A Hungarian Mecca of Bodybuildingben edzett szilveszterkor is Koselák Renáta kerekes székes táncművész

Koselák Renáta Budapesten született 1987. augusztus 26-án. Jelenleg a ParaDance Company Kerekesszékes Tánccsoport tagja alig fél éve.  Piliscsabán, a Fébé Kft. Evangélikus Szeretet szolgálatnál titkárnőként dolgozik. Már gyermekként megismerkedett a kerekes székes tánccal, és beleszeretett! Végigkísérte általános iskolás, majd szakmunkás éveit is, de ahogy az iskola véget ért, úgy a tánc is. 2016 nyarán egy balatoni tábor alkalmával futott össze a tánccsoporttal, akiknek a barátnője ajánlotta be. Egy álma teljesült azzal, hogy befogadtak maguk közé! Szerinte az a legcsodálatosabb a táncban, hogy nincs az-az érzelem, melyet ne lehetne kifejezni vele! És nincs az-az élethelyzet, melyben a zene ne volna gyógyír! Álmai vannak, de jelenleg újabb hobbyjának hódol a body-nak, amikkel céljai is vannak, edzője nagyon büszke rá.

 

Koselák Renátához kérdéseim:

 

– Kedves Reni!  Gratulálok eddigi sikeredhez, amihez nyúlsz. abból arany lesz általad. Hogy találkoztál a ParaDance Company-val? Kik ők pontosan, és miért léteztek, mit jelent számodra a tánc?

 

– Létének célja többek között a társadalmi tudatformálás:
Láttatni szeretnénk a járó és a fogyatékossággal élő embertársainkkal, hogy egy kerekes székes csoport is képes művészeti értéket teremteni.
Egyénenként is aktív életet élünk a hétköznapi társadalmi normákhoz illeszkedve: dolgozunk, iskolába járunk, gyermeket nevelünk, háztartást vezetünk, szórakozunk – mint bármelyik embertársunk.
Emellett érzékenyítő tréningek keretében hirdetjük általános és középiskolák intézményeiben az ép fiatalok felé a fogyatékossággal élő emberek elfogadásának fontosságát. Személyes történeteinken keresztül interaktívvá tudjuk tenni az órákat, bevonva a gyerekeket, ezáltal közelebb tudjuk vinni őket ahhoz a szemlélethez melyet, vallunk: nincs különbség közöttünk, mind emberek vagyunk. A társadalmi tudatformálás fontos eszközének tartjuk a táncot, hiszen egy olyan nyelvezeten tudjuk megszólítani környezetünket mely közérthető, nemzetközi, független életkortól, társadalmi-, vallási-, politikai identitástól. Pozitív képet alakítunk ki ezáltal a kerekes székes emberekről, ami elősegítheti szélesebb körben a kommunikációt, a társadalmi befogadást. Jelenlegi repertoárunk több mint 60 percet és több stílust ölel fel, mely tartalmaz – a teljesség igénye nélkül – Charlestont, keringőt, kortárs táncot, modern show táncokat, szerb körtáncot, és swinget egyaránt.

 

– Hamar befogadtak a tánccsoportba, mennyire volt nehéz megtanulni kerekesszékben táncolni?

 

– A ParaDance Company tagjai fantasztikusak!  Közvetlenek, befogadóak és segítőkészek.  1-2 próba után már úgy éreztem magam köztük, mintha évek óta velük táncolnék. Első sorban – mint minden táncnak – a kerekes székes tánc megtanulásának is az a kulcsa, hogy érezni és szeretni kell a zenét! Ha ez meg van, onnantól kezdve már könnyű lesz megtanulni a táncmozdulatokat, koreográfiákat. Én pedig már gyermekként ráéreztem a zene és a tánc ízére.

 

– Csodálatosan sportos tested van, AKÁR MODELL IS LEHETNÉL. Mit teszel ezért, hogy ilyen karcsú maradhass kevesebb vagy más étrend, régebben is sportoltál?

 

– Soha életemben nem sportoltam. Ha csak a tánc nem számít annak… Alkatomat részben a genetikán, nagyobb részben pedig a kerekes székes életmódnak köszönhetem. Mivel fő szempont nálam az önállóság, így naponta akár több kilométert is letekerek, ha kell, hogy eljussak A – B pontba, valamint a mindennapi élet során saját testsúlyom emelgetem rendszeresen.

