Megvarrom álmaim ruháját – de miből készüljön?

Fashion designer sew clothing. Young woman busy working on sewing machine in studio. Self-employed tailor preparing for new clothes collection presentation in workshop showroom. Small business concept

Az öltözködésünk nagymértékben befolyásolja a rólunk alkotott első benyomást, ezért természetesen mindenkinek fontos, hogy minél önazonosabban tudjon megjelenni a mindennapokban. Gyakori probléma azonban, hogy nem igazán találjuk meg álmaink ruháit, az éppen aktuális trendek nem felelnek meg az ízlésünknek, illetve nem kimondottan azt a fazont részesítik előnyben, ami nekünk jó lenne. Azonban gond egy szál se, ha a kicsit jártasak vagyunk a DIY jellegű hobbikban, például a varrásban, így ugyanis magunknak is elkészíthetjük azokat a holmikat, amiket szívesen viselnék.

Egy fontos kérdés: milyen anyagot válasszak?

Nem egyszerű dolog úgy megtanulni varrni, hogy valóban hordható ruhák szülessenek a kezeink között. A varrástudás azonban még mindig csak egy része a folyamatnak. Legalább ennyire fontos, hogy ismerjük az egyes anyagok tulajdonságait, hiszen ezek nagymértékben meg fogják határozni a végeredményt. A méteráru boltok tele vannak szebbnél szebb anyagokkal, de a mintán túl az anyagra jellemző tulajdonságokat is szem előtt kell tartani.

Szezontól is függ

Minden szezon előtt örök kérdés, hogy az adott időszakban milyen anyagban gondolkozzunk, ha kényelmes ruhát szeretnénk varrni, amit jó viselni. Szerencsére nagyon sokféle anyag áll rendelkezésre, ezért igent élesek a lehetőségek.

A tavaszi, nyári időszakban például nagyon népszerű a viszkóz, a puplin, a flokon, illetve a nagyon szellős és kellemes érzetű dupla géz anyag is, amelyekből készülhetnek lezser hosszúnadrágok, szoknyák, de akár ruhák is.

Amikor hidegebbre fordul az időjárás, azaz ősszel és télen, előtérbe kerülnek a vastag, jó hőtartó képességgel bíró anyagok. Ilyen például a polár, a softshell, a futter, a warmkeeper vagy a wellsoft. Ezekből készülhetnek vastag nadrágok, dzsekik, pulóverek, de akár sálak és sapkák is.

Nem mindegy, kinek és hová készül a ruha

A gyerekek számára többnyire strapabíró anyagot választunk, lehetőleg olyat, ami rugalmas, így jól fogja bírni a játék közbeni fokozott igénybevételt. A kisbabáknál a bababarát anyagok elengedhetetlenek, leginkább pamutot szoktunk használni, némi elasztikus beütéssel.

Természetesen az is számít, hogy milyen jellegű ruhát szeretnénk készíteni, hiszen teljesen más anyagot használhatunk fel egy alkalmi ruhához, mint egy olyanhoz, amit a hétköznapokban viselnénk. Előbbi esetében remek választás lehet például a szatén, a mindennapokban azonban viszonylag kevesen viselik.

Ismerkedj meg az anyagok tulajdonságaival, hogy a lehető legjobban válassz közülük!

A fotó forrása: DimaBerlin / Shutterstock.com

Mondd el a véleményed

Bevásárlólista kvíz 8. – Csak a memóriádra lesz szükség

Bauhaus áruházak Magyarországon