Nyíltan és őszintén beszéljen a kép s a gondolat miben lettél több.

Hirdetés

 

Képeken filmben és versben is megmutathatod,hogy

miben lettél Több

A Többlettél Pályázat segítségével mindenki megmutathatja azt a többletet, ami valamilyen hiányból fakad, legyen az testi vagy szellemi másság említette Hosszú Judit, a projekt vezetője. Pályázni lehet akár verssel, esszével, tánccal, videóval vagy képpel. A képek egy ceruzarajztól az olajképen át egészen a fotóig vagy digitális grafikáig bármilyen technikával készülhetnek. Sok embert a sajátos személyes élményei is segítik abban, hogy tényleg megtapasztalja: a hiányból rengeteg többlet fakad. Tévedés azt hinni, hogy csak a fogyatékossággal élő emberek szorulnak megértésre, töltésre. A valóságban legtöbbször az egészségesnek mondott emberek meríthetnek abból a lelki gazdagságból, amely a sérültekből árad.

 

 

Hirdetés

 logo_vegleges.jpg

A pályázat plakátja

– Honnan jött a Többlettél pályázat kezdeményezésed ötlete, valami pozitív élményre, környezetben élő fogyatékossággal élő sorstársak hatására?

– Több helyről kaptam indíttatást a projectre! Volt bő két éve egy autóbalesetem, amiben letörtek a bordáim a gerincemről és úgy tűnt, hogy a bal szemem nem működik, de csodálatos módon mindenből teljesen felgyógyultam! Egy részben ezért érzem azt, hogy jövök az univerzumnak, azzal hogy odafigyeljünk azokra, akik közé most akár tartozhatnék is.  A másik konkrét inspiráció egy vakvacsora volt, ahol, amikor lekerült a szemkötő én megéreztem, hogy visszanyertem a látásom, de elvesztettem azt az emberi kapcsolat minőséget, amit a “sötétben” átéltem!

És ismerek néhány fogyatékossággal élő embert, akik káprázatos pozitív energiájukkal mindig feltöltenek!!! Ezek miatt indult az egész kezdeményezés! Én magam (az orvosoknak is nem nagyon érthetően.) nem élek fogyatékossággal.

– Élni vagy élni, hagyni, Semmit rólunk, semmit nélkülünk hányszor hallottuk már ezt a gondolatsort. Beszélnünk kell a fogyatékosságról?

– Igenis fontos beszélni a Magyarországon élő több mint 500 ezer fogyatékossággal élőről, az élethelyzetükről, a gondolataikról, arról, ahogy a jövőjüket látják, az együttélésről, egymás tiszteletéről és szeretetről! Mindez ott lehet a pályaművekben, az idősek, fiatalok és akár a gyerekek alkotásaiban is!

– Több esetben éri a fogyatékossággal élő embert hátrányos megkülönböztetés, elintézetlen ügy, elkerülhető lenne a szégyenkezés, nem mindegy hogyan kommunikálunk kifelé?

– Egyáltalán nem mindegy milyen a hozzáállás és ebből adódóan a hangulat, a kommunikáción nagyon sok múlik. A pedagógusok, klubvezetők, gyógypedagógusok, kihelyezett gondozók felelőssége óriási. Egy pozitív, nyitott hozzáállású vezető rengeteget tehet a hatékony együttműködésért! Sokszor azért nincs egy hétköznapi ügy elintézve pl. csekk befizetés nem történt vagy orvosi ellenőrzés nem volt, házasságkötés bejelentés és sorolhatnám, mert egy korábbi kellemetlen helyzet miatt hátrányba került ember már nem vág bele még egyszer, hamar feladja.

– Nem lehet elég korán elkezdeni igaz? A művészetbe át lehet vinni a fotóba, versbe, filmbe érzéseinket, lelkünket, kiáltásunkat?

– A gyerekek már kis korban is felfogják a maguk módján, hogy ami nekünk természetes, az másnak lehet, hogy nehézséget jelent. A tapasztalás és a nehézségek által nyílnak meg teljesen új utak, válik a negatívból pozitív. A rosszban is ott a jó, és van lehetőségünk alakítani a hozzáállásunkon. Ezért született ez a pályázat említette Hosszú Judit a projekt vezetője.

Győr Többlettél.jpg

– Kiktől várják a pályázatokat és mit várnak?

– Kreatív munkákat várunk, minden korosztályból. Sérültséggel élők és egészségesek is küldhetnek anyagot, egy kategóriában három pályamunkával lehet nevezni. Címet mindenképp kérünk a műveknek, és néhány mondatot is szívesen fogadunk az alkotás körülményeiről!

– A pályázatok értékelése után mi lesz a sorsa a műveknek?

– Az értékelés után a művekből egy album születik majd, amelyet júniusi Többlettél interaktív művészeti napon mutatnak majd be a közönségnek.

 

– A pályázatok beadási határideje, milyen témákban és hova küldhetik a pályázatokat?

– 2016 Május 9. a vers, esszé és képalkotás kategóriákban

– 2016  Május 23. a videó és tánc műfajokban.

Honlap elérhetőségünk:

http://www.tobblettel.hu/

plakát1.jpg

– Pár gondolatot küldenél a Divatikon.hu olvasóinak?

– Talán a legfontosabbnak azt tartom, hogy vegyük észre, hogy az életünk legnagyobb részben saját magunkon múlik. Azon, hogy a sorsunkat és a mindennapi kihívásainkat milyen hozzáállással éljük meg! Arra szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a Többlettél Nappal, hogy van egy csomó olyan tulajdonságunk és lehetőségünk “nekünk, egészségeseknek” amiről nem is tudunk, amíg nem kapunk lehetőséget egy fogyatékossággal élőtől, hogy észrevegyük, ami benne rejlik! Azt szeretném, hogy a Többlettél Nap résztvevői tanulhassanak azoktól, akik segítséggel élnek. Tanulhassanak például adni, elfogadni és a megoldást keresni.

 

 

Villám cikk Hosszú Judit project vezetőjével:

Napsugár Anna

Siket fotóriporter

Mondd el a véleményed

Ne félj! – Patocska Olivér és BLR közös dala

Elindult a jelentkezés a Miss Balaton 2016-ra