 

– A második body edzésedre jöttem le. Le a kalappal kitartó vagy és határozott. Edződ a találkozásunkkor kiemelt azonnal a már első edzésen átélt eredményes használati módszerre. „Általában nem tartom eredményesnek, ha a kerekes székes személy a saját székében használ edzőtermi gépet, mindazonáltal vannak eszközök, melynek beállítási lehetőségei miatt erre mégis alkalmasak. Ezt a lap súlyos, két karú széles es szűk lehúzásra is alkalmas gépet első kerekes székesként Reni avatta fel. Rendkívül könnyedén, pár apró mozdulattal alakítható az eszköz, ráadásul megfelelő ellenállással kiváló stimulációt biztosít!” Amilyen mozdulat sort te végig csináltál 1 óra edzésed alatt, míg fotóztalak nekem már az első 20 perctől izomlázam lett. Honnan benned ez a rengeteg energia, remélem, folytatod majd versenyszerűen, mint kerekes székes modell, mert ha így haladsz 2 hónap alatt simán versenyképes lesz a tested. Hogy szerettél bele a body-ba és hol találkoztál először edződdel, Kasza Istvánnal?

 

– Az energiám onnan ered, hogy csak azzal vagyok hajlandó foglalkozni, ami igazán megfog, amit teljes szívből tudok csinálni! Mert valamit vagy jól, vagy sehogy nem csinálok! Istvánt már évek óta ismerem, mozgáskorlátozott ismerőseim által. Jó barátság alakult ki köztünk és nem régiben szorosabbra fűződött a viszonyunk. Általa nyertem bepillantást a testépítők világába és döntöttem úgy nem régiben, hogy legalább egy edzést kipróbálok – hiszen semmi problémám nem származhat belőle. Már az első alkalommal megfogott a benne rejlő kihívás! Hiszen bár hamar kiderült, hogy több erő van bennem, mint az elsőre gondoltam volna, bizony van hová fejlődni! De egyelőre nem tudom, meddig szeretnék ezzel elmenni. Elsődleges célul azt tűztem ki, hogy a bal oldalam felerősítsem a jobb szintjére. A többit majd az idő eldönti…

 

– Mi a jövő terved és álmaid mikre van szükséged hozzá?

 

– 2016 nyarán két pozitív változás is ért: előléptettek a munkahelyemen csoki csomagolóból a termelésvezető asszisztensévé, majd nem sokkal később bekerülhettem a ParaDance Company tánccsoportba. Ez a két dolog hatalmas pluszt adott nekem! Jövőbeni terveim közé tartozik, hogy mind a táncba, mind a munkába sikeres legyek. Ehhez szerintem nem kell más, mint kitartás és elszántság! Ezen felül, a magánéletemben is történt változás – új szerelem köszöntött be az életembe, István személyében, amely szerencsére nem maradt viszonzatlan! Nyílván nem lehet megjósolni, hogy pontosan mi is lesz kettőnkkel hosszú távon, de úgy gondolom, mindketten azon leszünk majd, hogy működőképes legyen ez a kapcsolat! István nem csak fantasztikus edzős, hanem nagyszerű társ  is! Így tehát a 2016-os év, számomra egy új kezdettel ért véget!

 

– Mit üzensz a Divatikon.hu olvasóinak az újévre a test fegyelmével kapcsolatban 5 bölcsességet?

 

 1. Azt üzenném mindenkinek, hogy teljesen mindegy kinek mi a hobbija, célja, mibe kezd bele – a fő, hogy azt mindenki teljes oda adással, szívvel, lélekkel és alázattal csinálja!
 2. Fontos a kitartás! A kudarc az élet vele járója. Meg kell tanulni túllépni rajta és tanulni a hibákból.
 3. Fogadd el Önmagad és a lehetőségeidhez képest próbáld meg kihozni magadból a maximumot.
 4. Merj segítséget kérni! Elvégre nincs olyan ember a Földön, aki mindenhez értene.
 5. Mindig hallgass a testedre, mert nem buta, tudja, mit akar!

 

– Kasza Istvánhoz kérdéseim:

– A közösségi oldalaidon látni fantasztikusan kidolgozott testedet és nemrég részt vettél Body versenyen, hányadik lettél, mit tanul meg az ember az ilyen versenyek alatt?

 

 • 2016-ban az Universe 2016 nevű kvalifikációs verseny 85 kg alatti kategóriát májusban megnyertem. A Fittbalance 80 kg alatti kategóriájában 4. illetve a Mozolani Pro Classic Diamond Cup nemzetközi versenyen 75 kg alatti kategóriában 7. helyet értem el. A legnagyobb tanulsága a versenyzésnek, mint magának a testépítésnek, az, hogy az ember megismeri önmagát. Ebben a sportban az embernek maximális önismerettel és önfegyelemmel kell rendelkeznie, különben soha nem lesz eredményes! Véleményem szerint a fegyelem és az alázat a legfontosabb ebben a sportban!

 

– Mikor szerettél bele a testépítésbe és mikor határoztad el, hogy emberekkel szeretnél foglalkozni és edző leszel?

