John Wick kritika

Keanu Reeves előbb öl, csak aztán kérdez.

John Wick “nyugalmazott” bérgyilkos, aki azért vonult vissza, mert családot akart. Szerető felesége azonban hamar meghalt, majd egy kutya boldog tulajdonosaként próbálta elviselni a gyászt. Azonban nem tudta sokáig emészteni kedvese elvesztését: egy éjjel egy banda betört házába, helyben hagyták, még a kiskutyáját is megölték, ráadásképp a kocsiját is elvették tőle. Ezek után a nyugodt életre vágyó bérgyilkos szép lassan összeszedte magát és bosszút esküdött.

_1JW9610.NEF

A “John Wick” kemény film. Az elején csendben építkezik, hogy aztán hirtelen, elemi erővel sújtson le.. a bűnbandára és a nézőkre egyaránt. A vászon előtt ülve, az akciójeleneteket nézve azonnal azt az elégtételt éreztem, amit számos kőkemény akciófilmnél nem: végre egy fickó, aki nem könyörül. Nem vár egy másodpercet se, ha meg kell ölnie valakit. Lehet, hogy padlóra küldi áldozatát egy rúgással, de a biztonság kedvéért (vagy csak tapasztalatból) beleereszt egy vagy két golyót. Viszont biztos ami biztos, még fejbe is lövi, nehogy már a golyóálló mellény felfogja a töltényt. Néhol mintha az Equilibrium (2002 – főszerepben Christian Bale) leszámolás-koreográfiáját láttam volna, ahogy két stukkerrel a kézben, széttárt karokkal “táncolnak” egymáshoz meglepően közel az ellenfelek.

_1JW8870.NEF

Keanu Reeves-nek nagyon jól állt a hallgatag, hideg tekintetű gyilkos karaktere. Sokat nem kellett beszélnie, a tettei megtették helyette. A tetovált lányból és a Mission: Impossible – Fantom protokollból megismert Michael Niqvist az utóbbi évek kedvenc gengsztere lett a szememben. Váratlan és meglepő viselkedése illik a kissé őrült, de mégis megfontolt és céltudatos orosz maffiózó szerepéhez. A Trónok harcából ismert Alfie Allen, mint a főgonosz sarja csak idegesíti mind az apját, mind a nézőt, ostobaságával és felsőbbrendűségtudatával (mintha a Men in Black csótánya lenne). Kellemes meglepetés volt Willem Dafoe személye, akinek nem jutott túl hálás szerep a régi jó barát szerepében, mégis jó volt látni amolyan csendestársként.

_1JW6069.NEF

Ahhoz képest, hogy a rendezőpárosnak (David Leitch és Chad Stahelski) ez az első filmje, szépen megoldották a rájuk bízott feladatot. A történet ugyan pofonegyszerű, de az alvilág (egy teljesen új világ) megalkotása, a fekete humor és az akciók vegyítése oly mértékben sikerült számukra, ami az olyan rendezőknek is becsületére válna, mint Antoine Fuqua (például A védelmező) vagy John Woo.

johnwickposterhun

Megtekintése a brutális akciófilmek kedvelőinek erősen ajánlott, de szigorúan csak 18 éven felülieknek!

John Wick

Amerikai akció-thriller (2014-105′)

Főbb szereplők: Keanu Reeves, Michael Niqvist, Alfie Allen, Adrianne Palicki, Willem Dafoe, Ian McShane, John Leguizamo

Rendezte: David Leitch és Chad Stahelski

November 13-tól a mozikban

Forgalmazza: InterCom

Írta: Bártfai Balázs, 2014.11.11.

Mondd el a véleményed

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár