Lanzarotén az élet – Köles Elizáékkal beszélgettem

Köles Eliza és Marci
Köles Eliza és Marci
Hirdetés

A világ különböző szegleteiben mindenkit más és máshogyan érint az koronavírus miatti válság.

 

A vírus okozta helyzetben mindenki élete, napi ritmusa és szokási átrajzolódtak. Egyedül maradtunk a gondolatainkkal, rendezni tudtuk régen hanyagolt ügyeinket, és több időnk jutott egymással törődni, még ha jelen esetben ez csak az online térben jöhetett is létre.
 Zenészszemmel nézve az elmaradt koncertek tényének lesújtó ereje, hatalmas kreatív erővel hatott a zenész közösségre. Az emberek szomjazzák a minőségi szórakoztatást, éppen ezért minden zenével, vagy más művészeti ággal foglalkozó alkotó, kinyitotta az ihletcsapot, és írni, rögzíteni kezdett.” Így tett a Lanzarotén élő Lizi párja, Marci is. Köles Eliza-riport Lanzaroteból.

Eliza és párja – akik a Lizi&Marci formációban zenélnek együtt – úgy döntöttek, hogy feldolgozzák az egyik mesében – a Coco címűben – szereplő dalt, ami egy gitáros kisfiúról szól, aki betekintést nyer a szellemvilágba, és ezáltal családja titkaiba. “A dalban 3 nyelven énekelek, mivel jelenleg ezt a 3 nyelvet folyamatosan használjuk, ami viszont még ennél is érdekesebb, hogy felkértünk 2 fotóművészt, hogy érzelmet kifejező képeikkel sokszorozzák meg az egyébként is érzelemdús produkciót.” –mondja Eliza.

Hirdetés
A képek a szerelemről, elmúlásról, bölcsességről szólnak, és igazi érzelmeket tükröznek.

 

Az egyik fotóművész nem más, mint Herbie Hancock amerikai dzsessz-zongorista  egykori fotósa, Lello Carriere, akivel nagyon jó kapcsolatot ápolunk itt kint és boldogan adta a képeit felhasználásra. Velük kiegészülve alkot tökéletes egészet a kép,- és a hangvilág együttese. Másik művészünk pedig egy vajdasági fotóművész, Miklós Csongor, akit “érzelmeket támadó fotós”-ként ismer a köztudat. Bejárta a világot, élt Amerikában is, és missziója, hogy a kendőzetlen valóságot lencsevégre kapja. Zsenialitása minden egyes munkájában megjelenik!”- avat be Eliza az együttműködés részleteibe.

 

 

Köles Eliza és Marci
Köles Eliza és Marci

Lizi és Marci maguk is vallják, hogy a mai világban igenis több “lábon” kell állni, így hát úgy döntöttek, hogy mesedalok készítésébe is belekezdenek. Mint mondják, épp nemrég született meg az első. “Egy 5 éves kislány születésnapjára egy olyan dalt írtunk, amelyben Ő lehet a mesehős, illetve a testvérei név szerint szerepelnek benne.”  – avat be Eliza a részletekbe. – “Ez egy fantasztikusan kreatív ajándék lehet bárkinek, pontosan azért, mert ennél személyesebb talán nem is lehetne. Azonban nemcsak születésnap az egyetlen alkalom, ahol egy névre szóló dal megállja a helyét. Köztudott, hogy az ember memóriájába hamarabb eljut az olyan információ, amit dallam, ritmus kísér, mivel a száraz információ élménycsomaggá változik, és sokkal tovább megmarad az emberi agyban. (Tapasztalatból mondom, több mint 10 éve dalocskát alkottam egy száraz zenetörténeti anyagból,
és a mai napig vissza tudnám mondani), így ha egy gyermeknek problémája van például a délutáni alvással, egy erről szóló névre szóló dal hatalmas pozitív változást idézhet elő.”-

állítja határozottan Eliza.

 

(Tény, hogy van ebben valami… megboldogult egyetemista koromból én magam is emlékszem arra, hogy jobban megragadtak az agyamban azok a dolgok, amik köré valamiféle kis – akár bugyuta kínrímekkel teletűzdelt – versikét, dalocskát tudtam költeni. – a szerk.)

A harmadik és egyben – legalábbis egyelőre –  utolsó érdekesség Elizáékkal kapcsolatban, hogy nemrégiben egy nagyon kedves és örömteli megkeresésnek tehettek eleget. “Lassan 2 éve a Kanári-szigeteken élünk, és az a megtisztelő felkérés ért minket, hogy vegyünk részt előadóként a lanzarotei zenészek produkciójában, ahol 8 nemzetiség fogott össze azért, hogy együttérzésüket fejezzék ki azok iránt, akik a koronavírus miatt kialakult helyzetben elveszítették a munkájukat, szerettüket, életüket.”- zárták gondolataikat Eliza és Márton.

 

A Lizi&Marci formáció Facebook oldala:
https://www.facebook.com/liziandmarci/
Köles Eliza Facebook oldala:
https://www.facebook.com/elizakolesofficial/
Mondd el a véleményed

Anyáknapi dallal köszönti az Édesanyákat a Picuri Muri – klippremier

Balla Claudia

Álruhás – Balla Claudia újdonsága