Hol és hogyan viseljünk rövidnadrágot?

Hirdetés

Van az a meleg, amikor legszívesebben a bőrünket is levetnénk, de legalábbis a hosszú nadrágtól mindenképpen szabadulnánk. Ilyenkor jön igazán jól a rövidnadrág a ruhatárban, ami kellemes és laza megjelenést kölcsönöz. Lehet pamut, chino, zsebes vagy farmer, szerencsére a férfidivatban is egyre nagyobb a választék. Az viszont nem mindegy, hol és hogyan viseljük a rövidnadrágot. Az alkalom jellegén túl figyelembe kell venni a helyi szabályokat és az esetleges kulturális különbségeket is. Míg egyes helyeken elfogadható a rövidnadrág viselése az utcán vagy éttermekben, más helyeken lehet, hogy csak a strandon vagy a szabadban megengedett. Vannak munkahelyek, ahol továbbra is szigorúan szabályozzák az öltözködést, például bankban dolgozók esetén. Színházba, konferenciára, fogadásokra mindig hosszú nadrágot válasszunk. Éppen ezért most számba vesszük, hogy mikor és hol viselhetünk rövidnadrágot, illetve, hogyan variáljuk az aktuális trendeknek megfelelően?

Az alkalom az elsődleges szempont

Mielőtt belevetnénk magunkat a stílusokba és trendekbe, a legfontosabb tisztázandó kérdés: egyáltalán lehetővé teszi-e az alkalom jellege a rövidnadrág viselését?  A rövidnadrágok általában nem hivatalos viseletek, így jobban illenek a laza, nyári programokhoz. Például strandon, pikniken, baráti összejöveteleken vagy kevésbé formális partyra kiváló választás lehet. A nyári programok közül az esküvő talán az egyetlen kivétel. Ilyen eseményen csak akkor viseljünk rövidnadrágot, ha a meghívóban egyértelműen jelezték, hogy a laza megjelenés megengedett vagy amennyiben biztosan tudjuk, hogy ez a stílus illik az esküvőhöz és a pár preferenciájához. Azonban formális vagy üzleti alkalmakkor jobb kerülni a rövidnadrágokat, mivel nem megfelelőek a professzionális környezetben. Ez alól kivétel lehet, ha például vitorlázással kötjük egybe az üzleti megbeszélést. Azonban ekkor is inkább a stílusos, chino rövidnadrágot részesítsük előnyben, lehetőleg inggel.

Hirdetés

A megfelelő méret és fazon

Mint a legtöbb ruha esetén, a rövidnadrág is akkor mutat igazán jól, ha méretben és fazonban is illeszkedik testi adottságainkhoz. Először is, a derékrésznek jól kell illeszkednie anélkül, hogy túl szoros vagy túl laza lenne. Persze egy övvel könnyen segíthetünk azon, ha kicsit bővebb lenne a derékrész.

A lábak hossza is fontos tényező. Mindenki hordhat rövidnadrágot, de a hosszra érdemes odafigyelni, hogy ne vágja el a lábat olyan helyen, amelytől előnytelen lesz a megjelenésünk. A jó szárhossz a térd fölött vagy valamivel alatta ér véget, lehetővé téve, hogy látszódjanak a térdek, de nem mutatva túl sokat. Sportoláshoz bátran válasszunk rövidebb szárú shortot, ilyenkor a funkció az elsődleges szempont.

Bár vannak olyan fazonok, illetve anyagok például farmer rövidnadrág esetén, amelyek jobban a lábra simulnak, azonban nyáron sokkal előnyösebb és kényelmesebb viselet, ha kicsit bővebb szárú fazont választunk.

Milyen anyagból készüljön a rövidnadrág?

A rövidnadrág anyaga kulcsfontosságú tényező lehet a kényelem és a stílus szempontjából is. Nyáron a könnyű, lélegző anyagok, például pamut vagy len, kiváló választást jelentenek. A lenvászon, vászon anyagok egyetlen hátránya, hogy nagyon könnyen gyűrődnek, ezért kedvezőbb, ha kevert anyagból készülnek. Viszont kerüljük a nejlon vagy a vastagabb anyagokat, mivel ezekben könnyen megizzadhatunk és kellemetlen lehet a viselésük.

Hirdetés

Viseljük a rövidnadrágot stílusosan!

