Mándoki Leslie – Németországi interjú

Hirdetés

Riporter: Varga Réka Blanka

Mandoki Leslie megígérte:„Augusztus 19-én a legjobb koncertünket fogjátok hallani”.

Az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem egy sajtó úton, ahol a magyar származású világsztár, Leslie Mándokiszemélyesen mutatta be a németországi stúdióját nekünk. Nem mindennapos élmény volt megnézni Európa egyik legnagyobb stúdióját, amit Leslie 40 évvel ezelőtt alapított. Bemutatta azt a csodálatostürkizkék vizű tavat és hegyekkel körülvett környékét,ahol alkotni éskenuzni szokott. Családias hangulat volt, velünk vacsorázott, velünk bulizott, csak nekünk zenélt és megmutatta a stúdió minden részét.Közben pedig minden kérdésünkre válaszolt, és mesélt a kalandos életéről. Számomra a legizgalmasabb rész a fél órás exkluzív riport volt, amelyet elkészíthettem az élő legendával. Rengeteg kulisszatitkot árult el a jubiláló 30 éves zenekaráról a Mandoki Soulmates-ről, beszélt magyarországi kötődéséről és a következő budapesti koncertről is elárult izgalmas részleteket.

1. A legtöbb embernek vannak álmai, mégsem valósítják meg őket. Neked sikerült megvalósítani őket: fantasztikus karrier, saját stúdió ezen a csodálatos helyen, és immár többévtizede a színpadon vagy. Hogy álltál neki azt az álmot megvalósítani, hogy a kedvenczenésztársaidat összehozd, és létrejöjjön a Mandoki Soulmates?

Hirdetés

LM: Tulajdonképpen a zenekarunk akkor alakult, amikor a legnagyobb tragédia ért engem lélekben. Csak 16 éves voltam, amikor az Édesapám meghalt rákban. A halálos ágyán azt mondta, hogy „Fiam ígérd meg nekem, hogy az unokáim soha nem fognak cenzúrázott újságot olvasni.” Mondtam, hogy „De Apu, ott a vasfüggöny”. Erre azt válaszolta, hogy „Fiam, de az nem Neked van. Menj és éld az álmaid és ne álmodd az életed.” Mi akkor a Bem rakparton játszottunk a Sirius előzenekaraként, aztán később saját magunk szombatonként.Kialakultbennemaz a zeneielképzelés, hogy azangol prog-rockotés azirodalom szövegeit és komplex kompozícióit egy produkcióba össze kellene olvasztani és egy egységgé tenni azamerikaivirtuozitással. Mivel soha nem kaptunk útlevelet, eljöttünk illegálisan és eltartott egy darabig,amíg még össze tudtam hozni, de végül is aztán pont úgy alakult, ahogy a menekülttáborbanmegmondtam.Ian Anderson (JethroTull), Jack Bruce (Cream), Aldi Meola-val30 éve jónak láttunk az angol prog-rockotaz amerikai virtuozitássalösszeolvasztani és egy közös, érdekes, kicsit eklektikus dolgot csináltunk belőle.

2. Elmesélsz néhány részletet a Soulmates életéből – Hogyan tudsz ennyi éve, ennyivilágsztárt összehangolni? Hogyan oldjátok meg a közös munkát, a próbákat a fizikai távolságellenére? Hogy működik az online zenélés?

LM: Nem online zenélünk, a buli itt van. A vendégek itt alszanak lent nálunk a házban.A tóhoz megyünk kenuzni, én főzök. Néha vita alakul ki, hogy ki főz, mert mindenki főzni akar, mindannyian jól főzünk. Egyébként meg muzsikálunk egész nap. Jól vagyunk, szeretjük ezt az egészet, régi hippi módon szeretünk zenélni.Alázatos tisztelettel köszönjük a közönségünknek, hogy élhetjük ezt a csodálatos életet. Ők a szeretetüket ajándékozzák, hogy befogadják a lelkükbe azt, amit mi mondunk, ezért hálásak vagyunk. Ennek megfelelően mindig nagy tisztelettel és szorgalommal állunk a zene szolgálatába.
Teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy a mi hangunk csak olyan erősen szól, amennyi a közönség szeretete. Atenyerükön hordoznak évtizedeken keresztül Shanghai-ban,Budapesttől Londonig, Berlintől Rómáig. A közönség követi azt, amit mondok. Amikor minden lemezcég azt mondja, hogy ezt már túl nehéz befogadni, túl hosszú, akkor az új lemez komoly siker leszmegint. Akkor is tele van a turné, és azt tudom mondani, hogy a zene szolgálatában alázattal ésa közönség iránt tisztelettel vagyunk. Mi meg fogjuk mindig a legjobbat adni.

3. Világsztárok a vezetésed alatt együtt dolgoznak, évtizedek óta óriási rajongó
bázisod van. Mi a sikered titka?

LM: A sikernek nincs igazán titka. A sikerért tenni kell valamit. A siker az semmi más, mint a közönség szeretete, ezért őszintén és tisztelettel, alázattal kell szolgálni a közönséget.