 

 • A testépítéssel, mint sportszeretettel nagyon korán találkoztam. Már az általános iskolában is szerettem nézegetni Arnold és a többi korabeli testépítő képeit. Mindazonáltal gimnázium első osztályában kerültem fizikailag közel a súlyzók világához! Ekkor szerettem bele és innentől kezdve jelentősebb szünet nélkül, így vagy úgy, de az életem része! Az edzői tevékenység, mint olyan. mondhatni a jellememből fakad, mert segítő kész pozitív ember vagyok. Azt a csodát, melyet a testépítés nyújt számomra öröm megosztani az embertársaimmal!

 

– Hihetetlen csodálatos. szociálisan érzékeny vagy törődsz, és sok figyelmet fordítasz fogyatékossággal élő mozgássérült és látássérült sortársakat is elkezdtél edzetni. Mióta indult ez a komoly oda figyelés, mikor döntötted el hogy nekik is jár megfelelő sport edzés és jelenleg melyik sportolóra vagy a legbüszkébb?

 

 • Amikor ezt a sportot elkezdtem én hatalmas nagy segítséget kaptam mindezért egyetlen ígéretet kellett tennem: ha valaki megérdemli, hogy ingyen kapja, kapja meg ugyanúgy ingyen, mint én! Ennek a szellemében nekem mindig is egy rejtett vágyam, álmom volt, hogy a sérült emberek és az „ép” emberek valóban és teljes értékkel egyformák legyenek! Mivel az edzőterem világa az én világom, én hiszek abban, hogy mindenkinek a saját kis közösségében kell ezért megtennie mindent. Szeretném, ha az összes edzőteremben, versenyen és rendezvényen a sérültség, mint olyan csupán egy információ lenne. Pozitív és negatív előjel nélkül. Jelenleg kimerem jelenteni, hogy a Hungarian Mecca of Bodybuilding élen jár ebben! Itt a látás- és mozgássérült személyek teljesen elfogadottak, szívesen látott vendégek. Minden sportolómra, minden vendégemre, kortól – nemtől és egészségügyi állapottól függetlenül egyaránt büszke vagyok! Akiben nem látom meg azt a piciny pluszt, a „csodát” azzal sajnos nem tudok együtt dolgozni.

 

– Mire készülsz most, milyen versenyre és vannak-e szponzoraid, akik támogatják a ruhát az edzést, az utat?

 

 • Jelenleg 2017. június 9-11. Marbellában rendezett amatőr Mr. Olympiára készülök illetve a felkészítőmmel ezt céloztuk meg, mint fő versenyt. De ahogy a testépítés világában szokott lenni, a legjobb tudásunk szerint felkészülünk, és ahogy az adott forma mutatja, választunk versenyt.

 

– Mit szeretnél elérni egy bodybuilder számára melyik fok a legmagasabb számodra is az az életcél?

 

 • A testépítés leges legmagasabb elismerése a Mr. Olympia! Ezt azon profi versenyzők érhetik el, pontosabban évente egy, aki ezt a rangos meghívásos versenyt megnyeri. Ez egy óriási álom, bár én inkább célnak hívom, mint véleményem szerint minden testépítő.

 

– Mit üzensz, mint edző a Divatikon.hu olvasóinak milyen 5 bölcsességeket, hogy miért ne csak év elején menjenek edzeni, hanem ha tehetik, minden hónapban, és milyen étrendet alakítsanak ki maguknak?

 

 1. 1. A fegyelem mindenekelőtt! A tervezés kudarca általában a tervek hiánya. Nem tudsz eredményt elérni, ha nincsen egy követhető, visszaellenőrizhető program.
 2. Magadért tedd, és ne másért! A tested az egyetlen dolog, amit tényleg csak a Tiéd! Nem csak január 1-jén, nem csak nyaralás előtt, hanem mindig.
 3. Célozd meg a napot, és ha a Holdon landolsz úgy is jó! Merj hatalmasat álmodni, mert akkor a motivációd soha nem lankad, a pillanatnyi kudarcok feldolgozása is könnyebb.
 4. Maradj éhes! Aki eredményes akar lenni bármiben, nem csak sportban, annak folyamatosan újabb célok elérésére kell törekedni. Ebben a világban, soha nem lehetsz „készen”!
 5. Ahol akarat van, ott út is van! Biztos, hogy lesznek napok, mint ahogy nekem is vannak, mikor felteszi a kérdést: miért csinálom? A folyamatos fájdalom, a diéta, a lemondott programok. De ezen akaraterővel át lehet lendülni.

További sikert nektek!

Szeretettel.

Cikk író, fotó:

Napsugár Anna

siket fotóriporter

Mondd el a véleményed

Rãbakõzi Gergõ êlete a szînêszet

Íme, a Sláger TV sztárjainak újévi fogadalmai