Nők kékben

Hirdetés

Április 22-ig látható Budapesten, a Madách téren az a szabadtéri fotókiállítás, amely Nők kékben címmel autista gyermekeket nevelő családokról készült felvételeket mutat be. Kolléganőnk, a MÚOSZ Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztályának tagja így számolt be a megnyitóról: 

A világszerte tízmilliókat érintő, genetikailag nem magyarázható fogyatékosságot, az autizmust a tudósok 1943-44-ben határozták meg. Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április másodikát az autizmus világnapjává.

autizmus 2016 apr.2. 001.jpg

Hirdetés

Magyarországon az autista gyerekek szülei 1988-ban alapították meg az Autisták Országos Szövetségét. Ennek elnöke, Kővári Edit idén április 2-án „Ragyogj kékben!” jelszóval a budapesti Madách téren szabadtéri fotókiállítást nyitott meg, amelyet április 22-ig tekinthet meg a közönség. A fotókból vándorkiállítás indul országos útjára. Jó ötlet a képek mellett elhelyezett magyarázó szöveg. Négy édesanyáról (egy apáról) és egy fiatal lány életéről Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriportere készített képeket. A globális kampány keretében este kék fényben ragyogott a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol a témával kapcsolatos filmeket vetítettek. Az alkalomra könyv is megjelent.

Hirdetés
autizmus 2016 apr.2. 002.jpg

Kővári Edit elnök szerint hazánkban nagyjából minden századik gyerek autista, ezért sokat kell beszélgetnünk a jelenségről. A korai felismerés segíthet a fogyatékosság leküzdésében: célzott tornával, tánccal, egyéb foglalkozással. Az autista általában kerüli a szemkontaktust, jobban szeret tárgyakkal, mint a kortársakkal játszani, szociális viselkedésben beszűkült, viszont valamilyen területen átlagon felül teljesíthet (sok művész, tudós, pl. Bartók Béla, a 20. század legnagyobb zeneszerzője is autista volt). Anyának lenni felelősség, autista gyerek anyjának még nagyobb, mert soha nem engedheti el a gyerek kezét. Sok anya – a különleges helyzet miatt – egyedül neveli a gyermekét. Az Autisták Országos Szövetségének szociális védőhálója abban segíti őket, hogy ne maradjanak a gondjaikkal magányosak.

A kiállítás megnyitóján felszólalt a fővédnök, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Kifejezte, hogy a kormány többletforrást biztosít a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek számára. Fontosnak tartja, hogy a fogyatékossággal élő személyek minden eszközt és lehetőséget megkapjanak az önálló élethez, valamint másokkal azonos módon juthassanak minőségi szolgáltatásokhoz, felnőtt korukban pedig foglalkozást találjanak. A kormány tervei között szerepel e célból miniszteri biztos kinevezése, továbbá a társadalom szemléletformálása a probléma ismertetésével.
Kép és szöveg: Dobi Ildikó

Mondd el a véleményed

Mi a közös E.T.–ben és Einsteinben?

Tavaszi gardróbfrissítés Görög Zitával és Varga Izával