Nem Adom Fel Caffe és Bar

Hirdetés

Nagy sikerrel debütált

Budapest első akadálymentes kávézója a

Nem Adom Fel Cafe és Bar.

 

A cél, hogy ne legyen különbség

A 2016. január 27-én, megnyílt Magyarország első Szemléletformáló Nem Adom Fel Cafe & Bar-ja nagy sikerrel üzemel. A kávézó csapata, akik állnak kerekes székes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalokból, ők működtetik a kávézót óriási lendülettel teljesítenek és nagyon profi kiszolgálással és hatalmas optimizmussal. A Nem Adom Fel Cafe & Bar illetve a hozzá kapcsolódó közösségi terek és irodák 24 fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy valós munkatapasztalatot szerezzenek, új képességekre tegyenek szert és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal. Kiemelkedő vendégei a megnyitó ünnepségen mások mellett részt vett Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, valamint Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos. Februártól teljesen akadálymentesített és mára kutyabarát hely is lett. Minden ország minden projektje közül a SozialMarie – díj a szociális innovációért 2016-os közönségszavazás első helyezettje lett a napokban a Nem Adom Fel Cafe és Bar. A kávézó díszvendégei már sztárok, előadók, fogyatékossággal élő művészek és celebek is voltak. A hónap díszvendége Peter Holbrook volt, aki az Egyesült Királyság Társadalmi Vállalkozásait Tömörítő Szakmai Szervezet vezetője. Aki beül, ugyanolyan kávéra vagy süteményre számíthat, mint a legjobb kávézókban, sőt a kiszolgálás emberibb. GPS segítségével is odatalálhatnak a vendégek. http://nemadomfelkavezo.hu/ foglalhatnak előre asztalt. Szokásos nyitvatartási időben: 13 órától 20 óráig üzemel. Címük: VIII. kerület, Baross utca 86., bejárat 50 méterre a Szűz utca Magdolna utca sarkán!

 6.jpeg

Hirdetés

– Sokak számára a már Macskalányként és tánctanárként is ismert NEMADOMFEL Együttesből, Györke Nóra, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet ügyvivőjével beszélgetek.

– A Nem Adjuk Fel Szociális szövetkezet három évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy munkalehetőséget biztosítson a megváltozott munkaképességűek számára arra, hogy olyan képességeket sajátíthassanak el, amelyekkel a nyílt munkaerőpiacon is el tudnak helyezkedni. Ezzel a Kávézóval ez meg is valósulhatott, amihez gratulálok. Milyen munkaerő piaci lehetőségeket valósítotok meg még a jövőben?

– A Nem Adom Fel Cafe & Bar egy alternatív foglalkoztatási lehetőség megváltozott munkaképességű személyek számára, amely mindamellett, hogy munkát teremt az érintett személyeknek, egy olyan közösségi teret is biztosít, ahol minden olyan program megvalósítható, amelynek megvalósításában aktívan részt vesznek fogyatékossággal élő személyek.

 

 2a.jpg

– Honnan indult a kezdeményezés ötlete hogy minden szempontból akadálymentes kávézót nyissatok Magyarországon?

– A Nem Adom Fel Cafe & Bar ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a Nem Adom Fel Alapítvány tagjaiban. A cél az volt, hogy létrehozzunk egy bázist, egy közösségi teret, ami otthont ad programjainknak, munkalehetőséget teremt megváltozott munkaképességű személyek számára, valamint nívós programokkal várja az érdeklődőket. Egy olyan helyet szerettünk volna megvalósítani, ahol mindenki megtalálja a helyét, új barátokat, ismerősöket szerezhet, vagy csak egyszerűen betér a kávézó egy kicsit megpihenni. Ezt az ötletet valósította meg a Nem Adom Fel Alapítványhoz kötődő tagok által létrehozott Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet.

5a.jpg

– A munkára rengetegen jelentkeztek, végül 24 fogyatékossággal élő sorstársnak tudtatok munkát adni, akik nagyon jól teljesítenek. Mi alapján történt a kiválasztás, várható-e csere program további bővülő munkakörök?

