepjáték asztaloknál, kalandok és kockadobások során csúcsosodnak ki.

Milyen volt az alkotói folyamat?

Id.S.F: Az alkotói folyamatban először mindig a Fiam – ifj. Somlói “Feca” Ferenc – és én  vagyunk jelen. Egy-egy ritmus, vagy dallam gördül elő a gitárokból, aztán közben sok-sok beszélgetés következik, mert a dallamok mellett a jó kis sztorizásnak is nagy szerepe van nálunk. Kialakul a dallammenet, majd rögtön jönnek a szimfonikusok, és ezek a témák aztán 100%-ban elkészülnek. Ezt követi a szöveg, majd az ének és egy kis gitárdemózás. Dani, az énekesünk rengeteget tesz hozzá a dalokhoz, mert olyan varázslatot visz véghez az énekével, amitől igazán különös lesz minden Elfsong dal. Ezt követi a metal részek rögzítése, amire hagyományosan a Denevér stúdióban kerül sor, és persze Töfi és Béla is beleteszi magát a dalokba, így ez egy igazi csapatmunka.

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a Hét tenger ördöge című dalt?

A Hét tenger Ördöge dalt minden kalózos történetet kedvelő, no és persze a rock és metal zenét szerető embernek ajánljuk. Érdemes lesz majd meghallgatni az angol verziókat is, ahol a teljes három dalból álló történet kiteljesedik, no és a dalok egymás után valóban nagy varázslatot idéznek elő.  Az Elfsongnak pedig valahol ez a lényege. Elmesélni valami nagy ívű mesét.

Mit kell tudni a dupla digitális albumról, illetve annak többi daláról? Lesz (netán van is már?) belőle fizikai kiadvány is?

A dupla, digitális album ötlete ennek a furcsa megváltozott élethelyzetnek köszönhető, no meg annak is, hogy a fizikális verzióhoz még gyűjtenünk kell – hogy vérbeli kalóz módjára  fogalmazzak –  egy kis “aranyat.”  Nem akarunk lejjebb adni a terveinkből, és a dupla album olyan megjelenésű lesz, amitől mindenki csak csettinteni tud majd, hogy, na, ez igen! Addig azonban jön a digitális, dupla album, a kiadónk, a Nail Records együttműködésével, és minden megvásárolt digitális album árát visszaforgatjuk a fizikai formátum megjelentetésébe.

 

Képek: Pozsgay Gyula,
Byzwa Dher – https://www.facebook.com/byzwadherart

A festmények a zenekar korszakait mutatják be albumról – albumra.
Az Elfsong Facebook oldala: www.facebook.com/ElfsongOfficial
Az Elfsong YouTube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UC2Dj1p4y6ZdC-Ldsl42UngA

Mondd el a véleményed

József Attila szerelmes versei

Szabó Lőrinc összes versei