Jelentkezés szavazatszámlálónak 2022 – hasznos információk itt!

Jelentkezés szavazatszámlálónak 2022 – hasznos információk itt!

Hol lehetek szavazatszámláló?

A közhiedelemmel ellentétben, a szavazólapon szereplő jelöltek jelölő szervei bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárt delegálhatnak az adott szavazókörbe. Minden jelölőszervezet legfeljebb két főt delegálhat az adott szavazatszámláló bizottságba. Ők a megbízott (delegált) szavazatszámlálók.

A választójogi törvény szerint a megbízott szavazatszámláló bárhol lakhat, bárhova delegálhatják szavazatszámlálónak (de szavazni kizárólag az állandó lakcímén, vagy bejelentett tartózkodási helyén szavazhat!), és bárkinek a rokona lehet.

A helyi képviselőtestület választ minden szavazókörbe három szavazatszámlálót és két póttagot, ők a választott SzSzB tagok.

A legutóbbi törvénymódosítás szerint kizárólag az önkormányzat által választott három tagra (illetve a póttagokra) vonatkozik, hogy valaki csak a lakóhelyén lehet szavazatszámláló bizottsági tag.

Csak rájuk vonatkoznak a korlátozások, amik szerint csak helyi lakosok lehetnek, és nem lehetnek rokonai a szavazó lapon szereplő jelöltnek. (Ha határidőre nincs meg véletlenül a kellő számú választott tag, akkor rájuk sem vonatkoznak a fenti korlátozások.)

Hogyan lehetek delegált szavazatszámláló bizottsági tag?
A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény így rendelkezik: 28. § (1)
A területi választási bizottság, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság és a helyi választási bizottság további egy-egy tagját a választókerületben jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezetek, valamint a választókerületben induló független jelöltek bízzák meg. (2) A szavazatszámláló bizottságba, valamint az egy szavazókörrel rendelkező településen a helyi választási bizottságba a választókerületben jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek két-két tagot bízhatnak meg.

The post Jelentkezés szavazatszámlálónak 2022 – hasznos információk itt! appeared first on Retromuzsika.hu.

Mondd el a véleményed

Eurojackpot nyerőszámok fríss – az Eurojackpot január 14-ei nyerőszámai

Flegma idézetek – mutatjuk a gondolatokat!