Médiatábort szerveztek Böjte Csaba csíksomlyói gyermekotthonában

Hirdetés

Csíksomlyón, a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Szent István Otthonban, több mint harminc gyermeknek tartottak sajtó-alapismeretekről szóló előadásokat. A szorgalmas és nyitott tizenkettő-tizenöt éves lányok, fiúk több községből érkeztek, hogy elsajátítsák a média alapismereteket, és megtanulják az interjúkészítés fortélyait. Az egyik fő feladat az volt, hogy a Mária Kertben található állomásokról a tanulók írjanak arról, milyen gondolatok jutnak eszükbe, és érzések törnek elő az adott stációról. A lelkes diákok ügyesebbnél-ügyesebb interjúkat is készítettek egymással, több témában, amelyet videóra is kellett rögzíteniük. 

A tábor kiemelt szervezője Balázs Zsóka, a csíksomlyói  Szent István Otthon vezetője, aki színes programokkal, kirándulásokkal, finom ételekkel, meglepetésekkel készült a gyermekek részére. Az otthonhoz tartozó 15 stációból álló Mária-kertet lelkesen gondozza, gyógynövényeket termeszt. Birsan Piroska szorgalmasan és határozottan segített egész héten a gyermekek vezetésében, érdekes programokkal kötötte le a figyelmüket.

A sajtóról való ismereteket két média szakember, Ferencz Gabriella, rádiós műsorvezető és Sárréti Anita, sajtóreferens osztotta meg a diákokkal idén már másodjára, akik érdeklődve hallgatták az előadásokat. Majd a megszerzett ismereteket a gyakorlatba is átültették, és különböző kreatív feladatokat kellett megoldaniuk.

Hirdetés

Az erdélyi ferences szerzetes, Csaba Testvér kiemelte a kommunikáció fontosságát, és elárulta, miért állt a kezdeményezés mellé:

– Fontosnak tartom a médiatábor megszervezését gyermekeink számára, hiszen a kommunikáció a mai világban rendkívül fontos. Jézus az evangéliumban a tizenkettő apostolnak elmondja, hogy menjenek, és hirdessék az Igét, az örömhírt, kommunikáljanak az emberekkel. Egyetlen dolgot ad nekik: a kommunikáció képességét. Tizenkettő „média szakembert” képez ki Jézus három év alatt, pedig nincs mögöttük semmilyen komoly infrastruktúra, kiadó, mégis elindítanak egy komoly mozgalmat, amelyet ma közel két milliárd ember követ keresztényként. Úgy látom, a legfontosabb dolog, hogy gyermekeinket megtanítsuk beszélni. Nemcsak az evangélium hirdetésében, hanem családon belül, munkahelyen és az életben is lényeges a kommunikáció. Sok veszekedés a párbeszéd hiánya miatt fordul elő. Magát Istent és Jézust a Szentírás Igének, Szónak, Beszédnek nevezi. Nem az a lényeg, hogy mindenkiből médiaszakember, újságíró legyen, hanem hogy ki tudják fejezni magukat röviden, tömören, érthetően. A célunk az, hogy a bennük lévő értéket, kincset felszínre tudják hozni, mint ahogy a gyémántot is ki kell bányászni. Milyen jó lenne, ha szépet meg tudnánk mutatni, és elmondani embertársainknak, és ha olyannak látnának az emberek, mint amilyenek valójában vagyunk. Ha nem beszélünk magunkról, és a véleményünket nem mondjuk el, akkor a körülöttünk lévők gondolnak valamire, ítélkeznek, és torz képet állíthatnak rólunk. Legyünk mi is sajtó apostolok!

A táborban részt vett a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, Széchenyi Tímea és három lánya is, akik különböző programokkal készültek a gyermekeknek. További segítők is részt vettek az eseményen: Szentkirályi Emőke, egészségügyi dolgozó megmutatta nekik kísérleti példákon keresztül, miért fontos a helyes kézmosás. Gida Csoboka a játék és a mozgás örömével ajándékozta meg a fiatalokat. Billwachs Tibor pedig csapatával együtt kis teherautónyi ruhát küldött a gyermekek részére.

 

The post Médiatábort szerveztek Böjte Csaba csíksomlyói gyermekotthonában appeared first on Retromuzsika.hu.

Mondd el a véleményed

Bemutatjuk a plasztika-esztétika webportált

Hagyományteremtő rendezvény Hajdúdorogon