A szemes kávénak a leszedéstől egészen addig a pillanatig, amikor kedvenc főzeted elkészítheted belőle, több szakaszon kell keresztülmennie. Ezek közül a legfontosabb a pörkölés folyamata. Minden bizonnyal mindenki hallotta már, akit egy kicsit is érdekel a kávé, hogy az íze nagyban függ a bab pörkölési fokától. Ennek köszönhető ugyanis, hogy minden kávénak megvan a maga egyedi íze és aromája.
Kezdjük azzal, hogy elmagyarázzuk, hogy melyik kávépörkölés mit csinál a szemekkel. A kávébab pörkölésének nagy szerepe van ízének, illatának és koffeintartalmának meghatározásában. A zöld kávébab pörkölés után megváltoztatja színét, ízét, illatát és sűrűségét. A nyers kávébab kémiai összetétele nyilván hasonló a pörkölt babéhoz, de a szemek az égetési folyamat során nyerik el jellegzetes ízüket és illatukat. A pörkölt babkávéból csodálatos, aromás eszpresszót vagy kedvenc tejes kávé alternatívákat is készíthetünk. Minden kávéfajtának megvan a saját optimális pörkölési foka van, ami kiemeli az adott verzió legértékesebb ízjegyeit. Talán így már mindenki érzi, hogy a kávékészítés ügymenetének lelke a minőségi kávépörkölő. A kávé világában népszerű mítosz, hogy minél erősebben pörkölik a babot, annál több koffeint tartalmaz. Ennél nagyobb balgaság nem is keringhetne, ugyanis ennek pont az ellenkezője igaz! Ez a közhiedelem valószínűleg annak köszönhető, hogy az erősebben pörkölt kávé sokkal intenzívebb ízű, mint az enyhén pörkölt kávé. Ez azonban nem azért van, mert a bab több koffeint tartalmaz.
Most térjünk át a kávépörkölés fokozataira: a kávébab pörkölésének 4 alapvető szakasza van. Ahogy már említettük tehát, a kávé íze ettől a folyamattól függ. Az amerikai National Coffee Association különbséget tesz világos, közepes, közepesen sötét és sötét pörkölési módozatok között.
- A világos pörkölés hatására a babok csak enyhén barnulnak meg. Színük a fahéjéhoz hasonló. Ez a pörkölési technika enyhe ízt kölcsönöz a kávénak, amely gyorsan lecseng a szájban. Könnyű és finom, a bab megőrzi természetes savasságát és enyhén citrusos és frissítő aromáját. A könnyű pörkölt kávé teljes mértékben visszaadja a természetes ízt, mert megmarad a kávébab gyümölcsös aromája. A világosan pörkölt kávék koffeintartalma a legmagasabb az összes pörkölési szint közül.
- A közepes pörkölés a babfüstölés legnépszerűbb módja. A kávészemek enyhén barnák. A babok közepes pörkölése tökéletesen kiegyensúlyozottá teszi a kissé hosszabb ideig érezhető ízhatást – a természetes sav kissé gyengül, az aroma pedig érezhető. A közepesen pörkölt szemek megtartják az optimális koffeintartalmat, és enyhén kesernyés utóízzel rendelkeznek.
- A közepesen sötét füstölés a kávészemeket nagyon megbarnítja. Savasságuk szinte teljesen eltűnik. Van egy finom, de kellemes keserűség a korty után. A kávé aromája rendkívül erős és nehéz, és gyakran egy csokoládé zamatához hasonlítható. A szemek égetése során karamellizált cukrok keletkeznek, amik édeskés jegyeket kölcsönöznek.
- A nagyon sötét pörkölést a majdnem fekete, fényes szemcsékről lehet felismerni. A nagyon erős pörkölés érezhetően megkeseríti a kávét, miközben a természetes savassága teljesen megszűnik. Az erősen pörkölt kávék, bármennyire is furcsa, sokkal kevesebb koffeint tartalmaznak, mint a könnyű pörkölt kávék. Szinte teljesen elvesztik természetes ízjegyeiket, megjelenik bennük a csokoládé és a dió utóíze, aromája.
Nos, neked melyik a kedvenced? A jó hírünk, hogy az Ebenica névvel fémjelzett népszerű kávé shopban ízhatás szerint is válogathatsz a favoritjaid között, tégy egy próbát még ma!
A fotó forrása:
worradirek / Shutterstock.com