OZORA Festival 2022 Dádpuszta – Íme a fesztivál részletei!

Hirdetés

OZORA Festival 2022 Dádpuszta

2022. augusztus 1 – 7.

Dádpuszta, Igar, 7015

Az Ozora a béke és a szeretet fesztiválja, az egyik legkülönlegesebb nagyrendezvény hazánkban a dádpusztai völgyben. Ide nem vadulni jönnek az emberek, hanem táncolni és jól érezni magukat. A közösség és a megnyugvás völgye az Ozora, ahogy a fesztivál üdvözlő táblája is írja, egy talpalatnyi Földi Paradicsom. Az eseményt a természet és az egymás iránti tisztelet és szeretet hatja át.

Hirdetés

Az ország legkülönlegesebb nagyrendezvénye 2022-ben augusztus 1. és augusztus 7. között nyitja majd meg kaput a nagyközönség előtt, ahol a goa trance, ambient, psy és chill zenék java mellett egy igazán egyedi miliő várja majd a látogatókat, amelynek vezérfonala a természet és az egymás iránti tisztelet és szeretet.

Kapunyitás:  2022. július 29, péntek 15:00
Kapuzárás: Augusztus 9, kedd 12:00

Hitvallás

Képzeletednek és vágyaidnak legmélyebben rejlő, utánozhatatlan, egyszerre groteszk és fenséges kincsei. Ezek O.Z.O.R.A. tartópillérei. Egy párhuzamos dimenzió: saját színes álmaink és látomásaink által létrehozott makulátlan tér. Földi paradicsom. Tündérmese. Alternatív valóság, ahol mindannyian egymásra figyelünk, ahol szeretetünk és tiszteletünk egyformán irányul a világ minden teremtményére. A nyitottság és összetartozás világa, ahol a természeten, a tudatosságon, a közös fejlődésen, táncon, átalakuláson, alkotáson és békén keresztül eggyé válunk a kozmikus energiákkal. Játszótér, ahol megtanulunk megnyílni és gondoskodni, kapcsolatokat teremteni és kifejezni magunkat, alkotni és gyógyítani, közösséget teremteni és szebbé varázsolni a világot önmagunkban és magunk körül.

PUMPUI

Amellett, hogy a fesztivállal egyidős PUMPUI a ‘99-es Solipse óta együtt lüktet és fejlődik Ozorával, a mozinak is helyet adó utánozhatatlan hangulatú és hangzású zenei helyszín önálló entitásként is megállja a helyét.

A véget nem érő after- és beforepartyk legendásak, a hétközi programot pedig az elmúlt években máshol nagyszínpadot érő nevek egyedi produkcióival sikerült csúcsra járatni. Emellett pedig példamutató, ahogy a lineup összeállításakor a PUMPUI évről-évre nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a nemzetközi közönség találkozhasson és megismerkedhessen a magyar szcéna képviselőivel.

DÓM

A helyszínnek éveken át, a fesztivál ‘99-es kezdeteitől fogva egy hatalmas cirkuszsátor adott helyett. A sátor ponyvái alatt kialakult közösségi lét számára megépült a Dóm mesébe illő épülete, mely azóta is otthonául szolgál a stílus színterének.

Az építészetileg és zeneileg is egyformán impozáns helyszín páratlan hangulatával és hangzásával különleges pszichedelikus zenei utazásra hívja az ide zarándokolókat, az ambient, a dub és a techno ágazatain keresztül. Ez az egyetlen helyszín, ahol a fesztivál ideje alatt soha nem áll le a zene.

PIRAMIS

A spirituális „test és elme” technikák fontos szerepet játszanak a pszichedelikus goa kultúrában. A fesztivál alatt a Pyramid ad otthont a világ tánc stílusainak és mozgás alapú tevékenységeknek. Az építmény pontosan olyan impozáns, ahogyan azt a neve mutatja. Bár távol áll a misztikus Egyiptom csodáival való versengéstől, de hasonlóságok mégiscsak léteznek, hiszen tájolása megegyezik a gízai nagy piramiséval. A fából készült épület egyszerű geometriai alakzatok, négyszögek, háromszögek, körök és görbék vonalait követi. Tetejét nádfedés borítja. Nyitott szerkezete természetes érzetet biztosít, ily módon nagyban hozzáad a testmozgás élményéhez.

Reggeltől alkonyatig tapasztalt, professzionális trénerek és mesterek tartanak csoportos foglalkozásokat és tanítanak kezdő és középhaladó résztvevőket egyaránt. A hangsúly a kreativitás és testtudatosság növelésére összpontosul, kortól és nemtől függetlenül. A színes menetrend sokféle lehetőséget biztosít a fesztiválozóknak, hogy kipróbáljanak új mozgási technikákat, táncfajtákat, vagy megtanuljanak együttműködni másokkal improvizatív órák során.

Ashtanga, vinyásza, kundalini, chakra, hatha, jin és akro jóga, orientális flamenco, butoh tanműhely, tánc terápia, pilates és chi kung, szakrális, törzsi és jávai hastánc technikák érhetők el a látogatók számára.

NAGYSZÍNPAD

Ahhoz, hogy valóban megérkezz Ozorára, mindenképpen el kell zarándokolod a nagyszínpadhoz, ahol a tánctér ölelésében végérvényesen belédnyilall a felismerés: újra hazaértél.

Az ozorai nagytáncteret sugárzó emberek ezreinek színes kavalkádja tölti meg; ugyanarra a zenére táncolunk, rezdülünk és lebegünk, miközben mindannyiunkat átitat az az univerzális közösségi érzés, amin keresztül a világmindenség energiával töltődünk föl.

MIRADOR

A 2014-ben felavatott új torony és galéria – mely különösen izgalmas és szemkápráztató mérföldköve kultúránknak – megkoronázta és méltó magasságokba emelte nem csak az ozorai művészeti kiállításokat, és a egész fesztivál vizuális kultúrájának sokszínűségét is kifejezi, kiegészítve a folyamatosan fejlődő és táguló játszótéri élményt. A látomásos művészet tornya egy olyan kilátó, amely rálátást ad egy alternatív vizuális világra, betekintést nyújt a művészek elméjébe, képzeletébe, világnézetébe és lelkébe; ablakokat tárva a magaslatokra és a mélységekre.

A MIRADOR az a hely, ahol a technikai és művészi találékonyságot és felfedezést átszövik a pszichedelikus, spirituális és misztikus hangulatok, szimbólumok. Ahol a fesztivál zenei univerzuma és az ősi transzcendentális kultúrák egy még mélyebb és maradandóbb multiszenzoriális élménnyé transzformálódnak.

FŐZŐLIGET

A főzőligetben évről-évre heti hét napban tematikus gasztrotechnológiai workshopokon vehettek részt, ahol a nemzetközi konyha – túlnyomó részben vegetáriánus és vegán – alapjainak, különleges fogásainak ősi vagy praktikus elkészítési módját sajátíthatjátok el, miközben rengeteg bio eltárolási és tartósítási módszert is tanulhattok. A liget témavezetői mindezt alternatív és modern deep tech technológiák segítségével mutatják be.

CSÁMBOK-HÁZ

Ozora legkísértetiesebb múltú építményében nem csak a hazajáró lelkek érzik otthon magukat: négy éve már, hogy a Völgy legrégebben emelt épületében a szellemjárás már napközben megkezdődik. A Csámbok ház ad ugyanis otthont az előadásoknak, az ezotériától a bölcseleten át a tudomány legkülönbözőbb szegletéiig bezárólag (pl. asztrológia, nemnövekedés elmélete, permakultúra, transzformáció, elektronikus zene etc). Ezen kívül beszélgetnek majd még a színpadon különböző foglalkozásvezetők, zenei, cirkuszi és színházi fellépők, a fesztiválon alkotó és kiállító művészek, legkülönlegesebb pillanatok pedig az évek alatt hagyománnyá vált kerekasztalbeszélgetések, melyeken a szcéna meghatározó szereplői vesznek részt. Az előadások angol nyelven zajlanak.

CIRKUSZ

Az underground vagy újcirkusz hazai és nemzetközi képviselői idén is nagy számban képviseltetik majd magukat a fesztiválon, ahol csatlakoznak az ozorai trupphoz, a társulathoz, ami minden évben egyszer áll össze, a fesztivál ideje alatt.

A napi több előadás mellett minden délután workshopokon vehettek részt, ahol a zsonglőrködés és a flow művészetek mellett olyan cirkuszi műfajokat is kipróbálhattok és gyakorolhattok mint pl. a levegőakrobatika vagy a cyr wheel.

HAVEN

A ‘haven’ az angol szótárban kikötőt jelent. Valóban: a HAVEN egy biztos pont, ahol bárki felvonultathatja, ünnepelheti és megoszthatja érzelmi és spirituális utazását. Emellett a rendezvény ideje alatt mindenki felvilágosítást kaphat a szenvedélybetegségek lehetséges formáiról, a különböző szenvedélyszerekről, az azok által okozott ártalmakról és a lehetséges megelőzés-formákról. A HAVEN fő hitvallása, hogy az érezheti igazán jól magát a fesztiválokon, aki megbecsüli a testét és a lelkét.

DRAGON NEST SZÍNPAD

A fesztivál élőzenei színpada, a Dragon Nest. A koncepciója közelebb hozni olyan előadókat, akik alapvetően nem férnek bele a régóta működő színpadok zenei spektrumába.

