Matthew McConaughey, a szülinapos + szavazhatsz is

Hirdetés

Mielőtt elkezdenénk a részletezést, szavazhatsz is kedvenc filmedre Matthew McConaughey-től:

Melyik a kedvenc filmed Matthew McConaughey-től?

Teljes nevén Matthew David McConaughey ma ünnepli 47. születésnapját. Ennek apropóján összeszedtem Nektek pár kulcsmomentumot a színész életéből:

Hirdetés

Hirdetés

Uvalde városban (Texas állam) született 1969. november 4-én. Skót, ír, angol, német és svéd vér is csörgedez ereiben. Édesanyja tanárnő, édesapja benzinkút tulaj volt.

Longview városában (ugyancsak Texas állam) érettségizett 1988-ban. Utána egy évre Ausztráliában próbált szerencsét, ami abból állt, hogy mosogató fiú lett, majd trágyalapátoló munkából élt. Mikor visszatért az Államokba, a Texasi Egyetem hallgatója lett Austinban. Itt eredetileg ügyvédnek készült, de végső vizsgája előtt megismerkedett Og Mandingo: A világ legnagyobb üzletkötője című könyvével, és ebből rájött, hogy a színészet lesz a fő csapás számára.

Filmes karrierje rövidfilmrendezéssel kezdődött 1992-ben (Chicano Chariots), ezután nem sokkal találkozott egy szereplőválogatóval, Don Phillipsszel, aki beajánlotta Richard Linklaternél közelgő filmjéhez, az 1993-as Tökéletlen időkhöz, melyben partnerei között volt a fiatal Milla Jovovich (A kaptár-sorozat), s Matthewnak ebben a szerepben hosszú hajjal és bajusszal kellett megjelennie. A következő évben Renée Zellweger partnereként egy vérszomjas gyilkost játszott A texasi láncfűrészes gyilkosban.

Nem sokkal ezután Los Angelesbe ment, ahol rögtön megmutatkozott tehetsége két filmben is: a Lone Star-Ahol a legendák születnek (1996) című moziban egy gyilkossággal vádolt sheriffet alakított, és a szintén 1996-os John Grisham regényből építkező Ha ölni kell-ben Kevin Spacey és Sandra Bullock oldalán egy fiatal ügyvédet játszott. Innentől kezdve a fiatal Paul Newmanként kezdték nevezni filmes berkekben.

Ezután következett a Kapcsolat (1997) Jodie Foster főszereplésével, és Steven Spielberg “rabszolgahajós” tárgyalótermi drámája, az Amistad (1997), melyben többek között Morgan Freeman és Anthony Hopkins voltak partnerei.

1998-ban két projektben is részt vett, számára fontosabb, hogy egy kisfilmet készített A lázadó címmel, melynek nemcsak a főszerepét is alakította, hanem írta és rendezte is a 20 perces alkotást. A másik filmben újra Richard Linklater rendező alatt dolgozhatott olyan színészek oldalán, mint Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Skeet Ulrich vagy a Vészhelyzet c. kórházsorozatból ismert Julianna Margulies. A Newton-fiúkra keresztelt film egy testvérek alkotta rablóbandáról szól, akik minimális erőszakot alkalmazva hihetetlen sikeres bankrablókká nőtték ki magukat.

1999-ben Ron Howard rendezte McConaughey-t az Ed TV-ben, ami egy reality show-ként funkcionált, majd 2000-ben Jonathan Mostow rendező kiválasztotta a főszerepre U-571 című háborús kalandfilmjében. A történet szerint pár kiválasztott matróznak kell megszereznie az Enigma kódolót egy német tengeralattjáróról. De egy ellenséges hajó elsüllyeszti a szövetséges tengeralattjárót, így a legénység foglyul ejti az U-571 személyzetét és próbál hazajutni. A film további sztárjai közt szerepel Harvey Keitel, Jon Bon Jovi és Bill Paxton.

