Hogyan tervezd a heti menüt? Gyors rutin, egészséges tippek
A heti menü összeállítása 2025-ben a gyors, szezonális, pénztárcabarát és kreatív konyhatechnológiák köré épül. Az egészségtudatosság, alternatív fehérjék, vegán/vegetáriánus opciók és a mediterrán, ázsiai ízvilág előtérbe kerülnek, miközben a klasszikus magyar fogások sem mennek ki a divatból.
Heti menü – klasszikustól a reform receptekig
Hétfő
-
Szilvaleves
-
Olívával töltött rántott csirkemell
-
Tükörtojás spenótfészekben
-
Almás-diós kevert süti csokimázzal
Kedd
-
Paradicsomleves betűtésztával
-
Cukkinis rakott krumpli
-
Brokkoli szószos tészta
-
Banános palacsinta
-
Ebédötlet: csirkeaprólékleves, rakott brokkoli, zöldséges kuszkusz
Szerda
-
Lencseleves
-
Káposztás-almás tarja egytál
-
Rántott karfiol
-
Banános-mogyorós kocka
-
Ebéd: daragaluskaleves, kelkáposztafőzelék, vacsorára orosz hússaláta pirítóssal
Csütörtök
-
Ázsiai húsgombócleves
-
Pirított csirke zöldségekkel
-
Teriyaki tofu
-
Szerencsesüti
-
Ebéd: gombaleves, gyors vadas, sóskamártás tojással
Péntek
-
Marhagulyás kuktában
-
Bakonyi palacsinta
-
Falafel-alaprecept
-
Bécsi túrós palacsinta
-
Ebéd: palócleves, palacsinta, vacsorára kaszinótojás, pirítós
Szombat
-
Marha csontleves metélttel
-
Vadas csirke zsemlegombóccal
-
Tócsni tejföllel, könnyed saláta
-
Ebéd: húsleves csigatésztával, serpenyős tarja kapros káposztával, vacsora gyümölcs- és sajttál
Vasárnap
-
Fokhagymakrémleves
-
Húsos rakott burgonya
-
Mézes-mustáros spagetti sertésszűzzel
-
Kalácsfelfújt gyümölcsökkel
2025 legnépszerűbb diéta-alapú heti menüi
-
Mediterrán: olívaolajos saláták, tengeri hal, grill zöldségek, teljes kiőrlésű tészta, hummusz, gyümölcs.
-
Vegán: currys hummusz pirítóssal, spenótos-citromos gnocchi, sütőtökös saláta gránátalmával, magyaros szójafasírt.
-
Gluténmentes: zöldségkrémleves, rizstészta wokban, quinoás saláta, joghurtos húsmentes fogások.
2025 gasztrotrendek heti menüben
-
Korai vacsora, rövidebb főzési idő, tartalmas brunch menük hétvégére.
-
Közösségi élmény, családi asztal; közös főzés, történetek az ételek mögött.
-
Szezonális, helyi alapanyagok – tökfélék, gyökérzöldségek, húsmentes alternatívák, hal, bab, avokádó, csicseriborsó.
-
Minden napra egy extra: kompót, smoothie, egészséges desszert ötletek.