Myrdin az Aranyvarrótű

Hirdetés

Czinder Tímea Divattervező

 

Czinder Tímea divattervező 1980-ban született Budapesten. Már egészen kiskorától kezdve foglalkozik ruhakészítéssel. 9-10 évesen nagymamája a lábbal hajtós Singer varrógépével egyre-másra gyártotta a ruhákat a babáinak. Már ekkor biztos volt benne, hogy ha felnő, ruhákkal fog foglalkozni. A pályaválasztásnál nem volt kérdés, hogy ruhaipari iskolába járjon. A középiskolát a Modell Divatiskolában végezte, majd itt járt modellező technikus képzésre is. Későbbiekben főiskolai diplomát szerzett a Könnyűipari Főiskola modellező mérnök szakán. Iskolai évei alatt rengeteg pályázaton, ruhatervező versenyen vett részt, jó eredményekkel. Többek között elnyerte a Dimm modelltervező verseny fődíját, az Aranyvarrótű verseny különdíját, és a Kaposvári Ruhatervező Nagydíj különdíját. A főiskola ideje alatt készített ruhákat a fiatal divattervezőket foglalkoztató Látomásba. 2004-ben Náray Tamásnál dolgozott,  végül Léber Barbaránál készített esküvői és estélyi ruhákat. Saját Myrdin márkanév alatt készített ruháiban a színek és formák összhangját szeretné megteremteni, a megrendelő testi, és lelki tulajdonságait szem előtt tartva. Repertoárján szerepelnek esküvői, estélyi, alkalmi ruhák öltönyök, szmokingok. Vállalja a menyasszony mellett a násznép toalettjének elkészítését is. Korhű ruhákat készít a szerepjátékosok számára, legyen szó rokokó nagyruháról, gótikus ruháról, vagy akár vámpírjelmezről. Cyberwear név alatt nem hétköznapi utcai viseletet készít nők és férfiak számára egyaránt. Több divatbemutatón találkozhattunk már az elegáns Myrdin ruhákkal a legsikeresebb eddig a Mozdulj Közhasznú Egyesület által rendezett jótékonysági divatbemutató volt, ahol fogyatékossággal élő modellek is magukra tudták ölteni és átélni a divatbemutatón a vastapsot. Álma korlátok nélkül megálmodni a ruhákat, nem törődve az anyagárakkal, idővel.

Hirdetés

Mottója:Hiszem, hogy egy jó ruha olyan, mint a varázslat, elbűvöl, elvarázsol, magával ragad. Egy jó varázsló bármiből varázsszert készít, a jó tervező bármiből ihletet merít.  Számomra inspiráló egy anyag esése, egy gyöngy csillanása, vagy akár az esküvői ruha fehér színe.  Célom a legjobbat kihozni magamból, nem számít mi az alkotás tárgya, legyen az egy alkalmi ruha, vagy egy öltöny, ugyanakkora energiát fektetek bele. Csak a végeredményre koncentrálok, a legnagyobb ajándék számomra az elégedett ügyfél, aki a varázslatom hatása alá kerül.”

A Myrdin kiindulása: A rokokó viseletek elemei gyakran felbukkannak a modern kor öltözeteiben. A mai divattervezők szívesen alkalmazzák a rokokó díszítéseket, formákat kreációikban. Az Haute-Couture ruhák meghatározója a rengeteg kézimunkával felvarrt elem, például fodor, szalagcsokor, rengeteg csipke. A fűző szabású felsőrészek is szinte minden tervező kollekciójában megtalálhatóak. Az esküvői ruhák nagy része is rokokó stílusú, vagy legalábbis tartalmaz formai, vagy díszítőelemeket ebből a kórból. A tradicionális ruhák fűzősek, abroncsszoknyásak, gazdagon díszítettek szalagokkal, rózsákkal, gyöngyökkel. A ma divatos ruhák között is igen gyakran találhatunk fűző szabású felsőrészeket, bár a szoknyarész egyre egyszerűbb és letisztultabb. A bálokon, estélyeken a hölgyek gyakorta jelennek meg ilyen ruhákban. A 2004-es

Operabálon a vendégek nagy része nagy szoknyás, abroncsos, fűzős estélyi ruhát viselt. a frizuradivatban a platinaszőke haj is a rokokó kor rizsporos fehér hajának felelevenítése. A fodrászversenyeken gyakran készítenek hatalmas, a rokokó hajviseletet idéző, díszítőelemekben gazdag frizurákat. A Lagerfeld Gallery 2004-es tavasz-nyári bemutatóján a modellek arcának ékét a kis szépségtapasz adta, akár egykoron a rokokó dámákét.

4.jpg

– Honnan indult nálad a rokokó divat iránti szerelem és a ruhatervezés álmod?

– Nem is tudom, tán ekkor szabadultak el leginkább, a selyemruhák hihetetlen anyagfelhasználása.

 2.jpg

Több ízben részt vettél a Mozdulj Közhasznú Egyesület által rendezett jótékonysági divatbemutatón Myrdin estélyi ruháiddal. mit jelentett számodra ez a divatbemutató? Mennyire volt más fogyatékossággal élő modellekre ruhát alkotni? Hogy hatott rád ez a társadalom, van-e valami kedves történeted?

– Mindig kihívás, ha olyasvalakire kell tervezni, aki valamilyen módon eltér az átlagtól, de ez a feladatom, hogy kihozzam az előnyöket, és elleplezzem, amit el kell. Nagyon kedves emberekkel dolgozhattam együtt, akik mind lelkesek voltak. Jó érzés volt, hogy olyan ruhákat tudtam rájuk adni, amiben szépnek érezték magukat. Kedves történet, talán mikor a szalonba érkezett egy látássérült lány próbálni, magas sarkúban, és abszolúte voltak kedvenc színei, tudta mi áll jól neki, mi nem.