Ha a legegyszerűbb megoldásra törekszünk, kombináljuk a vászon, len vagy farmer rövidnadrágot basic pólóval. A sima fehér póló mindig jó választás, de ne féljünk kísérletezni az élénkebb színekkel vagy mintákkal se. Az hogy kerek vagy V-nyakú a kivágás már tényleg csak ízlés kérdése.

Ha szeretnénk egy kicsit elegánsabban megjelenni, párosítsuk a rövidnadrágot galléros pólóval. A piké póló anyaga jó légáteresztő, de kicsit vastagabb, így akár irodai viseletnek is megfelelő lehet, amennyiben az előírás lehetővé teszi. Ha munkába hordjuk, akkor inkább a visszafogottabb színösszeállításokat válasszuk a rövidnadrágokból, mint a bézs, sötétkék vagy farmer. Kombináljuk fehér, kék, fekete, vagy szürke pólóval. A nagyon színes, mintás pólókat hagyjuk meg inkább a munkán kívüli programokhoz, például egy könnyed nyári vacsorához vagy part menti sétához.

Ha a mediterrán vagy hamptons-i életérzés lebeg a szemünk előtt, viseljünk hosszú ujjú, lenge inget a rövidnadrághoz. Az ing ujját ilyenkor bátran felhajthatjuk, ettől lesz igazán lazán elegáns. Színekben törekedjünk a világosabb árnyalatokra: fehér, világos kék, lazac, esetleg kék csíkos mintázatra. A rövidnadrágunk legyen ez esetben is inkább semleges színű. Kombinálhatjuk egy barna bőrövvel is, amely még elegánsabbá teszi a megjelenést. A hűvösebb estékre egy vékony pulóverrel – tengerészcsíkos vagy semleges egyszínű – érdemes kombinálni.

Zakó és rövidnadrág?

Kicsit úgy hangzik, mint a szandál-zokni kombinációja. Pedig a legújabb trendek szerint a rövidnadrágot zakóval vagy akár bőrdzsekivel és bakanccsal is viselhetjük, persze inkább tavasszal és ősszel. Azonban ehhez egyfajta vagány stílust mindenképp magunkénak kell tudni, különben inkább nevetségessé válik az összeállítás vagy szedett-vedetté. Ha nem érezzük még annyira ezt a stílust, akkor válasszunk a zakóhoz inkább hosszú len vagy vászon rövidnadrágot.

Pamutsort

A melegítő rövidnadrágok mindig is népszerűek voltak a férfiak körében. Bármilyen pólóval jól mutat, hűvösebb idő esetén egy kapucnis pulóverrel is ideális lehet. Azonban ezeket inkább sportoláshoz, hétvégi lazuláshoz válasszuk. Munkahelyre vagy elegánsabb programokhoz nem ideális.

Kitűrve vagy betűrve?

A kívül hordott ing vagy póló lazább megjelenést kölcsönöz viselőjének. Azonban arra is érdemes figyelni, hogy ha rövidnadrággal párosítjuk, akkor az arányaink ideálisak maradjanak. A csípőig érő póló, ing még mutathat jól, az ennél hosszabb verzió, viszont összenyomja a testet, alacsonyabbnak tűnhetünk, és zsák hatást érünk el vele. Ha betűrjük, mindig elegánsabb, rendezettebb lesz a megjelenésünk. Viszont arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne legyen buggyos, ha a betűrt verziót választjuk.

Ne feledkezzünk el a cipőről sem!

Az összhatás megőrzése érdekében fontos, hogy megfelelő lábbelit válasszunk a rövidnadrághoz. A mokaszin, sneaker vagy vászoncipő ideális választás lehet, a stílusunknak megfelelően. A mokaszint zokni nélkül viseljük. A sportcipőkhöz viszont bátran vegyünk zoknit, de inkább a rövidebb fazonokból válasszunk. A térdig felhúzott zokni ugyan időnként visszatér a divatba, de ezt is tudni kell viselni, akárcsak a zakó-rövidnadrág kombinációt. Választhatunk még boka vagy titokzoknit is, ezek is jól passzolnak a sportcipőkkel. Kerüljük viszont a nehéz bőrcipőket vagy a túl formális lábbeliket, mivel ezek nem illenek a rövidnadrág laza stílusához. A szandál, papucs pedig inkább csak a vízparton javasolt.

A képek forrása: freepik.com

Mondd el a véleményed
hatos lottó nyerőszámok

A szerelem és a szenvedély áll a MÁV Szimfonikus Zenekar következő évadának középpontjában

Ez lesz a témája az idei Arcus Temporum művészeti fesztiválnak