Távirat -odAtesz x SMB újdonsága

odAtesz és SMB
odAtesz és SMB
Hirdetés
odAtesz és SMB
odAtesz és SMB

Elanyagiasodott világunkra és az elhatalmasodott technika csapdájára hívja fel a figyelmet az odAtesz x SMB formáció Távirat c. újdonsága.

Hogyan született a dal? 

Hirdetés

 

odAtesz:

A dal születése semmi bonyodalmat nem foglal magában. Allrounda munkásságát közel 3 éve kísérem figyelemmel. Egyik nap kaptam tőle e-mailbe egy beatet, nagyon megragadott, így át is vettem tőle. Azonnal megihletett és onnantól csak dőltek a rímek.

Van valami sztorija a dalnak? 

 

odAtesz:

Ha úgy vesszük igen, van sztorija a dalnak, de ez már rávetőlegesen 2000 éves valós történet. Az előző dalaimnál is, mint hallható kizárólag keresztény értékeket próbálok közvetíteni a hallgatóság felé és ez most sem alakult másképp. Sokféle zenét hallani ma már, rengeteg stílus közül lehet válogatni, én személy szerint a rap zene területén próbálok üzenetet, támaszt vagy látást adni mind arról ami körül vesz bennünket. A “Távirat” többek között körül ölel, bibliai próféciákat is, amiket ma élünk meg a földön. SMB utal is rá egy helyen, hogy nem mondunk újat, de mégis kevesen látják át, hogy milyen időkben is élünk ma. Erre próbáltunk kicsit fényt deríteni.

odAtesz-SMBHogyan inspirálódtatok? 

odAtesz:

A szöveg megírásában, – ahogy azt az előbbi kérdésedre válaszolva már említettem – nagyon megérintett minket ez az instru és igazán inspirált, hogy egy csattanós, odamondós akapellát varrjunk rá. Az underground vonal, mindkettőnket mozgat és ha elénk kerül egy igazán jó alap, arra egyből rázzuk a fejünket. Nem kérdés, hogy innentől, hogy álljunk neki megírni a verzéket.

A témát tekintve, pedig nem kellett nagyon messze mennünk. Ha kilépünk az utcára, de ha csak rákattintunk pár hírportálra is már láthatjuk mi zajlik a nagy világba, akár a politikát tekintve vagy éppen azt, hogy hogyan csúszik ki a kezünkből a készpénz. De nyilván beszélhetünk az elfajult emberi kapcsolatokról ebben a rohanó világban, vagy arról, hogy az eddigi “csúcstechnológiával” felszerelt hétköznapok, hogyan befolyásolják az életünk különböző területeit.

Azt tudni kell hogy, mi ebben a dalban, – de mondhatnám a “Riadó” vagy a “Reform”, de akár a nem régiben megjelent “Új korszak” c. dalt is – nem csak az életben felmerülő életbeni nehézségekre vagy problémákra, hívjuk fel a figyelmet, hanem azokra az alternatívákra is, amelyek ezekből a zsákutcákból kiutat jelenthetnek a tisztelt hallgatóságnak.

Kinek és milyen gondolatokkal ajánljátok a dalt? 

odAtesz:

Korhatártól függetlenül, bárkinek, hiszen mindenkit érint az amiről szól. Nyílván azzal tisztába vagyunk, hogy a rap valamilyen szinten réteg műfaj, nem mindenkinek fekszik, de ez nem jelenti azt hogy nem szólnak hozzá a sorok. Úgy gondoljuk, mindenkinek szükséges ma kicsit megállni és elgondolkodni, hogy honnan és merre tartunk ebben a nagy pörgésben és mi pont ebbe a pici kis idő részecskébe akarunk bejutni az üzenetünkkel.

 

SMB:

Én is azt gondolom, hogy ez egy underground rétegzene, mély tartalommal megtöltve. Úgy hiszem, hogy a dalban lévő tartalom tud utat mutatni olyan személyeknek akikben a múlt olyan sebet hagyott, ami még a mai napig nem tudott beforrni. Fel kell állni, mert nincs arra idő, hogy siránkozzunk akár – a dalból idézve – egy árulás, esés miatt. Az idő megy. Nem teszi fel a kérdést, hogy vele szeretnénk-e menni. Meg kell bocsájtani, tovább kell lépni, és le kell tenni ezt a terhet. Ez is a dalnak az üzenete.

 

Milyen volt a közös munka egymással? 

odAtesz:

Építő, mint mindig.

SMB-vel a “Riadó” c. projectnél kezdtünk el együtt dolgozni. Egy új színt hozott a zenéimbe és nagyon hálás vagyok a sok segítségért, amit tőle kaptam. Ő az a fajta, aki a stúdió munkálatok során, addig nem enged menteni egy sávot, amíg nem hozza ki belőlem a maximumot. Sokat fejlődött az előadásom mióta együtt dolgozunk. Mindig éreztem, hogy valami miatt nincs flowja a zenéimnek és Ő mutatott rá azokra a pontokra, ahol változtanom kellett. Most már sokkal egyszerűbb volt, felvenni a szöveget és tudtunk másra is összpontosítani, ami szerintem észrevehető a zenén is. Ez ismét egy olyan project amiből sokat tanultunk és többel tudunk tovább menni.

 

SMB:

Élveztem minden percét. Egy egészséges maximalizmus mind a kettőnkben van ha zenekészítésről van szó, így azt gondolom kipréseltük egymásból a legjobbat, amit itt az út elején ki lehet.Ha túl elrugaszkodott, vagy épp jó dolgot csináltam kaptam mindig visszajelzést, és tudtam korrigálni a hibákat.

Milyen volt az alkotói folyamat? (Ti hogy éltétek meg belülről?)

 

SMB:

Az alkotói folyamat szerintem a leghosszabb út volt ebbe a sztoriba. Még Márciusban, a karantén időszak elején dobta fel a labdát odAtesz, hogy lenne-e kedvem részt venni ebbe a dalba, mint előadó. Aludtam rá egy-két napot, majd megkezdtük a munkálatokat, melyből kész produktum csak szeptemberre lett. Kulisszatitok, hogy nem elsőre lett ilyen. Rengeteg időt fektettünk bele, hogy minél érthetőbben tudjuk az üzenetet átadni, azoknak akik erre nyitottak.

 

odAtesz:

Nagyon örültem, mikor SMB elfogadta a meghívásomat, hiszen ez az első dalom ami  featet tartalmaz. Egy percig nem gondoltam azt, hogy rossz emberhez fordultam, tudtam hogy simán fog zajlani minden. A studióból haza felé úgy éreztem hogy amit felvettünk részemről nagyon gáz lett, nem tudom mi lesz a vége, már alig vártam, hogy megkapjam az első demot. Mikor meghallgattam, kellemes meglepetés ért és örültem hogy csak végső simítások vannak hátra. Úgy gondolom a végeredmény mindkettőnket meglepett és jobb lett mint gondoltuk.

Nem utolsó sorban, nagyon hálás vagyok a feleségemnek aki,ismét türelemmel és támogató hozzáállással végig kísért ezen folyamaton. Összességében pozitív élményt tudhatunk magunk mögött.

Mondd el a véleményed

Rubik Ernő könyve a Tesco áruházakban is!

Őszi Tesco baba magazin

mömax Club Card – igénylés, kedvezmények