A szeretet húrjai – Interjú Nédó Olgával

Hirdetés

 

Nédó Olga hegedűművész, hegedű tanárnő 1985. július 8-án született Szolnokon. Zenei tanulmányait kilenc évesen kezdte Budapesten, először Balsay Krisztinánál, majd Ácsné Szily Évánál tanult a Tóth Aladár Zeneiskolában.1999-ben felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola előkészítő osztályába Dénes Lászlóhoz, majd 2000-ben sikeresen felvételizett az első osztályba, valamint a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba. 2005-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2009-ben vette át hegedűtanári és kamaraművészi diplomáját. Fiatal kora ellenére számos hazai és külföldi hegedűverseny nyertese, illetve több díjjal is büszkélkedhet.
Számos televíziós és színházi műsorban-darabban szerepelt csodálatos előadással.

– Honnan indult a hegedűszólamok szeretete? Mikor kezdtél el hegedülni? Ki volt a tanárod?

Hirdetés

– Igazság szerint én eredetileg zongorázni szerettem volna, de azt mondták nagyobb tehetségem lenne a hegedűhöz. Rövid időn belül egyre több sikert értem el és nem bántam, hogy nem a zongorát választottam. Első tanárom Andrejszky Éva volt. Hála istennek megadatott, hogy a legjobb tanárok növendéke lehettem, mint pl. Balssay Krisztina, Ácsné Szily Éva, Dénes László, Szilvásy Viktória. Nagyon hálás vagyok nekik, hiszen nem csak zenét tanítottak nekem, hanem mindent, ami ahhoz kell, hogy jó emberré váljak.

– Fiatal korod ellenére számos hazai és külföldi hegedűverseny nyertese lettél, illetve több díjat kaptál, már életedben. Mit jelentenek Számodra a díjak?

A díjak mindig valami elismerést jelképeznek. Minden díj mást és mást jelent a számomra. Amikor megkaptam a regionális Príma díjat, azt nyilván a szakmaiságom miatt érhettem el, ami nagyon nagy öröm volt a számomra, hiszen ez egy visszaigazolás a szakmától, hogy valamit jól csinálok. 2009-ben kineveztek a Magyar Vöröskereszt kulturális és jószolgálati nagykövetének. Ez a díj teljesen mást jelent a számomra és nagyon büszke vagyok erre az elismerésre, hiszen ezt a rengeteg jótékonysági koncert miatt kaptam. És itt vissza is tudok kanyarodni az első kérdés egyik válaszához, hogy a tanáraim nem csak zenére tanítottak, remélem büszkék rám.

– OKJ vizsgát is tettél hegedű szakon, és hegedű tanári diplomát is szereztél. Jelenleg tanítasz a hegedű művészetben?

– A Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemen végeztem hegedű tanári és kamaraművészi szakon. Tanítani eddig nem tanítottam, hiszem lefoglaltak a koncertek és egyéb elfoglaltságaim, de 2016-ban elkezdtem magánórákat adni, ami újdonság az életemben. Rengeteg új élményt ad nekem, amikor látom a növendékeim fejlődését.

– Mága Zoltán elismert, többszörösen díjazott hegedűművész úr is tanított a hegedű rejtelmeire?

Mága Zoltánnal közösen zenéltünk majdnem 10 éven keresztül. Sok élményben volt részünk és sok színpadi tapasztalattal lettem gazdagabb az évek során. Bejártuk a fél világot közösen, nagyon jó ugródeszka volt nekem, csak pozitív élményekkel lettem gazdagabb. 2009-ben lediplomáztam, elkezdtem önállóan is koncerteket adni, így nem tudtam összeegyeztetni a koncerteket és jobbnak láttam a saját utamat megkeresni és építeni. Zolival a mai napig nagyon jó kapcsolatot ápolunk.

– Közel áll hozzád a jótékonykodás, emiatt sok területen el is ismertek. Milyen célokért tetted, teszed?

Valóban közel áll hozzám a jótékonykodás, hiszen Mága Zoltánnal is végig csináltam a 100 templomi jótékonysági koncertet. Amikor külön váltak útjaink, én tovább folytattam ezt a küldetést. Szívügyemnek érzem az idősebb emberek támogatását, minden évben gyűjtök nekik és karácsony előtt szétosztom a szép korúak között.

 

– Életedben melyik volt a legnagyobb külföldi versenyed? Mit adott Neked?

Mindegyik verseny, illetve előadás ad valamit. Mindegyik egy élmény. Valamelyik a nagyszerű közönség miatt, másik a zenésztársaim miatt. Külföldön nagyon szeretek játszani, hiszen fontosnak tartom a kis hazánkat népszerűsíteni. Nagyon hálás a külföldön élő magyar emberek tapsa. Mindenhol szeretek játszani, de legjobban itthon, hiszen a szívem mindig haza húz a magyar emberekhez.

 

– Mága Zoltán szilveszteri koncertjein játszottál már? Milyen érzés volt Számodra több ezres közönség előtt a hegedűjátékodat bemutatni? 

