Szabadi Diána a szegedi „Angelina Jolie”

Hirdetés

Szabadi Diána a szegedi „Angelina Jolie”

Dia (7).jpg

 

Hirdetés

Szeged – Akár a politikában és a szépségiparban is el tudja képzelni jövőjét Szabadi Diána. A Magyarországi Siketek Szépe verseny 2014 szépségkirálynőjét Kínába hívják arcmodellnek – egy producer a magyar Angelina Jolie-t látja benne. Bormaraton arca volt, klipben szerepelt és divatbemutatókon vesz részt. A 23 éves szépség polgárőrként a jelnyelvet is felhasználva segít kommunikálni a migránsok és a hatóság között a Gyálaréti ártéri erdőkben.

 Dia (5).jpg

– Hogy tudtad feldolgozni, hogy hallássérültként kell élned kislányként és most fiatal nőként, hogy tudsz példákat mutatni sorstársaidnak?

 

– Gyerekként nagyon nehéz volt elfogadnom, hogy hallássérült vagyok. Sokszor nem értettem kiskoromban miért kell a hallókészülék a fülembe. Gyakran eldugtam. Barátnőmnek köszönhetem, hogy használni kezdtem. Megfenyegetett, hogy többet nem beszél velem. Ez elég erős érvként hatott. Sokszor csúfoltak a sérültségem miatt. Ahogy teltek az évek egyre jobban megszoktam, hogy ezzel együtt kell élnem. Napjainkban pedig már nem érzem ennek hátrányát. Néha azért nehézségeket okoz, de a sérültségem más érzékszerveimet jobbá tette. Barátaim mondják, hogy sokkal kifinomultabb az íz érzékem, tapintásom, látásom, és a szagokat is azonnal megérzem. Szerintem az a legfontosabb, hogy pozitív életként éljünk meg mindent. A kudarcokat, nehézségeket is! Hisz ez előrébb viszi tapasztalatok alapján az embert. Legfontosabb, hogy tanulni kell és megismerni minden új dolgot.

 Dia.jpg

– Mennyire nehéz érvényesülnie egy fogyatékossággal élőnek Szegeden, min változtatnál?

 

– Szegeden kevés munkahely van, ezért még az egészséges emberek sem tudnak könnyen elhelyezkedni. Ebben a környezetben nagyon nehéz érvényesülni! Viszont jó kapcsolatokat kell alakítani minden korosztállyal. Odafigyelve a környezetre talán könnyebben tudna mindenki érvényesülni. Azt hiszem nekem a szorgalmamon kellett volna változtatni. Régebben nem szeretettem hatékonyan, szorgalmasan tanulni. Jelenleg ezen próbálok változtatni.

 Dia (1).jpg

– Mi a hobbid szabadidődben? Gyönyörű az alkatod, mit sportolsz? Az étkezési életmódod hogy választod meg, hogy megtartsd alakodat?

 

– Több hobbim van. A szépségápolás, kondizás, természet, vásárlás. Illetve egy új karitatív rész, amit úgy gondolok, hogy nem csak hobbi, hanem munka is, ez a polgárőrség tagjaként való segítségnyújtás. Fantasztikus érzés embereknek segíteni!

Köszönöm a kedves bókot az alakommal kapcsolatban. Nagyon sokat dolgozom, hogy formában legyek. A fitnesz mellett TRX, és tornagyakorlatokat végzek, napi rendszerességgel. Igyekszem egészségesen táplálkozni. Kerülöm a cukros, nagyon sós ételeket, cukrozott üdítőket. Bár bűnözök is, hisz a csipszet imádom. Naponta háromszor étkezem, úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva. Illetve csak friss termelői alapélelmiszert eszem, messzire kerülöm a multikat!

 

Hirdetés
Dia (6).jpg

– Csatlakoztál a polgárőrökhöz, és segíted a hallássérült migránsoknak, hogy megértessék magukat a rendőrökkel. Nem veszélyes munka? Harcművészeti képzettséged van?

 

– Egy éve lettem polgárőr. Nagyon kemény elfoglaltság. Sok problémával találkoztam az elmúlt időszakban. A migráns kérdést pont a mi egyesületünk kezdte elsőnek kezelni. Azt hiszem ez a csapat jelenleg Magyarországon, amelyik a rendőrség után a leghatékonyabban tud ebben részt venni. Több hallássérült migránssal találkoztam. Érdekes szituáció volt, amikor rájöttek én is hallássérült vagyok. Egyből meg volt a közös téma, és bíztak bennem. Azon dolgoztam, hogy könnyebbé tudjam tenni nehézségeiket. Nagyon veszélyes munka, főleg az utóbbi időszakban. Egyre keményebb helyzetek vannak. Viszont az Alsóvárosi Polgárőrség csapata mindig ott van velem, és ha veszély fenyegetne, tudom, ők azonnal megvédenének. A polgárőrök között többen rendelkeznek harcművészeti tudással, rólam azt mondják, igazi utcai harcos vagyok. Sok fogást sajátítottam el tőlük, folyamatosan képzik magukat és bennünket.