A XXI. század első éveit Matthew a romantikus komédiák vizeire evezett, úgy mint a Szeretném, ha szeretnél (2001) Jennifer Lopezzel, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (2003) Kate Hudsonnal, de olyan thrillerekben is szerepet vállalt, mint az Isten haragja (2001), melyben újra Bill Paxton volt a partnere vagy a 2020: A tűz birodalma (2002) című sci-fi-kalandfilm, ahol Christian Bale mellett főszerepet játszott.

A kalandvígjátékok sorát a Szaharával nyitotta 2005-ben, ahol Penélope Crúz és Steve Zahn partnereiként tört Indiana Jones-i babérokra, hogy a Bolondok aranyát (2008) már ne is említsük ismételten Kate Hudson társaként.

A kritikusok által csak elcsépelt és félrecsúszott szerepek, mint a Pénz beszél (2005), az Anyám nyakán (2006) mellett befigyeltek olyan remekek is, mint a Több, mint sport (2006), a Trópusi vihar (2008), ami igazán megosztotta a közönséget – van, aki imádja, van, aki utálja, de az biztos, hogy a kettő között nincs középút.

Az évtized végére becsusszant még egy habkönnyű romkom Jennifer Garner, Emma Stone és Michael Douglas főszereplésével, az Excsajok szelleme, de ezt felejtendő 2011-ben végre elérkezett az a pillanat, ami az igazi kiugrást jelentette Matthewnak.

Ebben az évben ugyanis egy számára tökéletes szerepet kapott. Mivel élete elején még ügyvédnek készült, a The Lincoln Lawyer – Az igazság ára című thrillerben kamatoztathatta anno megszerzett tudását. A címből adódóan a furcsaság ebben a történetben, hogy a főszerepet alakítő Matt leginkább saját limuzinjában szerette intézni ügyvédi teendőit. A film nagy elismerést hozott McConuaghey-nak, és elindította karrierjét egy új úton. Innentől kezdve egyre fajsúlyosabb drámák és thrillerek következtek, a romantikus komédiák korszaka leáldozott és 42 évesen megmutatta a világnak eddig rejtett arcát. A Gyilkos Joe (2011) őrült rendőreként hihetetlenül nagyot alakított, William Friedkin pedig ezzel a filmmel tért vissza az A-ligába, nem beszélve Gina Gershon emlékezetes sült csirkés jelenetét McConaughey-val.

A 2012-es Mud-ban két fiú segít elrejtőzni a szökevény Matthew-nak, a szintén ebben az évben készült Az újságos fiúban Nicole Kidman viszi el előle a prímet, az ugyancsak 2012-es Magic Mike-ban is szerepel Channing Tatum oldalán, az legnagyobb kritikai elismerésre azonban 2013-ig várnia kell.

A Dallas Buyers Club – Mielőtt meghaltam egy valós eseményeket feldolgozó dráma, melyben Matthew Ron Woodroof-ot alakítja, akit előítéleteitől az a tény szabadít meg, hogy maga is AIDS-es lesz. Ezért az alakításáért a 2014-es Academy Awards-on megkapta A legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, míg filmbéli partnere, Jared Leto A legjobb férfi epizódszereplő díját vehette át ugyanezen gálán.

Matthew McConaughey ezzel a szereppel felért a csúcsra, utána olyan filmekben szerepelt mind mellék – , mind főszereplőkét, mint a Wall Street farkasa (2013), Interstellar – Csillagok között (2014), A fák tengere (2015), Harc a szabadságért (2016). Emellett 2014-ben az elmúlt évek legjobb krimisorozatának is egyik főszereplője volt: True Detective – A törvény nevében. Legújabb filmje, az Arany 2017 év elején érkezik a mozikba, valamint már készül a híres, hírhedt Stephen King regényből A setét torony c. film is.

Isten éltesse az örökifjú Matthew McConaughey-t!

Mondd el a véleményed

Melyik a kedvenc előadásod, amelyben Dolhai Attila szerepelt?

Szombaton Budapesten is hódít a „Party like Gatsby” nemzetközi rendezvény