Egy castingot tartottunk, amelyre bármilyen élethelyzetben élő megváltozott munkaképességű személy jelentkezhetett. A casting során egy kötetlen szakmai beszélgetés mellett, szituációs feladatot kellett végrehajtania a jelentkezőknek. A kiválasztásnál szempont volt a motiváció, az hogy milyen személyisége van az adott személynek, mit gondol a vendéglátásról, stb. A hangsúly nem azon volt, hogy az adott személy milyen „fogyatékossággal” él, hanem hogy a meglévő képességeiből, hogyan tudjuk kihozni a legjobbat. Így alakult ki egy 24 főből álló csapat, melyben vannak mozgás-, látás-, hallás-, értelmi sérült, valamint autista fiatalok. A csapat nagyon jól teljesít és amennyiben bővülnek a feladatok, kihívások, akkor tervezzük a csapat bővítését.

1a.jpg

– Miért a VIII. kerületre esett a választás?

– Az ingatlant a Nem Adom Fel Alapítvány biztosítja a kávézó működéséhez és ők néhány évvel ezelőtt jutottak hozzá, jutányos áron, ehhez az ingatlanhoz. Így a helyszín adott volt számunkra. Emellett a VIII. kerület azért is jó választás, mert Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete, a Józsefvárosi Önkormányzat nagyon együttműködő volt a megvalósítási folyamatban, emellett a kávézó akadálymentesen könnyen elérhető a körútról, illetve a 9 busznak is alacsonypadlósak a járatai.

– Speciális nem adom fel pólóban és kötényben dolgoznak a munkatársak. Vásárolható-e támogatással a póló vagy kötény? Ki tervezte, lesznek-e még speciális ruha készítések? Mennyire fontos a divat a kávézó dolgozóinak?

Fontos számunkra, hogy a kávézónak legyen egy egységes arculata, ennek érdekében fontos, hogy az ott dolgozó személyzet is olyan egységes öltözékben legyen, amely képviseli a kávézó hangulatát, arculatát. Így esett a választás a meleg színekre, mint bordó, barna, bézs árnyalatok. Így mondhatni a divat szempontjából a kávézó arculata a meghatározó. Terveink között szerepel, hogy a Nem Adom Fel Caffe & Bar logójával ellátott termékek megvásárolhatóak legyenek.

– Nem akármilyen emberekkel foglalkoztok, és nem akármilyen célt szeretnétek elérni, kialakítottatok egy speciális tananyagot, amit mindenkinek el kellett sajátítani. Milyen példákat tudsz említeni és ezt le lehetne fektetni tankönyvbe is?  Terveztek speciális tankönyvet készíteni?

A felkészítésben segítő Nem Adom Fel Alapítvány Magyarország egyik legnagyobb munkahelyi rehabilitációs tapasztalattal rendelkező szervezete így egy olyan speciális tananyagot állítottak össze, amelyben a fogyatékossággal élők specifikációjának megfelelően alakították ki a vendéglátási ismeretek oktatását. A felkészítés titka abban rejlik, hogy nem a munkakörökhöz képeztük ki a személyzet tagjait, hanem a személyiségükhöz, képességeikhez alakítottuk ki a munkaköröket. Nagyom sok szituációs helyzetet gyakoroltak a felkészülés során, ahol kiderült, hogy ki hogyan tudja kezelni a különféle eseteket, pl. sokan beözönlenek a kávézóba, problémásabb egy vendég. Leginkább ez alapján derült ki, hogy ki milyen munkakört lát el, azaz hogy felszolgáló, pult mögött vagy konyhában dolgozó, vagy programszervező lesz. Bízunk benne, hogy ez egy példaként, mintaként szolgál arra, hogy hogyan lehet felkészíteni, képezni egy speciális csoportot bizonyos munkakörökre.

 3a.jpg

– Több fogyatékossággal élő dolgozótok életük első fizetésének örülhettek. Milyen érzés volt látni arcukon  a boldogságot, hogy végre megbecsülik munkájukat és elfogadják, hogy ők is képesek erre munkára mint, bárki más?

– A fizetés nagyon meghatározó az itt dolgozó személyek számára, hiszen azzal, hogy saját keresetük lehet, nagymértékben hozzájárul önbecsülésükhöz, hiszen lehetőséget kapnak, hogy önálló, független életet élhessenek, és hogy érezzék, hogy ők is értékes, hasznos tagjai a társadalomnak. Valóban, sok dolgozónknak ez az első jövedelme, amit munkavégzésért kap. Az egyik dolgozónk, Anna, boldogan közölte, hogy ő okos telefont vesz első fizetéséből.

 

– Az egyedi helyzet miatt a rendszer természetesen egy picit máshogy működik a megszokottnál: a bejáratnál van valaki, aki rögtön eligazít minket, hogy merre van a pult, és elmondják, hogy ott kell rendelni és fizetni is, a kért étel-italt viszont már a felszolgálók hozzák ki. Nagy különbséget persze csak akkor érez az ember, ha nagyon meg akarja látni, hogy itt valami más. Megfordultak iskolák tanárok és szakemberek is. Mennyi pozitív visszajelzést kaptatok az elmúlt 2 hónap alatt?

Büszkén mondhatom, hogy az eddigi visszajelzések egytől-egyig pozitívak. A csapat nagyon jól helyt áll minden helyzetben. Remek légkör alakult ki, ahova tényleg bárki betérhet. Van, aki beül dolgozni, vagy ide szervezi programjait. Jöttek már hozzánk iskolás csoportok, cégek, szervezetek rendezvényeket tartani. Jó látni a betérők arcán a mosolyt, amikor megkapják a kávéjukat, vagy a süteményüket, vagy csak egyszerűen azt, hogy jól érzik magukat ott, ahol vannak.

 7a.jpg

– Gyönyörűen kialakított modern meleg hangulatú a környezet. Az árak megfelelően pénztárca barátok. A választékok hogy bővülnek italban és süteményben?

– A kávézó termékei, szolgáltatásai, programjai folyamatosan bővülnek. Célunk a fokozatos fejlődés, és az újabb lépéseket, termékek bevezetését komolya előkészület, tesztelés, közvélemény kutatás előzi meg. A nyitás óta bővült szendvics kínálatunk, tervezzük az alkoholos italok, valamint a meleg étkeztetés bevezetését. Emellett programjaink is folyamatosan bővülnek.

 

– Kulturális programként várhatóak-e NEMADOMFEL Együttestől vagy a Never Give up kórustól fellépések, lesznek-e slam poetry estek, vetítési lehetőségek előadásokhoz?

– Természetesen. Már a megnyitó napján is zenélt a NEMADOMFEL Együttes és az érdeklődők számíthatnak színes kulturális programokra: koncertek, kiállítások, kulturális estek. Nyitottak vagyunk bármilyen művészeti produkció befogadására, támogatjuk a művészetet, kultúrát.

 

Hirdetés
IMG_0074.JPG

– Mi a Kávézó fő célja és további munkaterve, amihez ha további támogatásra, ha szükség van, hova utalhatnak?

Célunk egy olyan közösségi tér megvalósítása, amely nemcsak szakmai színvonalával, hangulatával, termékeivel, szolgáltatásaival, hanem nívós programjaival is odavonzza a vendégeket, érdeklődőket. Tervünk a folyamatos fejlődés, fokozatos bővülés.

A támogatásokat, adományokat : a Nem Adom Fel Alapítvány

10700206-43547104-51100005-ös számlaszámára várjuk.

4a.jpg

– Mit üzen, a Nem Adom Fel Cafe és Bár a Divatikon.hu olvasóinak?

– Minden kedves olvasót várunk sok-sok szeretettel a kávézó! Térjetek be hozzánk és érezzétek át Ti is az igazi nemadomfel lelkületet”! 🙂

 

 

Cikkíró-fotó:

Napsugár Anna

siket fotóriporter

Mondd el a véleményed

Plazmabeat feldolgozta a Wellhello örökzöldjét

Rudimental jön az EFOTT-ra