Nyár végi hangulatban: hogyan éljük túl a tanévkezdést?

Hirdetés

A szülők és a gyerekek hasonlóan élhetik meg azt, hogy a hosszú nyár után nem könnyű visszatérni az iskolába vagy a munkába. Szülőként hogyan segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy örömmel és motiváltan kezdjék el a tanévet?

Első nap a suliban

Augusztus végén azok a gyerekek, akik most lesznek elsősök, általában már nagy izgalommal várják az iskolát. Az újdonság öröme mellett persze egy kis szorongás is ott bujkál, aminek a feloldásában szülőként segíthetünk.

Hirdetés
  • Beszélgessünk a gyerekünkkel arról, milyen izgalmas új dolgok várnak rá az iskolában. Megtanul például olvasni, és sokat fognak játszani az új barátaival!
  • Vonjuk be az előkészületekbe! Vegyük meg együtt az iskolába szükséges tanszereket, és engedjük, hadd válassza ki ő a füzeteket, az iskolatáskát vagy a ceruzákat.
  • Sétáljunk el néha együtt az iskola felé, ismerje meg a környéket, lássa legalább kívülről az épületet, hogy a tanévkezdéskor már ne legyen teljesen új és idegen.
  • Az első nap a suliban nagy dolog. Ünnepeljük meg együtt valamivel, például egy közös fagyizással, amit aztán akár családi rituálévá tehetünk, és minden évben megismételhetünk.

Újra az iskolában

Sokszor felnőttként is nehezen éljük meg, hogy el kell engedni a szép nyári napokat. Az iskolakezdéssel újra rendszer lesz az életünkben, de plusz kötelezettséget is jelent: kimostuk-e a tesicuccot, be van-e fizetve az ebéd, stb. Először tehát a saját vegyes érzéseinket kell rendbe tenni.

  • Gondoljuk végig, miért lesz jó ez a változás, minek fogunk örülni. Beszélgessünk a gyerekünkkel arról, hogy mi az, amit már vár a suliban. A nagyobbakkal érdemes arról is beszélni, milyen célkitűzéseik vannak az évre, mit szeretnének elérni.
  • A készülődésbe mindenképpen vonjuk be a gyerekünket, kapjon az életkorának megfelelő feladatokat, hiszen az iskolai ügyek intézése egyre inkább az ő dolga lesz.
  • Alakítsuk a nyári lazább napirendet egyre inkább az iskolaihoz az utolsó napokban. A lefekvés és felkelés, valamint az étkezések idejét fokozatosan toljuk vissza az iskolaidőben megszokott felé.
  • Az esetleges iskolai teendőket ilyenkor már érdemes elővenni. Ez nem azt jelenti, hogy kezdjünk el görcsösen tanulni már szeptember előtt otthon a gyerekkel, de azt igen, hogy segítsük, újra előjöjjenek a rutinok (kicsiknél a ceruzafogás, írás, szorzótábla, nagyobbaknál a tervezés).

A stressz kezelhető

A Sulinyugi program küldetése, hogy megtanítsák arra a gyerekeket, a tanárokat és a szülőket, hogyan tudják egyszerű, hatékony módszerekkel kezelni a feszültséget. A stressz mindannyiunk életében jelen van, de kezelhető. Ennek módszereit tanítják meg az alsósokra, felsősökre és középiskolásokra szabott foglalkozásokon. A Sulinyugi programokkal hatékonyan segítenek a gyerekeknek abban, hogy megküzdjenek a stresszel, és később sikeres, kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak.

További információ: http://www.sulinyugi.hu/

Hirdetés

Mondd el a véleményed

Hagyományteremtő rendezvény Hajdúdorogon

Szupernóva teljes film magyarul videa