Mi a megfelelő öltöny méret?

A megfelelő öltöny méretét sokan nem találják el pontosan. Pedig ha valóban jó méretet választottunk, akkor annak látható jelzései vannak. A jó öltöny ugyanis pontosan úgy kell álljon rajtunk, mint ha ránk öntötték volna. Mire figyeljünk oda?

Szűk vagy bő az öltöny szabása?

Először is mindenképp meg kell figyelünk az adott öltöny szabását, és ahhoz mérten bekalkulálni a méreteket. A klasszikus öltönyök enyhén bők, viszont mégis picit karcsúsítottak. Ellenben a manapság oly divatos slim fit öltönyök finoman követik a test egész vonalát. Ha a klasszikus szabásnál maradunk, akkor az öltönyt felpróbálva nem lehet túl szűk sem deréknál, de vállrésznél sem. A slim fitnél ellenben teljesen természetes, ha kicsit hozzánk feszül a fazon. Ahhoz, hogy valóban helyesen meg tudjuk állapítani a megfelelő méretet, a legjobb, ha leülünk vagy felemeljük a karunkat benne. Ha az öltöny szűk lesz ülő pozícióban, és a vállrésznél felpúposodik a válltömés, akkor nem jó méretet választottunk. A jó öltöny ugyanis alig emelkedik el a válltól leülés, vagy a kar felemelése esetén. Ha az öltöny nadrág kiválasztását is ekkor intézzük, akkor mindenképp az öltönnyel együtt próbáljuk azt fel. Ha pedig külön, akkor vigyük magunkkal a kiválasztáskor. Ez azért fontos, mert a nadrág fazonja is képes derékméretnél befolyásolni az öltöny állását.

A megfelelő hosszúság kiválasztása

Az öltöny kiválasztásánál a másik fontos szempont a karok és az egész öltönyrész testhossza. Ahhoz, hogy jól be tudjuk lőni a méretet, ki kell nyújtani a karunkat az öltönyben. Ha kinyújtott állapotban nagyon csukló felett végződik az öltöny ujjának hossza, akkor kicsi méretet választottunk. Ilyenkor egyébként nem csak az ujjhossz, hanem a túl szűkre szabott vállrész is közrejátszik. Tehát az ilyen öltöny nem lesz megfelelő. A hosszúságot is fontos megnéznünk. A helyes méretű öltöny – hacsak nem egy hosszított fazonról van szó – fenék alá ér, de azon nem nyúlik túl.

Mikor lehet jó az öltöny mérete?

A helyzet az, hogy tökéletes öltöny csak akkor létezik, ha a mi testünk is tökéletes konfekcióméret. Ezért szinte mindig el kell vinni a kiválasztott öltönyt egy kisebb méretre igazításra. A megfelelő öltöny ebből a szempontból az, ami csak kicsit bővebb, illetve minimálisan áll el a vállrész esetleg amiatt, mert ott is bővebb. Ezekből könnyedén vissza tud venni a jó öltönyszabó, nem kell tehát emiatt aggódnunk.

Mondd el a véleményed

Scooby Doo Halloween teljes film magyarul indavideo

Mosolyogj 2022 film – íme a szereplők névsora