Pompázatos ékszerek készítője

Hirdetés

Még az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgoztunk, amikor egyszer egy magyar cég képviselői kerestek fel bennünket, hogy bemutassanak nekünk egy általuk forgalmazott, újfajta, elektromos lépcsőjáró szerkezetet, amely, mint elmondták, megkönnyíti a közlekedést a mozgáskorlátozott személyek számára. Addig erősködtek, amíg elhatároztuk, rábízzuk az érintettekre, próbálják ki, miként működik ez a masina. A tesztelésre a szakemberek mellett egy törékeny, kerekesszékes hölgy vállalkozott. Tábiné Hídvégi Csilla félelem nélkül állta a próbát, majd a közel félórás procedúra után őszintén el is mondta a véleményét a lépcsőjáróról.

Akkor figyeltem fel ennek a fiatalasszonynak a bátorságára, s később megtudtam róla, az élet más területein sem ijedt meg soha a saját árnyékától. Ötéves korában derült ki, hogy nyitott gerinccel született, s bár megoperálták, ezután mégsem tudott már lábra állni. Eleinte járógépet kapott, majd kerekesszékbe került. Csillát az élet sokféle nehézség elé állította, mégsem keseredett el soha, s szülei is úgy nevelték, mintha teljesen egészséges lenne. Már gyermekkorában is népszerű volt a kortársai körében, vidám és kedves alaptermészete miatt sokan szerették. Igyekezett önálló lenni, s felnőttként is egyre többet tenni a közösségért, a sorstársaiért. Tanulni is szeretett, így gimnáziumi érettségije mellé kiváló minősítésű oklevelet is szerzett női ruhakészítőként.

1990 esküvő_1.jpg

Hirdetés

Esküvői képük 1990-ből

Szinte a „Marczin”, vagyis a Mozgássérültek Állami Intézetében ( mai nevén: Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja) nőtt fel, mint mondta, szép nyolc évet töltött ott. Férjével is az intézetben ismerkedett meg. Szerencsés találkozás volt az övék, mert András mindenben kitűnő társnak bizonyult. Ő is mozgássérült, de mivel tud járni, így tökéletesen kiegészítik egymást, önálló életet élnek. A férj 4 órában dolgozik egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató munkahelyen. Szabadidejében cipészkedik – ez a szakmája – és fából készít bútorokat, emellett farag különböző dísztárgyakat is. Ezen kívül csodálatos virágos kertet varázsol feleségének az év minden szakában. Házasságuk immár 25 éve boldog, két szép fiúgyermekük született, bár a gyermekáldás sem ment számukra könnyen. Már éppen az örökbefogadást tervezgették, amikor kiderült, Csilla várandós. Marci fiuk idén érettségizett, most asztalosnak tanul, Gergő pedig egy közlekedési szakközépiskola 10. osztályos tanulója. A szülők folyamatosan erősítik gyermekeiket abban, hogy tanulni kell és érdemes!

karácsony 2014.jpg

A boldog édesanya napjainkban fiaival: Marcival és Gergővel

Tábiné Hídvégi Csilla másokat is igyekszik erősíteni, ezt a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének sorstársi tanácsadójaként és révészeként teszi már sok év óta. Tanácsaival, személyiségével segít a súlyos sérült, krízishelyzetben lévő sorstársainak. Szereti a munkáját, mert, mint elmondta, jó érzés segíteni másoknak, átadni azt az élhető életet a sorstársaknak, amit ő már több évtizede a magáénak vallhat. S közben a nevét egyre többször látjuk pompázatos, gyöngyből készült ékszerkompozíciók mellett is. Három és fél éve kezdett intenzívebben foglalkozni a gyöngyfűzéssel, ékszerkészítéssel, méghozzá egy kedves sorstársa hatására. Az ékszerkészítés egyre jobban érdekelte, az ismerősök pedig csak ámultak pompázatos alkotásain és kérték, készítsen ilyet nekik is, mert nagyon szépek. Ez még jobban lelkesítette, hogy új technikákat, új mintákat elsajátítson.

Egy csokor az alkotásai közül:

Hirdetés
ezüst_metál szett.jpggerberák.jpgKarkötő fél virág_moldiglianival.jpgLila hering_karkötő.jpgpink medál.jpgvilágos kék karkötő.jpg
Jelenleg is jár workshopokra, tanfolyamokra. Tanfolyami társait az, hogy kerekesszéket használ, cseppet sem zavarja, sőt, ahol lépcső vagy más akadály van, segítenek neki leküzdeni. Ha kell, jönnek és húzzák, tolják, de csak feljutnak együtt a lépcsőkön. Persze ehhez kell Csilla személyiségének pozitív kisugárzása is, ami vonzó mások számára. Sőt, sokszor az ő kitartása ad erőt társainak, akik ezt el is mondják. Ezer és ezer apró örömet lel nap mint nap az életben. Nem is csodálhatjuk, hogy sikeres embernek vallja magát, mind a munkában, mind a magánéletben egyaránt.

Garamvölgyi Annamária

 

Mondd el a véleményed

Újévi köszöntő

Mokka ajánló – 2016.01.04.