 Dia (8).jpg

– Hogyan kerültél Te, mint Magyarországi Siketek Szépe verseny tavalyi Szépségkirálynője, a Gyálaréti ártéri erdőbe a migránsok közé?

 

– Az alsóvárosi polgárőrök folyamatosan ellenőrzik ezt a területet. Mivel én is járok szolgálatba, így nekem is ott kell lennem velük. Itt a szépség vajmi keveset ér, ha nincs mögötte a megfelelő tapasztalat, határozottság, empátia. Félelmetes helyszín, főleg éjszaka. Egy hallássérült számára nem hallható hangok alapján dolgozunk. Hihetetlen tapasztalatokra tettem szert az elmúlt időszakban. Van félelemérzetem, de tudom melyek azok a határok, amiket nem szabad feszegetni. Ez a munka felkészíti még az egészséges embert is bármilyen megpróbáltatás kezelésére. Főleg konfliktus helyzetekben!

 Dia (7).jpg

– Mit jelent számodra a teljes akadálymentesítés?

 

– A legfontosabb dolog minden sérült ember számára az, hogy azok a falak, akadályok le legyenek bontva, amelyek a sérült embertársaimat elválasztják az egészségestől. Ezért nekünk is küzdenünk kell! Nagyon fontosnak tartom, hogy elmondjuk, hogyan tud a többségi társadalom ebben segíteni! Gyakran előfordul, hogy nem értik a sérültségünk lényegét. Ezen is kellene fejleszteni a jövőben!

Dia (2).jpg

– Szerepeltél Napsugár Anna Szívdobbanás című klipjében, főszereplő voltál, mit jelentett neked?

– Nagyon jól esett a felkérés, hogy szerepelhetek egy hallássérültekről szóló videó klipben. Érdekes érzés minden alkalommal visszanéznem. Komoly mondanivalóját úgy gondolom minden ember átérzi. Teljes egészében a valóságot jeleníti meg. Rámutat milyen nehézségeket okozhat egy hallássérült és egy halló közötti első kommunikáció, de azt is megmutatja nincs lehetetlen. Ez a klip az egyik magyar zenei kedvencem, nagyon szeretem! Érezni benne Napsugár tiszta szívéből jövő szívdobbanását, amit a hallássérült társadalom felé közvetít!

– Itt látható:

https://www.youtube.com/watch?v=dj1LZQBjGtM

 

– Politikusként mi lenne az első jogszabály, amin változtatnál?

 

– Viccesen az mondanám, hogy az első jogszabály, nincs több jogszabály. Persze ez lehetetlen. Nagyon sok mindennel foglalkozni kellene. De úgy gondolom, hogy a munkához, a tanuláshoz és a megélhetéshez való jogokat változtatnám meg elsőként.

 

Mit üzensz a sorstársaidnak, akik a modell-szépség szakmát választják, milyen 5 tanáccsal látnád el?

 

– 1. Kitartás és rengeteg munka!

– 2. Ismerd meg önmagad!

– 3. Bízz magadban!

– 4.Legyél igényes magadhoz, munkádban!

– 5. Légy kreatív!

+1 Találd meg ehhez a legjobb partnereket!

 

Névjegy:

Szabadi Diána 1992. január 29-én született Szegeden. Általános iskolába a Gedóiba és a volt Csikós-iskolába járt. Ezután a Klúg Péter speciális iskola diákja lett, ahol elvégezte a számítógép-szerelő és karbantartó szakot. Megszerezte a bolti- és ruházati eladó végzettséget is. Megtanulta a jelnyelvet, amin keresztül kommunikál. A zenét ugyan alig hallja, de a bőrén érzi a lüktetését: így érzékeli a dalok tempóját.

 

Köszönöm szépen válaszaidat.

Sok sikert kívánok életedhez és Kínához kitartást.

 

Cikkíró:

Napsugár Anna

siket fotóriporter

Fotó:

Gémes Sándor

 

Mondd el a véleményed

Prima Primissima 2015: Bejelentették a jelölteket

A könnyűzenében is kalandozik a Budapesti Operettszínház Rómeója!