Magyar Bajnoki Címet szerzett a Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat

A Ritmus Csapatok Modern Országos Bajnokságán

 a Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat

arany érmes lett 

A jeltánc műfajának megteremtője, Napsugár Anna jelnyelvi táncos maga is hallássérült. A műfaja tökéletes összhangban van Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié.”

Ez az a műfaj, amely a jelnyelv közvetítésén keresztül és a tánc segítségével adja át a zene varázsát. Nem csak hallássérült emberek számára nyújt azonban élményt a műfaj, jóval több ugyanis annál, mintha a dalok szövegét tükörfordítással jelelnék el. Táncelemeket, mimikát, gesztusokat beleszőve teszik komplexebbé az előadást, közvetítik a szöveghez és a zenéhez kapcsolódó érzelmeket. saját koreográfiájuk alapján táncolják el a zenét.

Az elmúlt időszakban a csoport számos sikeres fellépésen vett részt.

4.jpg

Tapasztalataink szerint a jeltánc több szempontból is jó hatással van az ellátottakra. Egyrészt a zenének önmagában komoly szerepe van sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában.

3.jpg

Másrészt a próbákon közösen töltött idő közösség és személyiségformáló ereje gyakorol pozitív hatást a résztvevőkre. A jó hangulatú együttlétek megnyugtató hatást gyakorolnak a lakókra, kedélyállapotukra.

1.jpg

A fellépések sikeréért érzett felelősség fejleszti feladattudatukat. A fellépések előtti egészséges izgalom a mindennapi életben is felmerülő stressz helyzetekben való helytállás módját gyakoroltatja. A sikerek pedig jelentős önbizalomhoz juttatják őket.

ezz.jpg

Nem kisebb jelentőségű a fellépések társadalomra gyakorolt hatása sem. Azon túl, hogy segíti a fogyatékos emberek társadalmi elfogadását, rávilágít arra is, hogy a sérült emberek is képesek újszerű dolgokat létrehozni és nem csak a velük hagyományosan asszociált tevékenységeket képesek elvégezni.

A műfaj nem csak az „egészséges” és a sérült társadalom közeledését segíti, hanem a különböző fogyatékossággal élők együttműködését is.

2.jpg

A múlt hónapban a Budapesti XXX. Zuglói országos tánc versenyt a Napsugár Anna Zenei  Jeltánc Társulata 5 arannyal, 3 ezüst, 3 bronz, 2 különdíjjal és kupával zárta.

a linkre kattintással láthatóak a fotók:

http://www.rendezvenyfotozas.hu/v2/gallery.php?id=240809&pid=15023328#nav

 Egy ilyen sikeres Zuglói táncverseny után már csak kitüntetés számunkra a 2016. 06. 05-én Magyar Bajnoki cím elérése. Az Országos Ritmus Csapatok Tánc versenyén színpadi jeltánc kategóriában A művészi táncok közé besorolva magyar bajnokok lettünk.

Cikk és fotó:

Scharek János

Társulati menedzser

 

 

Mondd el a véleményed

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár