Napsugár Anna siketen dalt írt édesanyjának

Jeltáncával meséli el örömét-bánatát, plus size modellként divatbemutatókra jár, fotósként a fogyatékossággal élőket és egészséges sztárokat, sportolókat fotóz és cikket ír. Dalszövegíróként pedig igyekszik elénk tárni érzéseit, amelyhez Kaszás Péter zeneszerző által nagyszerű zenei alapokat is kapott ajándékba. Énekel gospel kórusban és Pitti Katalinnal. Sportmasszőrként meggyógyítja nemcsak a testet, hanem a lelket is.

746

– Kezdjük talán azzal, hogy honnan jött a jeltánc ötlete?

– Elsőként siket sorstársaimnak szerettem volna megmutatni, mit is jelenthet, ha szól a zene. Mi a története, mondanivalója. sok éve elmentünk Dj Dominique jótékonysági partijára, ahol egész este magyar retró dalokat játszott. Aznap sikerült először a táncparketten megmutatnom a zene világát a jelnyelvi táncomon keresztül. Akkor határoztam el, hogy felépítek egy új világot, amivel boldoggá tehetem nemcsak őt, hanem másokat is, a jeltánc ugyanis mindenki számára „hallhatóvá” fordítja le a zenét. Második ihletként tekintek arra, amikor Csongrádi Kata felkért, hogy kísérjem az “Álltam az Olajfák hegyén” című video klipjében jeltánccal a dalát, mert megragadta őt ez a világ. Innen indult a jeltánc felépítése.

at66

– Mit jelent a jeltánc?
– Amikor a könnyűzene világát modern kontakt,- művészi,- tánc elemekkel és jelnyelvi szavak kiegészítésével képekké alakítva hozzuk közelebb az emberek szívéhez és lelkéhez. Jelénekek és éneklő kezek jeltánc művészete ez, a hangjegyek tánc mozdulatokba, táncelemekbe foglalt vizuális kottája. A műfaj alapgondolata tökéletes összhangban áll Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié”. A jeltánc mindenkihez közvetít. .

0185

– Pitti Katalinhoz jársz énekórákra, többször felléptetek már nagy sikerrel templomokban. Milyen nehéz siketen éneket tanulni, mennyire félsz kiállni a nagyközönség elé, és hogy vagy magabiztos?

– Soha nem gondoltam volna, hogy amit megírok verseket, valaha dal születhet belőle és egyszer majd én fogom énekelni. Gyermekkoromban sokan bántottak, mert nem hallottam a hangom és nem tudtam, hogy használjam a hangokat. Elsőként Földessy Margit a Szini tanodában tanított meg a tiszta beszédre, a helyes hangképzésre, a színpadi játékra. Majd a sors összehozott Pitti Katalinnal, aki olyan csodálatos ének tanítási módszert fejlesztett ki velem (aki csak 10%-ot hall a beszéd hangokból és a zenét már nem hallja meg a saját hangomon sem), amivel segít hogy magabiztosan ki tudjak állni a színpadra. Nem énekesnői babérokra vágyom, csak meg szeretném mutatni a világnak, hogy siketen is lehet az ember művész. Saját dalaimat át tudom adni, Pitti Katalin és Krizbai Teca duó partner segítségével már élőben is. A visszajelzések igazolják, hogy folytassam az utam, mert van helyem a művészeti világban.

KASZÁS PÉTER MILLER ZOLTÁN (2)42

– Dalokat jegyzel szövegíróként, amelyekhez Kaszás Péter írt zenét. Hogyan születnek a verseid?

– Reggel utazom vagy ülök egy tea mellett otthon, szabadon a borús vagy napsütéses időben, munka közben, fellépés után, pozitív hatásra mindig és bármikor, amikor megérint valami, ami a szürke hétköznapokat színessé, varázsossá teszi. Legyen az pozitív vagy negatív életérzés a lényeg, hogy ha valami eljut a lelkemig, azt ki kell írnom magamból. Minden érzést, gondolatot meg kell mutatnunk a világnak, így mások tanulhatnak belőle. Számomra fontos, hogy az úton, amit a Jóisten nekem szánt sok szeretet adhassak ki szívemből, és ez által boldogságot adhassak át. Nem csak verseimmel és a jeltánccal, hanem a napi vagy heti kapcsolattarással, segítségnyújtással is jobbá tehetjük mások életét. Fontos, hogy törődjünk másokkal, mert nem tudhatjuk, mikor van épp szüksége ránk valakinek.

