Kutyajó ünnep – Vakvezető kutyák vendégeskedtek a plázában

Hirdetés

Kutyajó ünnep – Vakvezető kutyák vendégeskedtek a plázában

A kutyabarát plázának, az Allee-nak is dicsőségére vált az a bűbájos kutyacsapat, amely április 27-én délután gyülekezett a bevásárlóközpont első emeletén. Születésnapi összejövetelt tartott ugyanis a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, hiszen ebben az évben ünneplik fennállásuk 10. évfordulóját. A Vakvezető Kutyák világnapjára szervezett egyszerre vidám és megható rendezvényen több hazai sztár, Rippel Ferenc, Angyal András, Kocsis Korinna, Bagi Iván, Novodomszky Éva, Lola, Ada, Kozsó, Singh Viki is együtt ünnepelt a kutyusokkal és kiképzőikkel.

Hirdetés

vakvezeto_kutyak 0006

Ezen a különleges napon az érdeklődők nem csupán megismerkedhettek ezekkel a nagyszerű négylábúakkal, gazdáikkal és kiképzőikkel, hanem a legbátrabbak akár egy életre szóló élményt is szerezhettek, ha ki merték próbálni a vakvezető kutyával való közlekedést.

vakvezeto_kutyak 0002

Így tett többek között Kocsis Korinna is, aki egyébként elkötelezett állatvédő és számos egyéb alapítvánnyal is szoros együttműködésben dolgozik. „Ezek a kutyusok egyszerűen csodálatosak! Nagyon izgalmas volt a nap, hiszen játékos formában kipróbálhattam milyen az, ha az ember nem lát és maximális bizalommal csak a kutyára, illetve az érzékszerveikre támaszkodhat. Minden elismerésem a kiképzőké és ezeké a csodálatos állatoké!”

Rippel Ferenc, aki tiszteletbeli nagykövetként már egy ideje figyelemmel kíséri és támogatja a kutya iskola munkáját, izgatottan mesélt az első élményeiről. „Amikor be van kötve a szemed és senki másra nem támaszkodhatsz, mint a vakvezető kutyára, az egy teljesen más dimenzió. Teljes bizalommal kell lenned a társad felé, tökéletesen összhangban kell lennie minden mozdulatotoknak. Ezek a kutyák fantasztikusan vannak kiképezve, teljes biztonságban éreztem magam, mikor ők vezettek az utamon.”

Hirdetés
vakvezeto_kutyak 0004

Kozsó amúgy is sötét szemüvegben érkezett, de természetesen ő is szívesen próbálta ki, hogy milyen, amikor a kutyára kell hagyatkoznia, különleges élmény volt ez számára is.

Singh Viki énekesnő saját kutyusát is magával hozta az eseményre, a másfél éves cavalier king charles spaniel élénk érdeklődéssel figyelte a fegyelmezett, ám rendkívül barátságos labradorokat.

vakvezeto_kutyak 0003

Lola is hamar talált kedvencet magának, az öthónapos tanuló-kutya, Hetti varázsolta el, csakúgy, mint Novodomszky Évát, aki elárulta, hogy álmai kutyája éppen egy ilyen kutyus lenne. „Sajnos egyelőre nem fér bele a családi életünkbe egy kutyus, bár több állatot is tartunk a fiaim kedvéért, de elbűvölten figyelem az összpontosításukat, a szófogadásukat, és lenyűgöz a szépségük és a kedvességük is”- mondta a műsorvezető.

vakvezeto_kutyak 0005

Bagi Iván is elárulta, hogy egy ideje kutyagazda, a mentett spániel-labrador keverék Melba igazi hűséges kedvenc, így Iván is nagy örömmel csodálta meg a jelenlévő ebeket. Ada ikerfiaival együtt érkezett, s a helyszín nevében háziasszonyként is köszöntötte az alapítványt, de persze közös fagyizásra és kutyasimogatásra is bőven jutott idő.

vakvezeto_kutyak 0001

A születésnapon a már teljesen kiképzett kutyák, valamint fiatal, még tanuló társaik is tiszteletüket tették, akik már most is fegyelmezetten álltak minden gyakorlatnak. „Magyarországon évente 5-6000 ember veszíti el teljesen a látását, vagy válik súlyosan látássérültté. A látássérült emberek kevesebb, mint 1%-át, idén január végi adatok szerint összesen 137 főt segít vakvezető kutya és ez nagyon rossz arány. Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy vakvezető kutya sokak számára az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat. Számukra a vakvezető kutya nagyobb segítség lenne, mint bármelyik más élettelen segédeszköz. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány 2006 óta nekik igyekszik segíteni.” – mondta Dr. Mezősi Tamás, az iskola vezetője. Az alapítványnak többféle módon is lehet segíteni, hiszen munkájukat kizárólag adományokból és adó 1% felajánlásokból finanszírozzák.

vakvezeto_kutyak 0000

Idén a Jono Yogo frozen yogurt is besegít a gyűjtésben, hiszen április 15-től május 22-ig bármelyik üzletében minden megvásárolt fagyi után 5 Ft-tal járul hozzá az iskola munkájához, a világnapon pedig minden elfogyasztott fagyi után 50 Ft-ot adományoztak az alapítvány számára.

Részletek és további rendezvények: http://www.barathegyisegitokutya.hu/

A közös adománygyűjtő akcióról bővebb információ:

https://www.facebook.com/JonoYogo/

https://www.facebook.com/barathegyivakvezeto/?fref=ts

Mondd el a véleményed

Felejtsd el a fogyókúrát: szenvedés nélkül is karcsú lehetsz!

Eurovízió orosz módra – Sergey Lazarev felkészülése