4. Mi az, amire a legbüszkébb vagy a karrieredben?

LM: Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a gyerekeim művészek lettek, és néha beszállnak hozzám, és együtt tudok muzsikálni velük és valami csodálatos dolgot együtt csinálunk.

5. Beszéljünk egy kicsit a magyar gyökerekről. Mi az, amit a legjobban szeretsz, leginkább hiányzik Magyarországról?

LM: Arról, hogy mik a legszebb élményeim Magyarországról, lehetne egy órát beszélni. Az ország gyönyörű, egyedülálló a kultúrája. Imádok múzeumokba járni. Megtartottam édesanyámék lakását, és reggelente, amikor nincs annyi turista beülök egy kávéházban. Megmaradt a kertesnyaralónk is a Dunakanyarban. Nagyon szeretem járni a budapesti mellékutcákat, és szeretem a Balatonon azokat a helyeket, ahol semmi nincs. Van egy-két ilyen elhagyatott hely, ami úgy, ahogy érdekes volt kisgyerekként, úgy most is az.Fontos, hogya gyerekeknek legyenek igazi magyar gyökereik is, ápolom a magyarságukat is.

6. Miben más Magyarországon, magyar közönségnek koncertezni, mint a világ többi részén?

LM: A világ többi részén elfogadnak annak, aki vagyok, tulajdonképpen az a zenész, aki társadalmi témákhoz hozzászól, felszólal, publikál is. Magyarországon más, mert egy pesti srác vagyok, aki annak idején nem kapott útlevelet, és ezért el kellett hagynia szeretett hazáját. Ha Magyarországon játszunk, sajnos nagyon ritkán, benne van ennek az íze, hogy tulajdonképpen haza jövök, de nem ott vagyok otthon. Amikor legutoljára játszottunk Budapesten, augusztus 21-én volt tavaly, sokan azt hitték, hogy izzadságot látnak az arcomon, mert egy nagyon meleg este volt. De a koncert végén azok könnyek voltak az arcomon. Ez most remélem idén is így lesz. A kollégák azt mondták nekem, hogy meg vagyok őrülve, hogy négy órát fogunk játszani szünet nélkül. Ráadásul csak új zenét Bartók után, és hogy ezt a közönség nem fogja bírni. De gyerekek,a magyar közönség egy olyan csodálatos közönség, hogy érezték és szerették. Ebben a válságos időkben a zenésznek az a dolga, hogy reflektáljon a nehéz dolgokra.
Nekem mindig egy nagyon különös élmény Budapesten játszani. Én angolul vagy németül beszélek a színpadon, és soha nem írom meg, hogy mit mondok, az mindig spontán jön, de az anyanyelvemen beszélni a színpadon az csak egyszer egy pár évben történik meg, és ettől picit lámpalázas vagyok. Most már lassan 45 éve nem élek Magyarországon, de nem lenne semmi szörnyűbb annál, hogy akcentussal beszélve halljanak.

7. Rátérve a koncertekre – Idén, augusztus 19-en ismét fantasztikus Mandoki Soulmates koncerten vehet majd részt a magyar közönség. Idén vagytok(idén van a harminc éves jubileum) 30 évesek, mit fogunk hallani és mit érdemes tudni a látványról?

LM: Nem lesz lézer, nem lesz semmiféle látványosság, de lesznek filmek a zene alatt. A világ legjobb zenekarának hívtak minket. Megígérem gyerekek, hogy úgy megyünk a színpadra, hogy az életünk legjobb koncertjét akarjuk nyomni, és ez úgy is lesz. Ez a koncertturné Budapesten más lesz, mint a többi helyen. A budapesti koncertek különböznek az összes többitől mindig, legalábbis egy ponton biztosan. Ha a közönség megtisztel minket azzal, hogy visszatapsol, akkor éneklek magyarul egy dalt. Az egyetlen dalt, amit én magam visszafordítottam magyarra angolról.

8. Milyen Csupó Gáborral együtt dolgozni?

LM: Annó a menekülttáborba ő azt mondta, hogy Amerikába megy, és ott azt csinálja, ami a dolga, és alapít egy filmstúdiót. Ez így is történt. Első világsikere a Simpson család volt. Hát mi azóta is nagyon szoros, jó barátok vagyunk, és természetesen megosztjuk egymással a művészi ötleteket, amiben benne vagyunk. Mind a ketten őrültek vagyunk, és kialakult köztünk egy ilyen művészi pingpong meccs, és nagyon élvezem. Ő is nagyon élvezi.Ez egy nagyon inspiráló barátság, ez egy igazi életre szóló barátság. A gyerekeink is barátok, a lányom ott élt nála fél évig. És az új turnén együtt dolgoztunk, úgy ahogy tavaly, ott lesz velünk most is, ésvisszamegyünk a Bem rakpartra, ahol ő csinálta nekünk a világítást 74-ben.

9. Mit üzensz a magyar rajongóknak?

LM: Az ígéret az komoly és őszinte – a legjobb koncertünket fogjátok hallani. Tisztelettel és alázattal szolgáljuk a közönségünket.

Mondd el a véleményed

Sziget Fesztivál – tényleg a Szabadság Szigete

365 nap 3 teljes film magyarul videa