181
– Drága Édesanyám, Hasjeltánc, Várom a jelet, hogy csak néhány dalt említsek. Mi készül el előbb: a dalszöveg, vagy a zene?

– Kaszás Péter (Máté Péter egykori zeneszerzője) zenésíti meg dalszövegeimet. Olyan hangzásvilágot próbálunk kialakítani, amelyben majdnem minden zenei műfaj képviselve van. Megírom a verseket, amikből később dalszöveg lesz, elmondom a mesternek az elképzeléseimet és mivel siket vagyok, a teljes zenei VARÁZST rá bízom. Így születik meg végül a dal, majd feléneklem többórás kemény munkával a stúdióban. Csodás zenei hangzások születtek, amikért hálás vagyok neki.

A JELTÁNC CS (1)11

A fellépéseinken tapasztaltak alapján leginkább szívhez szóló dalom a “Drága édesanyám”, amely anyák napjára készült. A dalt a gyermeki szeretet és hála ihlette. A dalban köszönetet mondok minden anyának, hogy felneveltek és szerettek bennünket. A dalhoz készült klip érdekessége, hogy szerepel benne Rozbora András paralimpiai sportoló, az első Magyar Gördülő Kerekesszékes Tánccsoport, a Baltazár színésznője Raffael Erzsébet, az Életfa Intézet és a Down Zágrábi lakóotthon jeltáncosai, kiemelem még Német Zsuzsi Down jeltánc bajnokot. Kiemelem a Napsugár Anna amatőr zenei jeltánc társulat tagjaikat akik a Ritmuscsapatok Országos hip-hop táncversenyének jeltáncverseny bajnokai ez évben is közvetítik a klipben jeltáncalt a dalt.

A klip Idén bejutott a Ki Mit Tube versenybe ahol lehet szavazni rá Szeptember végéig:

http://kimittube.hu/produkcio/napsugar-anna-egyetlen-hivatalos-mukodesi-engedellyel-es-szakvizsgaval-rendelkezo-jeltancmuvesz-draga-edesanyam?utm_source=hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=kimittube2015

A “Várom a jelet” című dalom a siketek világának szépségéről és a jelnyelv értékéről szól, a “Szívdobbanás”-t szerelmemnek és menedzseremnek Scharek Jánosnak írtam, aki miatt igazán boldog asszony vagyok. “Soha ne mondd, hogy soha” című dalom pedig a folyamatos kitartásra buzdít.

teca56

– “Megérint” című dalodat Krizbai Teca énekelte. A dal mindenkinek belopta magát a szívébe, nagyon sok embert megérintett.

– Krizbai Teca, akit a Csillag születik című műsorban ismerhettek meg, egyetlen barátnőm, aki szeretetével a dalt felénekelte. Már a hangján keresztül érzékelhető amit mindenkinek át szeretne adni a lelkéből. Közösen jelentkeztünk az MTV ‘A Dal” című műsorába, Ő énekelt volna, míg én jeltáncolok. Sajnos nem választottak be minket, Teca csalódottságát úgy próbáltuk enyhíteni, hogy férjemmel közös munkában megleptük a klippel, melynek segítségével a dal mégis eljuthat mindenkihez. A klippet a divatikon.hu oldal tulajdonosa, Kaszás Bence fotóriporter készítette, aki annyi szeretetet, munkát és törődést nyújtott a készítés alatt, ami érezhető is az eredményen. A klipet beválasztották a Nemzetközi Siket Fesztiválra, amely Vácott került megrendezésre. Ezt követően ismeretlenek írtak, hogy zokogva hallgatták és nézték a klipünket, mert annyira meghatotta őket.

098

– Az embernek mindig vannak tervei. Ha egy angyal teljesítené két kívánságodat, mit kívánnál?

– Első zenei CD-nek Napsugár Anna: Soha ne mondd, hogy soha című megjelentetéséhez vagy a Napsugár Anna: Jelbe zárt világ című verses kötetem megjelentetéséhez szponzort és lemezkiadót keresek.

– Televizióban nagyjátékfilmben jeltánccal szerepelni.

– Munkádhoz sok sikert kívánunk. – Hálásan a gyors cikkért .

Facebook Comments Box

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár