RED 2 – avagy “Öregember nem gyorsvonat”

Hirdetés

 


Szerencsére elsők között sikerült beülnöm a Retired Extremely Dangerous – Robbanékonyak, Elszántak, Durvulnak (RED) második részére, mondhatnám azt is, hogy az első kósza hírek óta erre a filmre vártam egész évben. Ha az első részt úgy kellene jellemeznem, hogy brilliáns, agyatlan, haláli poénáradattal kombinált őrült, eszeveszett macska-egér játék, akkor a második részre sem tudok ennél kevesebbet mondani. Egy ízig-vérig a néző szórakoztatására létrehozott moziról van szó, fejezem ki magam azért így, mert a történetben vannak logikai bukfencek, mint például a helyszínek kavalkádja: járunk Londonban, Párizsban, Moszkvában, majd megint Londonban, szóval kesze-kuszaság a köbön, de nem érdekel, mert a humor és az akció minden hibáért kárpótol. Örültem, hogy végre újra láthatom a csapatot, ahogy szó szerint fittyet hánynak a törvényekre, szitává lövik egyik város után a másikat, nem jelent gondot bejutniuk egy szigorúan őrzött elmegyógy-börtönbe, egy nagykövetségre, sőt, még magába a Kremlbe sem. De ahogy az első részben, itt sem mindenki golyóálló. Váratlan csavarból is akad egy-kettő, alapjában véve a film tovább viszi az első rész hangulatát, pörgősségét.

Hirdetés

A történet szerint egy ősrégi, titkosított akta rejtélyes körülmények között felkerül a netre, melynek főszereplője naná, hogy Frank Moses (Bruce Willis) és Marvin (John Malkovich), emiatt egyenesen arányos, hogy minden nagyobb bűnüldöző szervezet céltáblájává válnak. Repetaként megkapjuk Frank – azóta már házastársi minőségben tetszelgő, de kissé unatkozó – asszonykáját, Sarah-t (Mary-Louise Parker), amikor pedig a legkevésbé számítanának szövetségesekre, felbukkan Katja (Catherine Zeta-Jones), kedvenc kopasz ex-ügynökünk volt csaja is, nem utolsó sorban a C.I.A. utánuk küldi a “jelenleg legjobb bérgyilkost”, Han-t (a G.I. Joe 1-2-ből megismert Byung-hun Lee), hogy végezzen a célpontokkal. A szálak egészen ahhoz a Dr. Bailey-hez (az Oscar-díjas Sir Anthony Hopkins) vezetnek, aki évtizedek óta rab az angol titkosszolgálat jóvoltából, és aki anno különféle tömegpusztító fegyvereket kreált. Természetesen most sem maradhat ki Victoria (a szintén Oscar-díjas Helen Mirren) és az orosz kapcsolat, Ivan (Brian Cox) sem. Együttes erővel próbálják kideríteni, kinek a jóvoltából került fel egy rég elfeledett titkos dokumentum a világhálóra, miért akarnak az életükre törni, és legfőképp mi is az a nadragulya?!

Hirdetés

A régi stábtagok nagyjából hozzák eddigi formájukat: Moses ugyan hideg és acélkemény profi még mindig, habár az egyik jelenetben olyat tesz, amit eddig talán sosem; Marvin ismét túlpörgött dilipókként tűnik fel, de teret enged Sarahnak is, aki megfeneklett házasságát fellendítvén minden rosszban benne van, ha csupán a maga ügyefogyott módján is; a Victoria és Ivan közötti lángolásból is kapunk egy nyúlfarknyi emlékeztetőt, de ez a rész már nem ezen emlékek felhánytorgatásáról szól.

A RED 2 sem mentes a politikai intrikáktól, eleinte egyáltalán nem világos, ki áll a jó és ki a rossz oldalon, a kormányok milyen érdekeket szolgálnak valójában, és természetesen az is kiderül, hogy majdnem mindenki megvehető egy “csekély” összegért!

A hivatalos premierig augusztus 8-ig várni kell, de aki nem bírja ki addig, a hétvégén már megnézheti szinte az összes moziban Bruce Willis legújabb akció-vígjátékát. Ha egy könnyed, esti, agykikapcsoló szórakozásra vágytok, bátran ajánlom a RED 2-t Wink

 

 

Írta: Bártfai Balázs, 2013. augusztus 2.

Mondd el a véleményed

Percy Jackson + Selena Gomez

7 tipp, hogy hogyan éld túl a Szigetet!