1.jpg

Mozdulj közhasznú Egyesület Jótékonysági Speciális Divatbemutatója

– Mi takarja a Myrdin sikerét, mik várhatnak egy vevőre ha betéved hozzátok?

– Hogy a vevő személyisége, testalkata a kiindulópont, így lesz igazi a ruha. Még ha az első ötlet, amivel érkezett, teljesen más volt. Megmutatom, mik előnyösek, és mit kell inkább elkerülni.

m (21).JPG

Kaszás Bence Fotóstúdió

ahol ruhák életre kellnek

– A Myrdin alkalmi és menyasszonyi ruhaszalon egyedi esküvői ruha kollekcióval várja a házasodni vágyókat és kedves családjukat. Belvárosi ruhaszalonunkban kellemes körülmények között tekintheti meg egyedi tervezésű koszorúslány ruha, valamint menyecskeruha mintadarabjainkat. Tervezőnk személyes konzultáció után méretre szabva készíti el a megálmodott ruhát, így az Ön egyéni elképzeléseit is megvalósíthatjuk. Ha nem talál kollekciónkban önnek megfelelőt, akkor tervezőnk az Ön igényei alapján megtervezi Önnek, esetleg egy már meglévő menyasszonyi ruha mintadarab anyagát, szabását, díszítését változtatja meg. Kollekciónkra jellemző a finom szabásvonalak használata, a nemes anyagok pl.: selyem felhasználása, az olasz és spanyol csipkével, Swarovski kristályokkal való aprólékos díszítés, de készítünk egyszerűbb, letisztultabb menyasszonyi ruhákat is organzából, taftból, illetve extrém tüll esküvői ruha is van kínálatunkban. A menyasszony ruhájához, színben és anyagban illő esküvői öltönyt, zakót vagy szmokingot is készíttethet nálunk. Hagyományos ceremónia öltönyt és színes party öltönyt, zakót egyaránt készítünk. Esküvői öltözékeken kívül egyedi alkalmi ruha, illetve báli ruha és koktélruha is megtalálható repertoárunkon. Estélyi ruha és alkalmi ruháink stílusjegye az élénk szín, illetve a különböző színkombinációk, anyagok keverése vagy extrém anyag felhasználás pl.: toll díszítésű fűző. Az empire vonalú szalagavató ruhától, a rokokó kosztümön át, a Charleston ruháig szinte bármit elkészítünk.

5.jpg

Kaszás Bence fotó

– Hol érhetnek el, illetve látogathatnak meg szalonodban a megrendelők?

A Myrdin alkalmi és esküvői ruhaszalon elérhetőségei:

  • Telefon: +36 20 453-0494
  • e-mail :  [email protected]
  • Cím:        1063 Bp. Szív utca 11 III. em. 9

8.jpg

– Mi az álmod a szakmán belül, amit még nem értél el?

– Eddig főleg a menyasszonyok ismernek, országos ismeretség, és persze egy Párizs fashion weeken való részvétel.

 7.jpg

– Mikor látható a Myrdin következő divat bemutató keretén belül, és mire fekteted a hangsúlyt?

– Szeptember 15.-én a Gozsdu udvarban. Ez egy soktervezős divatesemény lesz. Most főleg koktélruhák, és estélyikkel fogok készülni.

plakat.jpg

– Mennyire nehéz a Divat szakma, mi inspirál, hogy ha néha mínuszba is kerülsz, folytasd a kijelölt álmod? Mi inspirál Téged?

– Meglehetősen nehéz boldogulni Magyarországon. Nagyon telített a piac, és kicsi a vásárlóerő. Mivel kiskorom óta ezzel szerettem volna foglalkozni, máshoz nemigen értek.

6.jpg

– Hogy álmodod meg az esküvő ruhákat vagy estélyi álom ruhákat?

– Van, hogy meglátok egy anyagot, és abból rögtön tudom, hogy mi készüljön belőle, de az is előfordul, hogy egy kiegészítőhöz találok ki valamit, amire felkerülhet.

Hirdetés
3.jpg

Muri Enikő énekesnő

– Melyik volt a Myrdin divattervezésed történetében a legmélyebb leginspirálóbb divat története számodra?

– Nincs kifejezetten egy korszak. Minden éràból van valami, amit szeretek. Legutóbb a rómaiak lebegős, ráncolt tógài, stólài inspiràltak.
– Melyik divatbemutatóra vagy a legbüszkébb és miért? (film vagy klip, ha van, ide be lehet linkelni)

– Az aquincumi bemutató római stílusú ruhákkal, sajnos végül film nem készült róla, és most a képeket se találom.

 

– Mit üzensz a divatikon.hu kedves divat rajongóinak hétköznapi és bulis öltözetekkel kapcsolatban milyen tanácsokat ruha- haj-cipő ötvözete árnyalata kifejezése?

– Mindig olyan öltözetet érdemes választani, ami csinos, de ugyanakkor kényelmes is. Ha az ember feszeng a ruhájában, akkor az látszik.

 

Sok sikert kívánok céljaid eléréséhez divatos álmaid megvalósításához!

 

Cikkíró:

Napsugár Anna

siket fotóriporter

Fotók: Czinder Tímea MYRDIN engedélyével

Mondd el a véleményed

Megérkezett a VV 8 app – töltsd le itt

SZÁZSZORSZÉP FESZTIVÁL TATABÁNYÁN