Mesék és a modern technológia

Hirdetés

Manapság a legtöbb szülő egyik legfőbb problémája, hogy hogyan és mennyire vezesse be gyermekét a modern technológiákba, pontosabban mennyire engedje az okoskütyük (okosórák, mobilok, tabletek stb.) használatát. Napjainkban, amikor a gyerekek előbb veszik a kezükbe a mobilt, mint a mesekönyvet, az igazán égető kérdés. Sok szülő panaszkodik, hogy a mesék világa nem köti le gyermekét annyira, mint az okoseszközök, de miért is ne kombinálhatnánk a kettőt? Bár még mindig vannak, akik idegenkednek az e-mesekönyvektől, és az online meséktől, ezek a mesetípusok mégis rengeteg mesét rejtenek magukban.

Hirdetés

Az e-mesekönyvek nagy előnye, hogy bármikor a rendelkezésünkre állhatnak, és bármikor magunkkal vihetjük őket. A telefonon vagy a tableten több száz vagy ezer mesét is tárolhatunk, és ha szükséges, mondjuk nyaralás alatt, utazás közben, vagy akár a sorban álláskor is felolvashatjuk őket. De nem feltétlen kell e-mesekönyveket vennünk, létezik olyan mesegyűjtő portál, ahol akár ingyen is hozzáférhetünk több ezer meséhez.

Hirdetés

Mesék online, avagy mi az a Meskete?

Az internet jó forrása lehet a meséknek, hiszen a keresők segítségével bármit meg lehet találni, így meséket is. De igazából nem is kell nagyon sokat keresgélnünk, ugyanis a Meskete.hu elve egy olyan mesegyűjtő portál, ahol már több ezer mese áll a szülők és nagyszülők rendelkezésére. Ezek a mesék a hazai meseírók tollából származnak, profi és amatőr meseszerző tölthetik, és töltik fel műveiket.

A mesék között állatos, fiús, lányos és vicces meséket éppúgy találunk, mint élethelyzetre szóló, vagy szomorú mesét. Babáknak való versek és mesék is találhatóak az oldalon, de óvodások, kisiskolások, vagy épp tinik is találhatnak kedvükre való történetet. Az oldal meséi folyamatosan bővülnek, így biztos, hogy mindig találunk valami új mesét, verset vagy történetet.

Azoknak, akik hiányolják az illusztrációkat az e-mesékből

A legnagyobb kritika az az e-mesékkel kapcsolatban mindig az, hogy nem elég színesek, és sokszor semmilyen illusztráció nem tartozik hozzájuk, tehát vizuálisan nem túl jó. A mesketén viszont minden mesének van legalább egy borítóképes, de arra is van lehetőség, hogy illusztrátorok töltsék fel a mesék ihlette képeiket. Tehát nemcsak olvasni lehet ezeket az online meséket, de szép képek is tartozhatnak hozzájuk, akár a mesekönyvek esetében.

Ha már okoskütyüs meseolvasás, a hangosmesékről sem szabad megfeledkezni

És ha már az online meseolvasásról van szó, mindenképp szót kell ejteni a hangosmesékről. A hangosmesék nagyon hasznosak, ha nincs lehetőségünk mesét felolvasni, de a gyerkőc mégis szeretné. A felolvasott mesék nagyon hasznosak, nemcsak a szülő számára, de a gyerkőcnek is, hiszen a hangos mesék hallagatása fejleszti a figyelmet és a koncentrációt is. A Meskete.hu egyébként ebben is erős, ugyanis az oldalon jelenleg több mint 350 hangos mese található meg, némelyik a feltöltött mesék felolvasott változata, de akadnak olyan történetek is, melyek csak hangosmese formájában érhetőek el az oldalon. Ezek a mesék bármikor, korlátlanul meghallgathatóak az oldalon,

Mondd el a véleményed

Rendhagyó megemlékezés Aranyosi Péterrel és Bagi Ivánnal!

Az igazi történeted – Megjelent a Sztárban Sztár Leszek sztárjának első klipje