„Hűséges árnyéka bukását okozza, veszte lesz szegénynek végül…” – Anna Karenina a Veszprémi Petőfi Színházban

Hirdetés

 

Szomorkás, elgondolkodtató női arc, sötét haj. Egy ilyen kép volt kivetítve tegnap este a Veszprémi Petőfi Színházban.

A színfalak mögött már biztosan lázasan készülnek az esti Anna Karenina előadásra. Tolsztoj hősnője azt hiszem mindenki számára csodálatra méltó, legalábbis egy kicsit biztosan. Számomra másodszorra is ugyanolyan rabul ejtő volt Halas Adelaida alakítása, mint amikor évekkel ezelőtt az iskolával láttam a darabot.

Hirdetés

1877-ben járunk, két hónappal Anna halála után. A helyszín Levin birtoka. Nyár van, az aratás időszaka. Varga Miklós (Levin) hangjából nyugalom árad, a dal megnyugtató. A néző már bele is képzeli magát ebbe az idillbe. Látja a dolgos embereket a birtokon, a búzát, a napfényt… S ekkor megérkezik a pusztító vihar. Mindenki menekül és menti a menthetőt. Erre a földre fogunk visszatér a történet végén, ezáltal a két kép tökéletes keretbe helyezi a színművet.

img3516-01

A vihar közepette váratlan vendégek érkeznek Vronszkij gróf (Szeles József) és Sztyiva (Keresztes Gábor) személyében. Búcsúzni érkeztek, a gróf háborúba indul. Valójában itt kezdődik történetünk is, de ehhez vissza kell forgatnunk az idő kerekét, méghozzá 1874-ig. A nyomasztó zene megszólalásával az évszámok peregni kezdenek.

img3565-01

Hirtelen a vasútállomáson találjuk magunkat főhősnőnkkel szemben. Elegancia és tartás sugárzik jelenlétéből. A tolató vonat agyonnyom valakit, megjelenik a Kalapácsos Ember (Szabó Gábor). Ez a kép Annát egész életében kísérteni fogja, valamint ismervén az eredeti művet, előre vetíti számunkra a fiatalasszony sorsát.

” Az éj leszáll, egy árny les rám. Ott lépdel a sínek közt és figyel. Az éj leszáll, lesújt majd rám, jön értem a Kalapácsos Ember!”

img3614-01 mzs0995-01

Karenina és a gróf románcára, amiről addig csak pletykák keringtek, a tiszti lovasversenyen derül fény, amikor Vronszkij felbukik a lovával. Az asszony ekkor már gyermeket vár szerelmétől.
Anna kétségbeesésében elveszti önuralmát, megszégyenítve ezzel a férjét Karenint (Sasvári Sándor).

img3885-01

Ezután problémák sorozata indul meg. A tanácsos válni akar feleségétől, Anna pedig kiszolgáltatottá válik, nem számíthat senki másra már csak a grófra.

mzs0452-01

A gróffal közös kislánya születése után erőt vesz rajta a láz, az orvos szerint meg fog halni. Magához hívatja férjét és kérleli, bocsásson meg neki és Vronszkijnak.

Miután az Anna felépül, Velencébe utazik Vronszkij-val. Ligyia Ivanovna (Dominek Anna) tanácsára Karenin eláll a válástól, nem adja vissza Karenina szabadságát, és kisfiától, Szerjózsától (Saracevic Noel) is eltiltja.

Anna összeomlik. Elvesztette kisfiát, sőt úgy érzi, hogy Vronszkij gróf iránta érzett szerelme is kihűlt. Elvesztett mindent, az utolsó kapuk is bezáródtak előtte.

mzs0620-01

Drasztikus lépésre szánja magát. Zavarodott állapotba kerül. A pályaudvarra megy és az érkező vonat elé veti magát.

Ismét Levin birtokán vagyunk, ezzel zárul Anna Karenina küzdelmének „meséje”, tragédiája.

A musicalben több kisebb történetet találunk, ilyen például Kitty és Levin őszinte szerelmének története. Kettejük esküvője a darab egyik legszebb, legmeghatóbb jelenete.

img4101-01

Bár Tolsztoj klasszikusát mindenki ismeri, mégis tiszta szívemből merem ajánlani a Szerednyei Béla által rendezett feldolgozást. Katartikus élményt fog nyújtani mind a zene, mind a művészek remek, áldozatos és lelkiismeretes munkája, színpadi alakítása.

A szereplőgárda: Anna Karenina I Halas Adelaida, Karenin I Sasvári Sándor, Vronszkij I Szeles József, Levin I Varga Miklós, Kitty I Trokán Anna, Dolly I Módri Györgyi, Sztyiva I Keresztes Gábor, Scserbackij herceg I Nyirkó István, Ligyia Ivanovna I Dominek Anna, Betsy I Szűcs Krisztina, Mjahkaja hercegnő I Soltis Eleonóra, Pópa I Baranyi Péter, Professzor I Kőrösi Csaba, Háziorvos I Tóth Loon, Nagykövet, Cord I Máté P. Gábor, Olasz énekes I Dávid Roland, Nágyka, Öreg grófné I Főző Ditta, Kapitonics I Bokor Attila, Szülésznő I Csekő Brigitta, Szakácsnő I Főző Ditta, Szerjózsa I Saracevic Noel

Tánckar: Csekő Brigitta, Fister Andrea, Tolner Zsófia, Horváth Dorina, Kincses Vivien, Zsár Melinda, Bokor Attila, Pásztor Richárd, Szabó Gábor, Szakál Attila, Szóka Roland, Vágási István

Írta: Badicz Adrus
Fotók: Veszprémi Petőfi Színház I www petofiszinhaz.hu

Mondd el a véleményed

A szülész, aki felismerte mi a hibája a kórházi születésnek!

Színminta | Sleek Candy paletta & UMA Eyeshadow Base