Némaság: Scorsese legújabb mesterműve

1640-et írunk. Mostanra a jezsuita hittérítők nagy veszélynek vannak kitéve Japánban. Őket és megkereszteltjeiket, a japán inkvizíció kegyetlen eszközökkel “visszatéríti”. Ennek egyik szemtanúja Ferreira atya (Liam Neeson), aki az egyik legnagyobb hírnévnek örvendő jezsuita pap mind Japánban, mind otthon, Portugáliában.

Két ifjú pap, Rodrigues (Andrew Garfield) és Garupe (Adam Driver) kiderítik, hogy mesterüknek, Ferreiranak nyoma vész, ezért mielőbb el akarnak jutni Japánba, hogy megtalálják őt. A film kettejük viszontagságokkal teli útját meséli el. A történet alapja egyszerű: Japán üldözi a keresztényeket, azokat is, akik terjesztik és azokat is, akik már áttértek. Ezért az új vallást csak titokban gyakorolhatja annak a pár falunak a népe, akik befogadják a messziről érkezett papokat. Nekik szintén bujdosniuk kell, amit természetesen nehezen viselnek. És mindeközben csupán két dolgot akarnak: megtalálni mentorukat, valamint segíteni azokon, akik ezt kérik.

Martin Scorsese mester rendkívül érzékenyen nyúlt az alapanyaghoz. A lassú folyású cselekményt hatásos színészi játékok, a táj szépségét bemutató lenyűgöző fényképezés teszik élvezetessé, miközben megismerjük a szereplők vívódását: a könnyű utat válasszák vagy a helyeset? Behódoljanak az elnyomásnak vagy álljanak ki saját választott vallásuk mellett? A film ezt a kérdéskört feszegeti egyre erősebben, a végén pedig nem maradhat el a sokkoló végkifejlet, amire a két pap, vagy leginkább Rodrigues nem számított – miközben mi nézők együtt töprengünk a két főhős vívódása során, mi mit tennénk? Mennyire nehéz az elnyomó rendszer előtt megtagadni magunkat, illetve vallásunkat? Vajon megér annyi emberéletet a szabadság? Bennem legalábbis ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel, s Scorsese mindkét útnak megmutatja a maga előnyeit és hátrányait.

A Némaság nem könnyen emészthető mű. A Némaság nem akciófilm, nem is harcművészetről szól. A Némaság egy utazás története. Az egyén lelki utazása a teljes meggyőződéstől egészen a kételyig. A kételyt pedig felváltja a megalkuvás.. vagy mégsem?

Silence – Némaság
Hazai mozibemutató: 2017. március 16.
Forgalmazza: Freeman Film
Főszereplők: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Issei Ogata, Ciarán Hinds, Yoshi Oida

Rendezte: Martin Scorsese
16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Mondd el a véleményed

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár