Klippremier: Sins – Már

Elegem van-hangulat,füstkarikák, VHS-életérzés, elvont gondolatok, érdekes látványvilág… – ez mind egyetlen klipbe tömörítve. A srácokkal ennek apropóján beszélgettünk.  Sins – MÁR klippremier a Divatikonon!

Mit kell tudni a dalról?

A Márról annyit kell tudni, hogy nagyon közel áll a zenekar szívéhez, mindenkit magával rántott a hangulat amit nyújtott, amikor születőben volt a dal. Minden koncertünkön szoktuk játszani, szóval reméljük a közönségünkre is hasonló hatással tud lenni, mint ránk.

Hogyan született?

A dal még tavaly ősszel látta meg a napvilágot, valamilyen szinten mondhatni, hogy egy koncepcióra írtuk meg.Szerettünk volna egy számot, ami hozza a jellegzetes “magyar alter” hangzást és sokáig úgy voltunk vele, hogy ez az első és az utolsó magyar nyelvű dalunk, de végül rájöttünk, hogy felesleges ezt előre eldönteni.

Honnan inspirálódtatok?

A szövegről nem kifejezetten szeretnék beszélni, ugyanis míg az előző számunk, a Feelin’ Alive egy konkrét történetet mesél el, addig itt szó sincs semmi ilyesmiről. Ezek csak kósza gondolatok verses formába gyúrva, bárkit kérdeztem miről szólhat a dal, teljesen különböző válaszokat kaptam. Egy lány járt talán a legközelebb a megfejtéshez, szerinte nem találom magamat és az igazi boldogságot. Őszintén, pontosan tudom ki vagyok, csak még nem sikerült megértenem magam. Az egész életem erre fog rámenni, azt hiszem. Azt gondolják az emberek, hogy ismernek engem, de valójában fogalmuk sincs ki vagyok.

Milyen volt az alkotói folyamat?
Az egész abból indult, hogy a dobosunk, Szami kézbevette a basszusgitárt és játszotta a dal nyitótémáját, amihez jött a gitár fokozva a borongást. Ez annyira megtetszett nekünk, hogy utána nagyon sokáig játszottuk ezt a részt és közben mindenki egymás után a mikrofonba elmondta gondolatait.Megírtam hozzá a magyar szöveget és összeraktuk a dal szerkezetét. A refrént erőteljesnek akartuk, az akkordmenet komolyzenei inspirációból született. A gitárszóló terjedelmesebbre sikerült, de rendkívül dallamos és technikailag sem könnyű. Majd végére került a refrénnek egy öt-negyedes variáltabb verziója ami először talán gyakorlás vagy szórakozásképp született.

Honnan jött, hogyan született ez a szürreális látványvilág?

A videót Deák-Sala Flóra készítette, ő csinált mindent a kamerázástól kezdve az utómunkáig, ezúton is köszönjük neki. Minden dalunkhoz általában különböző színeket és képeket képzelünk a fejünkben, ez emberenként eltérő. A látványvilág mindannyiunk szerint illik a dalhoz, ezzel próbáltuk kicsit ellensúlyozni a szöveg komorságát, ami valamennyire sikerült is, de azért megmaradt a kissé borongós téma.

Milyen volt a forgatás?

Decemberben megálmodtuk az ötletét annak, hogy klipet kéne készítenünk és végül februárban volt a forgatás. Budapest városát jártuk és szerintem mondanom sem kell, hogy nagyon jól éreztük magunkat, ez általában mindig így van.

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a klippet?

A dalnak van egy erőteljes borongós, komor hangulata ami miatt nem minden pillanathoz illik, a kiúttalanság a mindennapokból és a boldogság keresése viszont minden ember életében egy visszatérő motívum, és ezekben a helyzetekben egy-egy ilyen dal segíthet jobban átgondolni, hogy mik is valójában a gondolataink. Bár a látvány-és hangzásvilág nem feltétlenül megszokott, reméljük, hogy sokan tudnak vele azonosulni, sokakat elragad ez a világ.


Ti hogyan élitek meg ezt a nagyon elkeserítő helyzetet, ami a koronavírus miatt az egész művészvilágot sújtja, jelen állás szerint egészen 2020.augusztus 15-ig?

Szerencsére a klipet leforgattuk és a Feelin’ Alive c. dalunkat felvettük stúdióban mielőtt a korlátozásokat bevezették volna, így volt mit posztolnunk követőinknek és volt mit promózni új követőket szerezve. Több dal felvétele viszont elmaradt emiatt, ezeket nyárra tettük át.
Ami a magánéletünket illeti: Nem láttuk egymást régóta, de videochateltünk, dalokat is elkezdtünk önállóan írni. Egyébként meg tanultunk, mert egyetemisták vagyunk.
Szerettünk volna idén fesztiválokra eljutni, ezek sajnos elmaradtak, de reméljük ősztől tudunk szervezni koncerteket és a felkérések is beindulnak.

Mondd el a véleményed
bellaciao

Szaby G és Torres Dani is saját reggae változatot készített a CIAO BELLA olasz partizándalból

Szép magyar versek gyerekeknek