Nyári tippek a nyugis családi együttlétekhez

Hirdetés

Az utóbbi időszakban sokat kellett alkalmazkodnunk a változó körülményekhez. Bár most úgy tűnik, hogy a dolgok kezdenek visszatérni a rendes kerékvágásba, mégis, vannak olyan terveink, melyeket felülírt a járvány. Ilyenek például a nyári programok: sokak számára a hőn áhított külföldi utazás hiúsult meg, és van, aki nem is tud elutazni vagy szabadságot kivenni nyáron. A Sulinyugi pszichológus csapata tippeket ad, hogyan töltsük pihentetően, felszabadultan a nyári szabadságunkat, családunkkal együtt.

 Nemcsak a vakáció körülményei változtak, de talán mi is másképpen állunk a nyárhoz. Általában egy szorgalmasan végigdolgozott és áttanult év után nyáron kiélvezzük a megérdemelt pihenést a hozzánk közel állókkal. Ez változatosságot hoz a mindennapjainkba, segít kikapcsolódni, és lehetőséget ad arra, hogy több, és minőségibb időt töltsünk szeretteinkkel, akikkel gyakran elrohanunk egymás mellett az elfoglalt mindennapok során. Ám az elmúlt időszak rendhagyó módon zajlott: a legtöbben sok időt töltöttünk a családunkkal, esetleg nem túl ideális körülmények között, például egy kis lakásban összezárva. Ezért most előfordulhat, hogy más érzésekkel tekintünk a családi együttlét felé. Lehet, most kevésbé villanyoz fel a gondolat, hogy még több időt töltsünk együtt a családunkkal, és tartunk attól, hogy pihentető együttlét helyett konfliktusok fogják tarkítani a napokat.

Hogyan legyünk együtt nyáron úgy, hogy a vakáció körülményei is és a hozzáállásunk is megváltozott?

Hirdetés

Ha van rá lehetőségünk, beírathatjuk a gyerekeket táborba, akár csak napközibe is. Nyári szünetben a gyerekek alig találkoznak kortársaikkal, és ennek hiányát megérezhetik. A táborokban tapasztalati tanulás során sokféle új képességet elsajátíthatnak gyerekeink. Például azt, hogyan alakítsanak ki új baráti kapcsolatokat egy ismeretlen környezetben. Mindeközben a felnőttek is több időt tudnak magukra, a párkapcsolatukra vagy munkájukra szánni.

Ha nincs lehetőségünk táborba küldeni a gyermekünket, vehetjük mintának a táborok programját a nyári napok megtervezéséhez. Ahogy a gyermektáborokban is előre megírt programmal várják a gyerekeket, a nyári napokra mi is alakítsunk ki gyermekeink számára egy napirendet. Ez nyáron különösen fontos, hiszen az ő napjaikat most az iskola sem szervezi már. A rájuk zúduló strukturálatlan idő feszültséget kelthet bennük, mely sírással, dühvel is járhat. A napirend kialakítása és betartása szülőként valóban idő- és energiabefektetésbe kerül, ám mindenképpen megtérül. A gyermekek számára különösen fontos, hogy az idejük strukturálva legyen. A megfelelő napirend biztosítja a gyermekek számára a kiegyensúlyozott nyári napokat, amelyekben a pihenés és a szórakozás is megfér.

Nehéz szülőként a munkában is helytállni, és gyermekeinket is elfoglalni a nyár során. Merjünk segítséget kérni! Az utóbbi időszak bizonyíték arra, hogy a nehéz időkben mi, emberek képesek vagyunk az összefogásra, egymás segítésére. Esetleg „bartert” is felajánlhatunk más szülőknek. Például a szomszéd családdal felügyelhetjük felváltva egymás gyerekeit. Így a gyerekek is tudnak kortársakkal időt tölteni, és a felnőttek is tudnak egyéb tevékenységet folytatni gyerekek nélkül.

Adjunk egymásnak és magunknak időt! A családi együttlét nem attól lesz meghitt, ha csak egymással foglalkozunk. Lehet attól is jó, hogy békésen tudunk együtt lenni, miközben mindenki máshogyan töltődik fel. Fontos, hogy adjunk magunknak és másoknak is teret, időt, hogy utána feltöltődve tudjuk élvezni a családi programokat.

Bár a világjárvány átírta a nyári terveinket, kitűzött céljainkat még mindig elérhetjük, csak a megvalósítás módját kell módosítanunk. Mik voltak a nyári céljaink pár hónapja? Mit akartunk azzal a horvátországi tengerparti nyaralással elérni? Kikapcsolódást, felfedezést, egymásra hangolódást? Találjuk ki közösen, hogyan élvezhetnénk ezeket a jelen körülmények között. Lehet, hogy egy belföldi utazással, egy számunkra még felfedezetlen helyen épp úgy ellazulunk, vagy pont, hogy felpezsdülünk családilag. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor kipróbálhatunk közösen egy új programot, ami közelebb hoz minket, vagy akár csak kiélvezhetjük otthon a kicsit nyugisabb nyári mindennapokat.

További információ: http://www.sulinyugi.hu/

Szerző: Langer Viola

Fotó: PowerPoint képtár

Mondd el a véleményed
Kordik Zsolt - Mr Busta

Dupla lemezpremierrel jelentkezik Mr.Busta – íme a beharangozó

Ellenőriztessük gyakrabban fogainkat, hogy könnyen megelőzzük a bajt!