Jól állt nekik a Tolerancia! lezajlott a sikeres Divatest

Hirdetés

Nagy Adrienna lett a fődíjasa

a Jól áll neked a tolerancia! című Divatestnek

__IMG_6853.jpg

Nagy Adrienna Portréja

Hazánkban közel 800.000 ember él ritka betegséggel. A sors különleges kihívásokat állít eléjük, melyek sok esetben elszigetelik őket a társadalomtól. A „Jól áll neked a tolerancia!” kampány célja az volt, hogy a divat univerzális nyelvét felhasználva felhívják a figyelmet a ritka betegséggel élők helyzetére. Mindebben a hazai divatszakma neves képviselői és sztárfellépők voltak segítségükre.

Hirdetés

Kerekasztal beszélgetés.jpg

A PS Magazin és a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége egy társadalmi célú divatestet szervezett 2016 március 11-én, amelynek keretében fiatal pályakezdő tervezők mutatták majd be a ritka betegségekre reflektáló kreációikat, melyeket szakmai zsűri értékelt. Az exkluzív divatshow-t egy izgalmas kerekasztal-beszélgetés előzte meg: TASZ Jokán Andrea, RIROSZ Pogány Gábor, MOME prof. Vörös Miklós, PS Magazin Strasser Orsolya, Visage Kajdi Csaba, Stylist Lakatos Márk, és a csodálatos Lilu volt a Moderátor. Az Operaház szólistái Csokán Vivien és Bajári Levente mély érzelmű táncos produkcióval kápráztatta el a közönséget majd  lezárásképpen egy slam poetry esttel kedveskedtek még a szervezők.

Fellépők.jpg

A Divatbemutató fődíjasa lett Nagy Adrienna, aki a hemofília alkotásával engem is levett a lábamról, könnyeimmel küszködve néztem végig a show-t. Új Divat TREND született általa nem véletlenül ő lett a fődíjas.

 20 Nagy Adrienna Fődíjas.jpg

NAGY ADRIENNA AZ EST FŐDÍJASA

– Honnan indult a divat iránti szerelem?

Már egészen kiskoromban is nagyon sokat rajzoltam, ruhákat tervezgettem, imádtam öltözködni, gyermekkori álmom volt a divattervezés. Gimnázium után tájépítészetet tanultam, amit nagyon szerettem, de ezeket az éveket is végigkísérte a gondolat, hogy végül más irányba induljak el. A diplomám megszerzése után felvételiztem a MOME-ra textiltervező szakra, ahol jelenleg alapszakos végzős hallgató vagyok.

 __IMG_6867 (1).jpg

– Mit jelentett számodra a Jól áll neked a tolerancia divatbemutató?

Nagyon örültem a pályázati felhívásnak, hogy egy ilyen színvonalas médium, mint a PS magazin kollaborál a RIROSZ-al jótékony cél érdekében.  Az esemény a hozzáfűzött reményeimet beváltotta.17 Mészáros Lucia.jpg

MÉSZÁROS LUCIA

– Szuper estét sikerült megszerveznie a magazinnak, aminek keretein belül mi tervezők, saját eszközünkkel, a divattal tudtunk reflektálni a témára.

15 Szabó Linda .jpg

SZABÓ LINDA  és a DJ

– Remélem, hogy nagyban hozzájárultam a pályázat sikereihez, és volt esetleg olyan, aki az én munkámra kapta fel a fejét, került közelebb a szervezethez, esetleg ajánlott fel kisebb-nagyobb összeget számukra.

 2 Vörös Anett .jpg

VÖRÖS ANETT

– Mennyi felkészülési idő volt a megvalósításra?

A tervek elbírálásától a bemutatóig nagyjából három hét állt rendelkezésünkre a ruhák kivitelezésére.

3 Macovei Kitti.jpg

MACOVEI KITTI

– Szükségem is volt erre az időre hozzá, mivel a ruhák hímzése időigényes feladat volt, szabad estéimet ebben az időszakban ezzel töltöttem.

 1 Veress B Andrea.jpg

VERESS ANDREA

– Miért a Hemolfília, te magad is érintett vagy ritka betegségben?

A pályázat kiírása után sokat olvastam a témában, tájékozódtam, ismerkedtem a betegségekkel és tüneteikkel.

IMG_1157.JPG

NAGY ADRIENNA

– Egy ilyen projekt jó lehetőség többek között arra is, hogy szélesítsük látókörünket az adott témában. Választásom a hemofíliára esett a ritka veleszületett betegségek közül mivel úgy gondoltam, ez olyan betegség, amit jól meg lehet ragadni vizuálisan.IMG_1143.JPG

NAGY ADRIENNA

– Én magam nem vagyok érintett, így csak a leírásokból és beszámolókból szereztem tudomást a hemofíliás betegek fájdalmairól és a betegség következményeiről.

 4 Horváth Renáta .jpg

HORVÁTH RENÁTA

– Fantasztikusan megoldott ruha ötlettel neveztél be a Divatestre, honnan indult a páros alakítás ilyet még nem is láttam Magyarországon. Teljesen egyéni iker ruhát terveztél a hemophiliá-t jelenítetted meg a párosításban a fehér vonulatba beleötvözted a piros árnyalatot( a vérzés momentuma)?

