A holnap határa – kritika

 

Abban a szerencsében lehetett részem, hogy Tom Cruise legújabb filmjét nézhettem meg IMAX 3D-ben. Mit mondjak, tele volt a nézőtér, Cruise neve még ma is garancia a jó szórakozásra. Személy szerint elvonatkoztatok egy színész magánéletétől és színészi teljesítményétől, ezért teljesen hidegen hagy, mit és hogy csinál a való életben, ha egy filmjéről van szó. Az előzetes alapján azt látjuk, hogy főhősünk egy fémszerkezetben fut egy tengerparton, ahol mindenfelől halál leselkedik rá, rengeteg katona, rengeteg lövedék van körülötte, feltűnik a női főszereplő Emily Blunt is, mint igazi G.I. Jane fekete trikóban és vagányabb, mint valaha. Aztán egyszer csak kezdődik elölről az egész. Mit mondjak, tipikusan az az érzet keletkezett bennem, hogy nem lesz az igazi ez a film. Szerencsére a trailer a töredékét sem mutatja be, hogy mennyire lenyűgöző egyensúly van a humor és az akciók között.

edgeoftomorrow02cutted

A történet szerint a Földet földönkívüliek támadják meg. A csaták mindegyikét elveszítjük, csupán egyet, a Verdun-i ütközetet nyerjük meg, hála Rita Vrataski őrmesternek (Emily Blunt), akit innentől fogva csak a Verdun-i angyalként emlegetnek, és ő lesz a katonaság arca. A háború borzalmairól a média természetesen világszerte beszámol. Ennek a gépezetnek a része Bill Cage őrnagy (Tom Cruise), akinek az amerikai hadsereg szóvivőjeként jelentős szerep jut az újoncok verbuválásában. Az őrnagy mindig is harcoktól mentesen kúszott fel a ranglétrán, ezért is érte váratlanul új küldetése, melyben egy híradós osztaggal kell az első vonalban partra szállnia valahol Angliában. Ezen annyira kiborul, hogy a feljebbvalójával való vita vége dezertálás vádjává alakul és a Heathrow repülőtéren ébred. És innentől kezdődik meg az a kaland, mely nemcsak az ő, hanem az egész világ sorsát megváltoztathatja, ugyanis belekerül egy olyan ütközetbe, melynek a végén mindig meghal és onnantól kezdődik újra a történet.

EDGE OF TOMORROW

Szerencsére ez a sztori egy olyan tapasztalt rendezőt kapott, mint Doug Liman, aki A Bourne-rejtéllyel és a Mr. és Mrs. Smith-szel már bizonyított. Mert a történet alapját az időben való ugrások adják. Cruise halála után folyton az eseménysor elején tér magához. Ez pedig eszembe juttat egy 3 évvel korábbi kiváló mozit, a Duncan Jones rendezte Forráskódot, melyben a főhős hasonló alapkoncepcióban vett részt. Itt viszont a teljes pusztulás fenyegeti az emberiséget, melyet olyan szövegekkel tesznek könnyen emészthetővé, mely oldja ezt az ebből áradó feszültséget is egyben.

EDGE OF TOMORROW

A látványvilág igazán impozáns, a mellékkarakterekről túl sokat nem tudunk meg, legfeljebb épp annyit, amennyi szükséges, az idegen hódítók újszerű külalakja üdítő színfolt az UFO-univerzumban. Tom Cruise remekül változik át betoji nyúlból rettenthetetlen gyilkológéppé, Emily Blunt pedig egyszerre szexi és kőkemény amazon. Tehát minden adott egy jó kikapcsolódáshoz.

Szinkronos előzetes:

Edge of Tomorrow – A holnap határa

Hazai premier: 2014.05.29.

Rendezte: Doug Liman

Főbb szereplők: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson

 Forgalmazza: InterCom

Bártfai Balázs, 2014.05.27.

Mondd el a véleményed

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár