Nem jó így – Nemes Tibor újdonsága

Fotó: Csányi István - www.facebook.com/csanyifoto
Hirdetés

 

Hirdetés
Fotó: Csányi István – www.facebook.com/csanyifoto

Nem jó így – tele van a világ negatív energiákat árasztó dolgokkal, drámai hírekkel, eseményekkel. Nap mint nap hallunk aggasztó híreket, a világ minden tájáról. Ez a csalódását önti dalba Nemes Tibor vadonatúj, Nem jó így c. lírai hangvételű dala, amely tán egyszersmind egy keserű sóhaj azzal kapcsolatban, hogy merre is tart a világ.

Hirdetés

Az új szerzemény nagyon pozitív kritikát kapott, Fodor Orsolya így írt róla: “”Hogy is lesz több, mint 50 nem-ből végül egy nagy, biztató igen?
Ha valaki sok szöveggel találkozik, akkor magyartanárként én biztos igen… Én nem értek a zenéhez, csak érzek dolgokat: például azt, hogy egy dallam tetszik, vagy idegesít; kellemes vagy sérti a fülemet; megnyugtat vagy felzaklat. És nálam az még mindig nem elég, ha jó érzéssel tölt el a hallgatása, már-már szakmai ártalom, hogy elsősorban a szövegére figyelek. Ritka az az eset, hogy a nagyszerű dallam elnézővé tesz egy gyenge szöveg hallatán. Hogy jártam most, amikor először meghallgattam ezt a dalt? Az első reakcióm az volt, hogy „Gyorsan, gyorsan, még egyszer meg akarom hallgatni!” Aztán a nem is tudom hányadik újrahallgatás után kezdett letisztulni, miért fogott meg annyira. A dallam, amiről én magamtól szakmai szempontból semmit nem tudnék írni, egy szakértő ismerősöm szerint „profi produceri munka”, az értékét roppant módon növeli az igényes háttérvokál (ha jól értettem, Vizi Imre keze, akarom mondani, hangja van benne…). De mi is van a szöveggel? A sokadik újrahallgatásnál döbbentem rá, hogy abszolút bravúrosan, fordított pszichológiával hívja fel mai, teljesen aktuális gondokra a figyelmet. Európa esik szét az elidegenedés, az elembertelenedés, a szeretetlenség és az előítéletek miatt. Ebben a dalban pedig egy Isten adta tiszta, csengő hangon felcsendül a figyelmeztetés: „Nem jó így!” Egyből arra gondoltam, mégiscsak van remény, ha egy fiatal srác ennyire fontosnak tartja ezt kihangsúlyozni. Amit elront az idősebb generáció, azt talán helyrehozzák azok a „mai fiatalok”, akiknek helyén van a szívük. Ebben a dalban több mint 50-szer hangzik el a „nem” vagy a „ne” szó (megszámoltam) , ez egy „hiányvers” valójában, ami valóban nagyon sikeresen hangsúlyozza ki mindazt, ami a valóság, annak érdekében, aminek ezt fel kellene váltania mindenikünk életében. Szó van itt öröklétről, álmokról, szeretetről, keresésről, közeledésről, egymás tiszteletéről, alázatról… Én most csak annyit tudok, hogy már kevésbé kétkedően nézek a jövőnkre, ha vannak a közelünkben ilyen mély gondolatokat fontosnak tartó fiatalok. És még annyit hozzátennék: azért imádkozom, hogy ezek a bizakodó, életerős szívek immunisak tudjanak maradni a mai média értéktelen ürességeket kedvelő és megkedveltető „ez nem elég piacos”-politikájával szemben.

Tibor a dallal kapcsolatban elmondta: “Személyiségemből adódóan mindig elítéltem a gyűlölködést, a visszautasítást, az általánosítást, a beskatulyázást stb, minden olyan dolgot ami nem épít, hanem rombolja úgy a társadalmat mint az emberi lelkeket és nekem művészként felelőségem közvetíteni az emberek felé az értéket, a jót és a szépet, illetve felhívni a figyelmet arra, hogy nem jó irányba tartunk mi világ.

Mondd el a véleményed

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes elénekelte a „Soha ne mondd, hogy soha” című dalt

Tudjon meg mindent az év sztárbulijáról!