A BÖLCSESSÉG KÖRE

„A bölcsesség kereke egy ősi szimbólum, mely évezredekkel korábbról származik, mint hogy az amerikai indiánok használni kezdték volna. Látható egy 40.000 éves rodéziai szikla lakhely falába vésve. Szinte a világ összes kultúrájában megjelent. Leggyakrabban iránytűként szolgál. A tibeti buddhisták mandalának nevezik. Látni lehet a kelta kereszten. Mindenhol hasonló funkcióval jelenik meg: hogy útmutatást adjon, bölcsességet tanítson, hogy növelje a tudatosságot. Az indiánok tanítási eszközként használták, képessé tette őket, hogy a szimbólumon keresztül átadják szertartásaikat és hagyományaikat a szájhagyomány útján. Számukra az orvosság a bölcsességet jelentette. Noha a szimbólum lényeges, a valóság, amire rámutat, még sokkal inkább az.”

Ehhez a kövekből, fából és csontokból alkotott, többezer éves szimbólumhoz egy elképzelés és egy tanfolyam tartozik. A Wheel of Wisdom kurzust évek óta egy házaspár, Dr. Sally Torkos pszichológus és Prof. Béla Torkos fizikus tartja. Minden évben fejlesztik és csiszolják a programot, követvén céljukat, hogy olyan tényleges útmutatást nyújtsanak a résztvevők számára, aminek a révén sokkal tudatosabb emberi lény válhat belőlük.

A HÉTFEJŰ TÜNDÉR KERTJE

Az újraálmodott Hétfejű Tündér Kert fémjelzi a hosszútávú önfenntartó biogazdálkodás és a permakultúrás szemlélet kezdetét az Ozorai Völgyben. A megszokott egynyári növényeken kívül, a kert új izgalmas növényfajtákkal és évelőkkel is gyarapodott, és három úgynevezett hugelkultur dombágyással is kiegészült, amely változatos mikroklímát teremt, táplálja a növényeket és a gyökerek szintjén őrzi meg a talaj nedvességét. Ezen felül pedig, a kert terméseiből készülnek a közösségi konyha finom főztjei.

A kert nevében és szellemiségében is Lázár Ervin meséjét idézi. A történet a világ legcsúnyább fiújáról szól, aki elkeseredésében elindult megölni a hétfejű szörnyet, aki elbűvölte és csúnyává tette. Ám amikor elkezte levágni a szörny fejeit, illatok szabadultak el, kikerics, fodormenta, kakukkfű, orgona és nárcisz illata; források, csermelyek bugyogtak fel; aranyhajfonatok libbentek s tűntek el a fák közt; felcsilingeltek s elhaltak szánhúzó lovak téli csengettyűi; harang szólalt meg akkor, sok békességes harang. Egyre halkabban, egyre halkabban…

ARTIBARN

Amennyiben éppen nem a zenében és a táncban szeretnéd kreatív energiáidat szabadjára engedni, az ARTibarn környékén számtalan olyan műhelyt találsz ahol szabadon alkothatsz, megismerkedhetsz a különböző anyagokkal, technikákkal és egy olyan közösség részese lehetsz, amellyel a hétköznapokban talán soha nem találkoznál. És még csak művésznek sem kell lenned ahhoz, hogy némi segítséggel valami olyat készíts, amit az előtt soha.

A felújított régi pajtában próbálgathatjátok, tanulhatjátok többek között a nemezelés, agyagozás, kerámia, kosárfonás, pillekő, testfestés, diafestés, kovácsolás, üvegfújás, kosárfonás, újrahasznosított ékszer-, tűzzománc-, homokszobor- és sárkánykészítés fogásait.

BAZÁRSOR

Minden fesztivál elengedhetetlen része és egyik legfőbb értékmérője a vendéglátás, az étel- és italválaszték, illetve a bazár színes választéka. Ahogy a nagy események általában, az O.Z.O.R.A. Fesztivál is olyan, mint egy nemzetközi vásár: thai, indiai, görög, török, olasz, indonéz, japán, kínai, mexikói, afrikai és természetesen magyar büfék, falatozók, reggelizők, teázók sorakoznak egymás mellett. A piacon emellett kézműves ruha-, ékszer- és kiegészítőárusok kínálják portékájukat. A nézelődés ebben a nemzetközi bazárhangulatban már önmagában egy különleges, izgalmas időtöltés.

KEMPING

A kempingezés INGYENES, erre a célra 100 hektárnyi főként füves terület áll rendelkezésre, sok-sok fával is árnyékolt résszel.

 

OZORA Festival 2022 Dádpuszta

Ez a cikk OZORA Festival 2022 Dádpuszta – Íme a fesztivál részletei! először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

www benu.hu/rejtveny – nyerj rendszeresen, így küldd be a megfejtést

Ördögkatlan Fesztivál 2022 – Íme a fesztivál részletei!