Mutass valami ujjat – kurvajó lemezzel jelentkezett a Helo Zep!

Helo Zep
Fotó: Szabados Tibor
Hirdetés
Fotó: Szabados Tibor

Új lemezzel jelentkezett a gödöllői Helo Zep! zenekar. A srácokkal ennek apropóján ültünk le beszélgetni.

Ti hogy élitek meg ezt az egész helyzetet, ami kialakult?

A kialakult helyzet nálunk is megérezteti a hatását, a zenekar működését olyan szempontból befolyásolja, hogy most szüneteltetjük a próbákat. Néhány tervünket persze késlelteti a járvány, vagy más megoldásokra késztet minket. A lemezünket digitálisan jelentettük meg a tervezett időpontban, nem vártunk vele. Amúgy sincs már sok létjogosultsága a fizikai formátumnak sajnos. Viszont aki szeretné hadd hallgassa ezekben a nehezebb időkben is.  Több tervünk is volt a zenekar 10. szülinapjára, ezeket máskor vagy máshogy fogjuk megvalósítani. Anyagi hátulütői is vannak a helyzetnek, de nem nagyon van olyan ember, akinél nincs ez. Túléljük, csak egészség legyen!

Hirdetés

Mit kell tudni a lemezről, illetve annak egyes dalairól?

A lemezről azt kell tudni, hogy kurva jó! De komolyra fordítva a szót, kurva jó! 🙂   Szóval a lemez egy lazább koncepció mentén van felépítve. Ezek pedig az idő múlása, a nosztalgia, annak az érzése, hogy a legszebb napjaink mögöttünk vannak és ezek emlékei mérgezik meg a jelenünket és a jövőnket. Vannak dalok, amik konkrétan szólnak erről, mint a Nosztalgia, a Meddig várjak még? vagy a Ha mégis… , és vannak kevésbé direkt utalások, mint a ‘Trash!’, ami a retróőrületet veszi célba. Én is hajlamos vagyok arra, hogy úgy gondoljam, régen minden jobb volt, régebbi zenéket hallgatok, azt, ami a gyerekkorom határozta meg, de ettől még jól esik ezt kifigurázni, mert amúgy hülyeség. Van pár társadalom kritikusabb dal, mint a Hülyék paradicsoma vagy a Mindenki kurva ez a címéből is láthatóan nem egy gyermek,- és rádióbarát dal. Van két lassú dal a lemezen a ‘California’ és a ‘Köszönöm’. A California azért lett California, mert bár sosem jártam ott eddig, (és lehet idén nem is fogok) bennem mindig egy olyan érzést kelt, amilyennek a szerelmet képzelem. Van egyfajta megszállottságom a kaliforniai életérzéssel kapcsolatban, ami valószínű csak a fejemben él, lévén sosem voltam ott, de attól még egy erős érzés. A Köszönöm pedig egy köszönet nyilvánítás azoknak, akiknek úgy érzem, köszönettel tartozom. A címadó dal a ‘Mutass valami ujjat’ lazábban kötődik a lemez koncepciójához. Egyrészt nyilván egy szójáték a „mutass valami újat”-tal, hiszen a dal is arról szól, hogy úgy unom már azt, ami van, és amiről mindig azt gondoljuk, hogy mi, mint egyének nem tehetünk és csak történik velünk. Sarokba vagyunk szorítva az életünkkel, a munkánkkal, az adósságainkkal, és elfogadjuk, hogy ez van.

Honnan inspirálódtatok?

 A világból inspirálódunk. Van épp elég téma odakint, amit meg lehet énekelni. Kiragadtunk egy kis szeletet és elénekeltük.  Következőre egy másik kis szeletet ragadunk ki, persze lehetnek átfedések és visszatérő elemek.

Milyen volt az alkotói folyamat?

 Az alkotói folyamat egész gördülékenyen ment, főleg, hogy tavaly ősszel Máté érkezésével új kapuk tárultak ki előttünk zeneírás terén, így vele kiegészülve a zenei alapok hamar összeálltak. Utána jött a szövegírás. Azt már én végeztem sötét szobák mélyén, a feldemózott dalokat hallgatva, várva, hogy elkezdjenek beszélni hozzám.  Ez amúgy viccesen hangzik, de nagyjából így történt. Utána megkerestük a két, a legtehetségesebbek közé tartozó szakembert, Vesztergom Laurát és Hidasi Barnabást, majd felvettük az anyagot. Ennek a folyamatnak a hátránya egyben az előnye is, minél jobban toljuk magunkat, annál fárasztóbb és frusztrálóbb tud lenni, de annál jobb lesz a végeredmény és mikor meghallottuk a mixeket, tudtuk, hogy minden izzadságcsepp megérte.

Honnan jött az ötlet, hogy a tavalyi Tankcsapdás-körszínpados Aréna-turné képei köszönjenek vissza a klipben?

 Valamiért, mikor ez a dal összeállt, már akkor abban gondolkodtunk, hogy erre egy koncert klip kellene, mert olyan energiát éreztünk benne, aminek jól állna egy ilyen felvétel. Mi lehetne erre jobb alkalom, mint egy egyedülálló körszínpados Aréna Turné? Innentől eleve így terveztük a dolgokat, ezért is vittünk operatőr csapatot. Persze a kamerák rögzítették a teljes veszprémi koncertet és a győri, valamint a pécsi buli pár részletét is. Ezekkel később van még tervünk! Ráadásul a döntésünk kétszer is kifizetődött, mert elsősorban tök jó lett a klip, másodsorban most lehetőségünk sem lenne klipet forgatni.  Ja és persze el akartuk lőni a poént, hogy a klipben szerepeljen egy arénányi ember égbe emelt középső ujjakkal.

Weboldal: http://www.helozep.com/

https://www.youtube.com/user/Nuclearholokaust/

Mondd el a véleményed

A nehézségek ellenére sem áll le a népszerű műsor

Portré: KabinLáz – Kihajolni veszélyes