Mi található egy kávékapszulában?

Hirdetés

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. Sokakat érdekel, vajon mi is van valójában a kapszulákban. Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek most elárulják nekünk.

– A kávéültetvényeken leszüretelt, majd feldolgozott zöld kávét általában 60 kg-os zsákokban szállítják a pörkölő üzemekbe, ahol előzetes minőségellenőrzést követően kerülnek a pörkölőgépbe. A pörkölés során a kávé 15-25%-ot veszít a súlyából, ennyi nedvesség távozik belőle a hő hatására. Mi sem a pörkölés során, sem azután nem adunk hozzá aromát, nem áztatjuk be olajokba. A megpörkölt kávét lehűtjük, és pihentetjük kicsit, majd ezután leőröljük, és máris mehet a kapszulázó gépbe – kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Hirdetés

Hirdetés

– A gép folyamatosan és pontosan adagolva minden kapszulába annyi kávét tölt, amennyit előre beállítottunk, ez általában 5 és 6 gramm közötti kávémennyiséget jelent. Ha ennél többet adagolnánk, a kávégépek nem birkóznának meg vele. Minden gyártási folyamatot kóstolással kezdünk, hogy megtaláljuk a lehető legjobb beállítást, hiszen a kávé egy folyamatosan változó alapanyag. Könnyen elképzelhető, hogy egy adott napon kicsit máshogyan kell tölteni, mint az előző gyártásnál – folytatta Juhász Bálint.

– Amennyiben hosszabb lejáratra gyártunk, a töltés során nitrogén gáz is kerülhet a kapszulákba, kicserélve a bennük lévő levegőt élelmiszeripari tisztaságú nitrogénre. Ennek az az értelme, hogy a levegőben található oxigén hatására idővel a kávé “ellaposodik”, veszít az ízéből, intenzitásából, a nitrogén viszont semleges gáz, így nem okoz minőségbeli változást. És mivel az általunk belélegzett levegő 75-78%-a nitrogén, így semmilyen hatással nincs a szervezetünkre – részletezte Lonkai Márton.

Mitől van íze a kávéinknak?

– Attól, hogy a legmagasabb, specialty minőségű, 100% arabica kávék kerülnek az általunk gyártott kapszulákba, magashegyi ültetvényekről. Nem keverjük a kávékat, nem adunk hozzájuk aromát, nem pörköljük keserűre. Egyszerűen – akárcsak egy jó, minőségi bornál – megmutatjuk mindazt, ami a gyümölcsben rejlik – zárta Juhász Bálint.

További információ: https://steamhouse.hu/

Mondd el a véleményed

Igazi BorÉLMÉNY volt az 5. BorÉRT BORTÚRA

Tóth Edina, természetgyógyász: „A lélek jelzéseit is vizsgálni kell, és akkor beindul az öngyógyító folyamat”