A maca gyökér az Andok „perui ginzengje”: az inkák serkentő, erőnlétnövelő, libidófokozó és hangulatjavító növényként használták évszázadokon át. A Mannavita perui nyers Maca por 150 g-os kiszerelésben tiszta, őrölt Lepidium meyenii gyökér, amelyet kíméletesen szárítanak és őrölnek, hogy megőrizzék benne a természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, esszenciális zsírsavakat és fitonutrienseket. A leírás szerint bio multivitamin jellegű, magas tápértékű, koncentrált étel, nem szintetikus kapszula, ezért ideális azoknak, akik ételbe, italba keverhető, természetes formáját keresik az energizálásnak és a hormonrendszer támogatásának. Nézd meg közelebbről:
Mannavita perui nyers Maca por, 150 g – terméklap és rendelés.
Mit tud a maca a leírások szerint?
A maca gyökérport az inkák hagyományosan az állóképesség növelésére, a termékenység fokozására, a libidó támogatására és a hangulat javítására használták, ezért ma is „adaptogén szuperélelmiszerként” tartják számon. Adaptogénként nem egyetlen szervre hat, hanem az egész szervezet ellenálló képességét, stressztűrését és hormonális egyensúlyát segítheti, ami mindkét nemnél hasznos lehet fáradékonyság, szorongás, lehangoltság, libidócsökkenés vagy hormonális ingadozások idején. A termékleírás kiemeli, hogy a maca por fogyasztása ajánlott fáradékonyság, erőnlétnövelés, libidófokozás, hormon-kiegyensúlyozás, depresszió és szorongás csökkentése, vérkeringés-javítás, pajzsmirigy-támogatás, tanulási képességek javítása és izomerő fejlesztése esetén.
Beltartalmát tekintve a szárított maca kb. 60% szénhidrátot, 9% rostot és több mint 10% fehérjét tartalmaz, ami gyökérzöldséghez képest igen magas proteintartalom. Jelentős kalcium-, magnézium-, foszfor-, jód-, vas-, mangán-, réz-, cink- és szelénforrásnak számít, valamint B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitamint, béta-karotint, C- és D-vitamint is tartalmaz. Zsírfrakciójában linolsavak, palmitinsav és olajsav találhatók, vagyis olyan esszenciális zsírsavak, amelyek az idegrendszer, a hormonrendszer és a sejthártyák működéséhez is fontosak. Bővebb háttér:
Perui nyers Maca – összetevők, tápérték, felhasználás.
Hogyan, mennyit és kinek?
A Mannavita ajánlása szerint a Maca port naponta 1–2 alkalommal 1–2 grammos adagban érdemes fogyasztani, ami nagyjából 1 csapott kávéskanálnak felel meg. Vízben, gyümölcslében, növényi tejben, smoothie-ban vagy akár zabkásában, joghurtban is elkeverhető; a lágy, enyhén karamellás-földes íz miatt sokan turmixokban kedvelik. Egy 150 g-os termék a megadott adagolás mellett körülbelül 45 napra elegendő, így komplett, többhetes, adaptogén „feltöltő” kúrára is alkalmas. A port száraz, hűvös, fénytől védett helyen, 25 °C alatt kell tárolni, felbontás után 3 hónapon belüli fogyasztással.
A maca különösen azoknak lehet jó választás, akik:
-
tartós fáradtságot, erőnléthiányt, stresszt vagy motivációhiányt tapasztalnak
-
libidócsökkenést, hormonális ingadozásokat (például menopauza környékén) élnek meg
-
sportolnak, szellemi munkát végeznek, vagy javítanák memóriájukat és koncentrációjukat
Mivel adaptogén növényről van szó, a leírások szerint időre van szükség, mire teljesen kifejti hatását, ezért a rövid, néhány napos használat helyett érdemes több hetes kúrában gondolkodni. Várandósság előtt és alatt a termékleírás különösen ajánlja, ugyanakkor bármilyen speciális állapot, krónikus betegség vagy gyógyszerszedés esetén indokolt orvossal egyeztetni, mert az étrend-kiegészítők nem helyettesítik az orvosi kezelést, még ha kedvező élettani hatással bírhatnak is. Ha természetes, por formájú „energiabomba” és hormonbalance-támogatás mellett döntenél, érdemes kipróbálni a
Mannavita perui nyers Maca por, 150 g terméket.