– Igen, volt szerencsém játszani az első kettő újévi koncerten. Mindig csodálatos érzés, amikor az ember nagyközönség előtt mutathassa meg játékát. Fantasztikus, amikor 10 ezer ember tapsol.

– Idén a TV2 Ötven milliós játszma kvíz műsorában elhúzhattad a játékosok nótáját. Milyen dalokat kértek Tőled?

– Nagyon érdekes volt, mert úgy mentem oda, hogy valamit játszani kell, de pontosan mit, azt nem tudtam. Természetesen időben tájékoztattak, hogy feszültség keltő zenét kell játszani, és kérték, hogy a Cápa című filmből egy rövid részt hegedüljek. Nagyon sajnáltam a játékosokat, hiszen így is elég feszültek voltak feszültség keltő zene nélkül is, de a végén szerencsét hoztam, hiszen nyertek.  Műsor után kicsit beszélgettem a játékosokkal és megsúgták nekem, hogy igazából kicsit megnyugtattam őket. Így én is megnyugodtam.

– Életedben melyik fellépésed érintett meg a legmélyebben, és miért? 

– Erre nagyon nehéz válaszolnom, mert a szüleim nagyon fontosak az életemben. Különleges kapcsolat van közöttünk és nagyon szoros. Egyik koncertem előtt kaptam egy telefont, hogy édesanyám kórházba került és súlyos az állapota. Nagyon nehéz volt így végig csinálni az előadást, de muszáj volt, hiszen a közönség szórakozni ment oda és nem tehettem meg velük, hogy hazaküldök mindenkit. Amikor édesanyám kedvence dala következett, akkor eltört a mécses és megosztottam a közönséggel, hogy mi történt. Ez már az utolsó előtti zene volt a koncertből. Nagyon megértőek voltak velem és nem tudtam maradni dedikálásra. Édesanyám jobban lett, de az a koncert nagyon emlékezetessé vált a számomra.

– Nemzetközi hangversenyeken is zsűriztél. Melyik versenyző érintette meg lelkedet, melyik előadót tudnád elképzelni az Operaházban?

– Mostanában az a megtiszteltetés ért engem, hogy egyre több versenyen illetve tehetségkutatókon zsűriként is részt vehetek. Nagyon nagy felelősségnek érzem, hiszen meghatározó is lehet egy előadónak egy-egy ilyen versenynek a végkifejlete. Rengeteg tehetséges fiatal van, aminek nagyon örülök. Az egyik tehetségkutató verseny győztese felléphetett a nagy karácsonyi koncertemen is.

 

 

– A BREDD rádió Sztárnak született tehetségkutatóján is zsűriztél 2016-ban. Melyik előadót tudnád elképzelni az Operaházban?

– Nagyon szerettem ezt a tehetségkutató versenyt is. Azt, hogy az Operaházban kit tudnék elképzelni sajnos arra nem tudok válaszolni, hiszen hogy kit hova sodor az élet azt nem lehet előre tudni. Az Operaház nagyon magas képzettségű művészekkel van tele. Ahhoz, hogy valaki tagja lehessen, nagyon sokat kell tenni.

 

 

 

– Részt vettél Kiskunmajsán a Zámbó Jimmy Emlékkoncerten. Mit jelentenek Számodra Zámbó Jimmy dalai, mit adtál elő, ami hamarosan látható lesz a Rómeó Caffe Hatos Csatorna műsorában?

– Így van, részt vettem, hiszen nagyra értékelem Jimmy hangját. Különleges és egyedülálló volt, amit csak ő tudott. Nagyon szerettem dalait, és ahogyan azokat előadta. Lemezről játszottam az emlékesten, amiket Zsoldos Béla hangszerelt meg.

 

 

– Minden évben szervezel önálló estet. Idén várható? Mikor, hol?

– Idén nagy fába vágtam a fejszémet, hiszen az eddigieknél nagyobb szabású koncertet tervezek szeptember végén. Egyelőre, még nem árulhatok el részleteket, de annyit igen, hogy a közönségnek nagy élményben lesz része. Különleges látványtechnikával készülünk, sztárvendégekkel, illetve külön a fiataloknak is.

– Mi az álmod, amit eddig még nem értél el?

– Rengeteg álmom van még, amit szeretnék megvalósítani, de a legfőbb megvan. A családom, barátaim szeretete és támogatása mindennél fontosabb számomra. Karrier szempontjából természetesen mindig van hova tartani, de ami a legfontosabb számomra, hogy a közönségemet megtartsam, hiszen egy művésznek a legnagyobb elismerés az, amikor az emberek eljönnek a koncertjeimre, tapsolnak és visszajönnek a következőre.

 

Cikk:

Napsugár Anna

Siket fotóriporter

 

Fotó:

Kaszás Bence

Mondd el a véleményed

maiutazas.hu – Újdonság, amit érdemes megnézni

Tesminked akció – 8 termék, ami a hölgyeknek tetszeni fog