Kávéimádók pörkölési útmutatója

black drip coffee in glass cup, Barista making drip coffee by pouring spills hot water on coffee bean. Barista serve holding cup of hot black coffee or americano for serve on wooden table cafe shop

A szemes kávénak a leszedéstől egészen addig a pillanatig, amikor kedvenc főzeted elkészítheted belőle, több szakaszon kell keresztülmennie. Ezek közül a legfontosabb a pörkölés folyamata. Minden bizonnyal mindenki hallotta már, akit egy kicsit is érdekel a kávé, hogy az íze nagyban függ a bab pörkölési fokától. Ennek köszönhető ugyanis, hogy minden kávénak megvan a maga egyedi íze és aromája.

Kezdjük azzal, hogy elmagyarázzuk, hogy melyik kávépörkölés mit csinál a szemekkel. A kávébab pörkölésének nagy szerepe van ízének, illatának és koffeintartalmának meghatározásában. A zöld kávébab pörkölés után megváltoztatja színét, ízét, illatát és sűrűségét. A nyers kávébab kémiai összetétele nyilván hasonló a pörkölt babéhoz, de a szemek az égetési folyamat során nyerik el jellegzetes ízüket és illatukat. A pörkölt babkávéból csodálatos, aromás eszpresszót vagy kedvenc tejes kávé alternatívákat is készíthetünk. Minden kávéfajtának megvan a saját optimális pörkölési foka van, ami kiemeli az adott verzió legértékesebb ízjegyeit. Talán így már mindenki érzi, hogy a kávékészítés ügymenetének lelke a minőségi kávépörkölő. A kávé világában népszerű mítosz, hogy minél erősebben pörkölik a babot, annál több koffeint tartalmaz. Ennél nagyobb balgaság nem is keringhetne, ugyanis ennek pont az ellenkezője igaz! Ez a közhiedelem valószínűleg annak köszönhető, hogy az erősebben pörkölt kávé sokkal intenzívebb ízű, mint az enyhén pörkölt kávé. Ez azonban nem azért van, mert a bab több koffeint tartalmaz.

Most térjünk át a kávépörkölés fokozataira: a kávébab pörkölésének 4 alapvető szakasza van. Ahogy már említettük tehát, a kávé íze ettől a folyamattól függ. Az amerikai National Coffee Association különbséget tesz világos, közepes, közepesen sötét és sötét pörkölési módozatok között.

  • A világos pörkölés hatására a babok csak enyhén barnulnak meg. Színük a fahéjéhoz hasonló. Ez a pörkölési technika enyhe ízt kölcsönöz a kávénak, amely gyorsan lecseng a szájban. Könnyű és finom, a bab megőrzi természetes savasságát és enyhén citrusos és frissítő aromáját. A könnyű pörkölt kávé teljes mértékben visszaadja a természetes ízt, mert megmarad a kávébab gyümölcsös aromája. A világosan pörkölt kávék koffeintartalma a legmagasabb az összes pörkölési szint közül.
  • A közepes pörkölés a babfüstölés legnépszerűbb módja. A kávészemek enyhén barnák. A babok közepes pörkölése tökéletesen kiegyensúlyozottá teszi a kissé hosszabb ideig érezhető ízhatást – a természetes sav kissé gyengül, az aroma pedig érezhető. A közepesen pörkölt szemek megtartják az optimális koffeintartalmat, és enyhén kesernyés utóízzel rendelkeznek.
  • A közepesen sötét füstölés a kávészemeket nagyon megbarnítja. Savasságuk szinte teljesen eltűnik. Van egy finom, de kellemes keserűség a korty után. A kávé aromája rendkívül erős és nehéz, és gyakran egy csokoládé zamatához hasonlítható. A szemek égetése során karamellizált cukrok keletkeznek, amik édeskés jegyeket kölcsönöznek.
  • A nagyon sötét pörkölést a majdnem fekete, fényes szemcsékről lehet felismerni. A nagyon erős pörkölés érezhetően megkeseríti a kávét, miközben a természetes savassága teljesen megszűnik. Az erősen pörkölt kávék, bármennyire is furcsa, sokkal kevesebb koffeint tartalmaznak, mint a könnyű pörkölt kávék. Szinte teljesen elvesztik természetes ízjegyeiket, megjelenik bennük a csokoládé és a dió utóíze, aromája.

Nos, neked melyik a kedvenced? A jó hírünk, hogy az Ebenica névvel fémjelzett népszerű kávé shopban ízhatás szerint is válogathatsz a favoritjaid között, tégy egy próbát még ma!

A fotó forrása:

worradirek / Shutterstock.com

Mondd el a véleményed

A csoda teljes film magyar felirattal

900. alkalommal is lezuhant a csillár a Madách Színház színpadán – képekben