Két, hímzéssel díszített ruhát készítettem el, reflektálva a hemofíliás betegségre és annak tüneteire. Az első ruha nyíltabb szabással, fehér-ezüst fonallal hímzett felülettel az egészséges embert szimbolizálja. A hímzés erről átfut a másik, zártabb formájú öltözetre, aminek másik oldalán azonban megjelenik a hemophilia tünete, a megállíthatatlan vérzés. A két ruha, és ezzel a két ember közti kapcsolatot a testek között hidat teremtő, lelkeket összekötő fonalak jelképezik. Üzenete, hogy szolidaritást vállaljunk, és vigyázzunk a közöttünk élő bármilyen ritka betegséggel rendelkező társainkra, hiszen nekik még inkább szükségük van a támogatásunkra, betegségük által megnehezített életükben.

 6 OPEN UP BREND.jpg

OPEN UP BRAND

– Megnyerted a Divatbemutató est fődíját, amihez gratulálok. Mit jelent neked szellemileg ez a díj, miben segít majd?

Nagyon büszke vagyok rá, hogy szakmai zsűri választotta ki a ruhámat, és ezen kívül is sok pozitív visszajelzés érkezett. Rengeteg energiát adott ez az elismerés, és hogy ott állhattam a kifutón győztesként, és megismerhette a nevem a közönség. Örülök, hogy ruhám felkeltette az emberek figyelmét a ritka veleszületett betegségekre, és reflektálhattam vele erre a komoly témára.

 7 Pázmány Virág Lili.jpg

PÁZMÁNY VIRÁG-PÁZMÁNY LILI

– Mi az álmod a Divat szakmán belül maradsz?

Most azt érzem, hogy megtaláltam az utamat, azt csinálom, amit szeretek, és szeretnék a jövőben. Mindenképpen célom a későbbiekben a divatvilágban érvényesülni, saját márkát felépíteni.

 9 Virág Anita .jpg

VIRÁG ANITA

– Tervezed eladásra is ezeket a csodálatos alkotásokat?

– Nem tervezem eladni a ruhákat, szerelemből csináltam őket kifejezetten a showra.

 11 Szemeti Anna.jpg

SZEMETI ANNA

– Ha az angyal teljesítené most három kívánságodat, miket kérnél tőle?

Ez mindig nehéz kérdés, hogy mire is van igazából szükségünk.

13 Dózsa Kamilla.jpg

DÓZSA KAMILLA

– Kérhetnénk pénzt, sikereket, de ezek csak eszközök a valódi céljaink eléréséhez.

14 Boncsér Szofi .jpg

BONCSÉR SZOFI

– A béke, egészség és boldogság az a három dolog, ami ezek felett áll, ezt kívánom mindenkinek, és az ezekhez vezető rögös.

16 Sajben Renáta.jpg

SAJBEN RENÁTA

– Milyen bölcsesség gondolatot üzensz a Divatikon.hu olvasóinak a Tolerancia jegyében?

19 Nádasdy Katalin .jpg

NÁDASDY KATALIN

– Pozitív hozzáállás, segítségnyújtás, hála, odafigyelés, elfogadás.

18 Tóth Baranyai Zsófia .jpg

TÓTH BARANYAI ZSÓFIA

– Ezek azok a gesztusok, amik mindig javunkra válnak.

– Ha így közeledünk akár egészséges, akár beteg embertársainkhoz, mindez vissza fog köszönni saját életünkben is.

 Különdíjasok.jpg

A JÓL ÁLL NEKED A TOLERANCIA ! EST KÜLÖNDÍJASAI

Gratulálok, munkásságodban további sok sikert kívánok.

A RIROSZ egy 2006-ban alakult közhasznú szervezet, melyet érintett szülők hoztak létre. Célszerinti tevékenységeinek megfelelően egyrészt kutatások támogatásával, betegek szakemberek oktatásával, informáló, tájékoztató szolgáltatással másrészt az esélyegyenlőséget és az életminőség javítását célzó érdekérvényesítő munkával segíti a helyi gondokkal, az elszigetelődéssel küzdő ritka betegek életét. Olyan országos civil ernyőszervezet, akik mostanra 45 ritka betegséget képviselő tagszervezetet fog össze, továbbá képviseli közös problémákat hazai és európai szinten egyaránt.

Hirdetés
Modellek,szervezők.jpg

A PS Magazin mindig is nyitott volt a társadalmi problémák felszínre hozására, tevékenyen részt vett az esélyegyenlőség megteremtése kapcsán végzett törekvésekben és maga is sajátos módon van jelen a hazai lappiacon, hitelesen és szakértő jelleggel tudott részt venni a kampány kommunikációjában és a szervezésben.

Szeretettel:

Cikk és fotó:

Napsugár Anna

siket fotóriporter

 

 

 

Mondd el a véleményed

Dukai Regina: “Első számlám magasra ugrott!”

14 ingyenesen látogatható múzeum március 15-én – íme a lista