Egy valóra vált álom -interjú Nédó Olga hegedűművésznővel

Hirdetés

 

Olvastam, hogy korán, már 9 évesen megmutatkozott a zenei tehetséged. Szerinted kitől örökölhetted? Voltak a felmenőid között tehetséges énekesek, zenészek? 

A rokonságomban vannak zenészek, de kiskoromban nem gondoltam volna, hogy követni szeretném őket. Én eredetileg állatorvos szerettem volna lenni, édesapám álma pedig az volt, hogy egyszer ügyész leszek. Hát egyik sem jött be. Középiskola elején is úgy gondoltam, hogy állatorvos leszek, de egyre nagyobb sikereket értem el a zenében. 12 évesen kiemelt nívódíjat kaptam, és több versenyen is eredményesen végeztem, akkor vált világossá, hogy a zenei pályát kell választanom, és tovább folytatni.

Hirdetés

 

Mága Zoltán világhírű hegedűművész angyalaként ismert meg az ország. Honnan jött az ötlet, hogy saját albummal jelentkezz még az ünnepek előtt?

Mága Zoltánnal addig hegedültem, amíg nem szereztem diplomát. A fellépésekkel sok tapasztalatot szereztem. Miután lediplomáztam, Magyar Vöröskereszt kulturális nagyköveteként tüntetett ki, ami nagyon elismerő, hiszen maga Habsburg Györgytől és az egykori főigazgatótól, Selymes Eriktől kaptam ezt a titulust. Egyre több fellépésem lett, és kezdtek megismerni az emberek nem csak úgy, mint Mága Zoltán “angyalaként”, hanem mint Nédó Olgát. Hívtak egyre többször tv felvételekre, ahol felfigyelt rám Szűcs Balázs, a Trimedio Kiadó Kft. elnöke, és kaptam tőle egy lemezszerződést.

 

Mit lehet tudni a korongról, mesélnél róla kicsit bővebben?

Nagyon vártam, hiszen minden művész egy saját önálló lemezre vágyik. A korongra a kedvenceimet válogattam össze, illetve szeretném fölhívni a fiatal generáció figyelmét a klasszikus zene szépségeire, illetve a hegedűre, mint hangszerre. Sajnos manapság a fiatalok nem igazán hallgatnak klasszikus zenét, ezért is próbáltam ötvözni a pop és rock műfajjal, hogy eljusson hozzájuk is a zeném, illetve megpróbáljam picit fölhívni figyelmüket a klasszikus zene szépségeire.

 

A CD elkészültében rajtad kívül még számos embernek van része. Kik ők és mi fűződik a nevükhöz?

A lemez számait Zsoldos Béla hangszerelte, és ő is volt a zenei rendezőm, ami nagy megtiszteltetés volt a számomra, illetve ami érdekesség, hogy a zenekari részekben a volt hegedűtanárom, Szilvássy Viktória is részt vett. A lemezborítókat pedig Kaszás Bence készítette, akivel már korábban is dolgoztam együtt, és meg kell említenem a Sugarbird Mamutot , aki mindig szebbnél szebb ruhákban öltöztet. Az állandó stábom pedig Kiss Szilvia fodrász, illetve Schlovicskó Katalin sminkmester. Nekik köszönhetem, hogy mindig koncertképesen tudok a színpadra állni.

Hirdetés

Közismert, hogy szeretsz jótékonykodni: nemcsak koncertek bevételeinek felajánlásában jeleskedsz, de a 2006-os árvízi védekezésben tevőlegesen is jelentős szerepet vállaltál. Honnan jött az ötlet, hogy éppen itt segíts?

Szívemen viselem a hátrányos helyzetű emberek sorsát. Kis korom óta így van. Szeretek adni. Rendszeresen jótékonykodom, hiszen szüleimtől is mindig ezt láttam és erre tanítottak, hogy segítsek azon, aki bajban van. Szeretném ezt a fiataloknak is továbbadni, koncertjeimen rendszeresen hirdetem, a hátrányos helyzetűek megsegítését.

 

Ugorjunk egy kicsit vissza az időben! Még 2010-ben, az akkori budapesti Operabálon lehetőséged nyílt José Cura világhírű tenor koncertjén hegedülni. Hogyan jött ez a lehetőség, és milyen emlékeket őrzöl róla?

Nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy egy színpadon szerepelhettem vele. Ó volt a meghívott világsztár, és amikor megtudtam, hogy ott lesz, nagyon megörültem és izgatott lettem. Nagyon közvetlen volt, és lehetőségem adódott egy közös fotót is készíteni vele, amit azóta is nagy szeretettel, és büszkeséggel őrzök.


Több fellépésed is volt Vásáry Andréval. Honnan az ismeretség?

Andréval közvetlenül a Csillag születik után találkoztunk, egy közös ismerősünk mutatott be minket egymásnak. Azóta rendszeresen lépünk föl közösen is, többek között tartottunk jótékonysági koncerteket, és a Szerencseszombat c. műsorban is felléptünk közösen.

 

A múlt után a jövőről: milyen álmokat dédelget Nédó Olga? Vagy talán: mik a terveid 2014-re?

Január elsején rögtön egy álmom válik valóra, hiszen egy szimfonikus zenekar egyik szólistájaként léphetek színpadra, olyan művészekkel, mint Pitti Katalin, Pándy Piroska, Fonyó Barbara, és ugyanebben a hónapban kaptam egy felkérést, hogy Milánóban adjak egy koncertet. Álmai mindig vannak az embereknek, nekem az, hogy legyen erőm és lehetőségem tovább folytatni, és a zeném által minél többet tudjak adni az embereknek.

 

Széles L. Gábor 2013.12.29.

 

Mondd el a véleményed

Közösen pótszilveszterezik Pély Barna és Kovács Áron

Varjú René Krasznai Tündének szurkolt