„Itt élned, halnod kell” zenés történelmi utazás

 

„Az Itt élned, halnod kell” zenés történelmi utazás ősi hagyományt újít fel. A produkció népszerű énekesek és színészek, valamint több száz közreműködő segítségével, a magyar történelem több, mint ezer évét mutatja be, a honfoglalástól napjainkig. A produkció méltó tisztelgés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt.

ittelnedhalnodkell1

A nagyszabású és látványos produkciónak a Hősök tere ad otthont, amely a magyar történelem egy szimbolikus helyszíne. A szobrok, domborművek méltó kerete, egységbe foglalója a játéknak. Az „Itt élned, halnod kell” grandiózus történelmi utazás maradandó élményéről többek között 20 sztárénekes, 10 színész, 300 táncos, 100 statiszta, 40 lovas, 50 artista és 20 tűzzsonglőr gondoskodik.

 

A főszereplők többek között Deák Bill Gyula, Varga Miklós, Vikidál Gyula -akik így együtt közel 10éve nem álltak egy színpadon – mellett ott lesz többek között Csengeri Attila, Kalapács József, Hujber Ferenc, Makrai Pál, Fehér Nóra, Palcsó Tamás és Vadkerti Imre is. A színpadi show díszletét a Hősök tere teljes szoborcsoportja alkotja, amely előtt a Gabriel arkangyal obeliszkjét átölelő háromszintes monumentális színpadrendszer terül majd el.

 

Az “Itt élned halnod kell” című látványos történelmi utazás a honfoglalástól a rendszerváltozásig idézi meg a magyar történelmet, annak kiemelkedő nagy időszakait, eseményeit, amelyek rövidebb, hosszabb időre befolyásolták a magyarság életét. 3-4 perces dalok segítségével, egymás után idéződnek meg olyan történelmi korok, mint a honfoglalás, István király, László király, vagy IV. Béla király kora, a tatárjárás, az Anjou-lovag kor, a Dózsa parasztháború, a mohácsi csatavesztés, az 1456-os Nándorfehérvári diadal, Mátyás király kora, a 150 éves török hódoltság, Buda visszavétele 1686-ban, a Rákóczi szabadságharc, a reformkor, az 1848-as forradalom, a kiegyezés időszaka, a századforduló, az első világháború, a két világháború közötti időszak, a második világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989-90es rendszerváltozás.

ittelnedhalnodkell2

 

Bár hasonló címmel 31 évvel ezelőtt Koltay Gábor rendező – emlékezetes sikerrel – kísérletet tett egy ilyen átfogó zenemű előadására, hangsúlyozni kell, hogy a mostani egy vadonatúj zenemű, amely egy új, korszerű szövegkönyv alapján készül. Az alkotók szeretnék, ha a múltidézésen túl a produkció többről is szólna.

 

2016-os év nemcsak az 1956-os forradalom 60. évfordulója, hanem a Szózat születésének 180. évfordulója is, egyben nemzeti összetartozásunk szimbólumai.

 

Budapest | Hősök tere 2016. Június 17. és 18.

 

Itt élned, halnod kell a Hősök terén megrendezésre kerülő „Itt élned, halnod kell” nagyszabású és látványos produkció maradandó élményről többek között 20 sztárénekes, 10 színész, 300 táncos, 100 statiszta, 40 lovas, 50 artista és 20 tűzzsonglőr közreműködésével.

 

2016-os év, nemcsak az 1956-os forradalom 60. évfordulója, hanem a Szózat születésének 180. évfordulója is, egyben nemzeti összetartozásunk

szimbólumai.

ittelnedhalnodkell-kicsi

Zenéjét szerezte | Koltay Gergely, Szűts István

Összeállította és rendezte | Koltay Gábor

Az Esztrád Színház bemutatja

Itt élned, halnod kell

 

Mondd el a véleményed

Új énektanár kezei alatt, új dalokkal jelentkezik Rózsás Viki

Nádas Gyuri tudja mi a boldogság titka…?