Minél okosabb a telefonja, Ön annál butább lesz!

Hirdetés

Van egy rossz hírünk. Minél okosabb a telefonja, Ön annál butább lesz. De tényleg, teljesen lepusztítja az agyát. Ezen kívül nagy esély van arra, hogy idegbeteg és memóriazavaros is lesz, ha nem próbál meg kiszabadulni önkéntes digitális börtönéből. Önnek is az az első dolga minden reggel, hogy alig, hogy kinyitja a szemét, már nyúl a telefonjáért?
 

Van egy rossz hírünk: elég rosszat tesz ezzel az agyának.

Mondjuk, van egy jó is: ezzel nincs egyedül, így elég nagy arra az esély, hogy pár évtized múlva önhöz hasonló zombik mellett élheti majd életét, elektromos kütyüivel, és csak azokkal szoros, intim kapcsolatban.

Sokan sokszor beszélnek arról, hogy nem teljesen jó ez az okostelefon-mánia, meg hogy inkább az emberi kapcsolatainkkal törődjünk ahelyett, hogy kaparásszuk a megrágott almás kedvencünket, de viszonylag kevesen kongatták még komolyabban a vészharangot, és hangsúlyozták, hogy ha nem változtatunk, teljesen elhülyülhetünk.  

Hirdetés

Hirdetés

Egyik könyvében megtette ezt Nocholas G. Carr, amerikai író és technológia szakértő. Rámutat arra, hogy mint mindien függőség, az okostelefon-mánia is nagyon rosszat tesz az agyunknak. Szerinte a pszichológusok és az agykutatók is bebizonyították már, hogy az okoseszközök, és önmagában az internet is neurológiai szinten változtatják meg agyunk működését. Csak senki nem veszi őket komolyan.

De mi történik pontosan?

Károsodik az agyunk, koncentrációzavarunk lesz, és képtelenek leszünk valamiben igazán mélyen elmélyülni úgy, hogy csak az adott dologra figyeljünk. Ezen kívül a memóriánkra is káros hatással van mindez, mert állandóan újabb és újabb ingerek érnek minket, amit nem mindig tudunk lekövetni.

A modern technológia miatt ráadásul nem csak fizikailag, de szellemileg is kényelmessé válunk. Ahelyett, hogy megerőltetnénk magunkat, és gondolkodnánk a megoldáson, inkább digitális segítséget kérünk, vagy keresni kezdünk az interneten. A gyors információelérés ráadásul az idegeinkre is rossz hatással van: mivel hozzászokunk a digitális gyorsasághoz, a mindennapi életben is azonnal akarunk mindent. Ez nyilván nem történik meg, így könnyebben leszünk agresszívak is.   
 

Egyébként minden harmadik ember több, mint 25-ször nézi meg a telefonját egy nap, és minden tízedik egyből magához is veszi azt felkelés után.

Zárásként még egy rossz hír: most is rosszat tesz az agyának! És most is! Most is, most is, most is…
 

Kivéve persze, ha az RTL blogját, a Villanyleót olvassa, ahol hasonlóan érdekes hírekkel találkozhat! Lájkoljon minket!

 

 

 

A teljes tartalomért Klikk ide…

Mondd el a véleményed

Kovács Kati: 1492 (Vangelis)

Gyász! Elhunyt Varga Koritár László