Tour de Hongrie 2023 – szakaszok, útvonal, program

Hirdetés

Tour de Hongrie 2023 – szakaszok, útvonal, program.

Tour de Hongrie – Két hegyi és három sík etap a Budapesten záruló viadalon

Három sík és két hegyi etap lesz a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen, amely hat év elteltével tér vissza Budapestre.

Hirdetés

“Nagyon sokat léptünk előre az elmúlt években” – hangsúlyozta a viadal keddi útvonalbemutató gáláján, 70 nappal a rajt előtt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. Felidézte, tavaly a magyar körversenyen talán még a Giro d’Italiánál is erősebb sprintermezőny szerepelt, erre az évre pedig még egy szintet feljebb lépett a verseny. Elmondta, a hazai kerékpársport számára fontos fejlemény, hogy az Epronex-Hungary előrelépett kontinentális csapattá, mert így a korábbinál több magyar kerékpáros mérettetheti meg magát az erős mezőnyben.

“Ez a verseny ráadásul arra is jó, hogy megmutassuk Magyarországot az egész világnak” – fűzte hozzá Révész Máriusz.

“A magyar kerékpársport fejlődési pályára állt az elmúlt időszakban, hiszen egyre több szakágban születnek figyelemre méltó nemzetközi eredmények” – szögezte le Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

“A sportban igazán nagy eredményeket nem lehet egyik napról a másikra elérni. A Tour de Hongrie nemzetközi sikeréhez hosszú évek kemény munkája vezetett” – fogalmazott Schmidt Ádám.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója bejelentette: minden szakaszt végig élőben közvetít a közmédia, az utolsót a helyszínről kommentálva. Papp Dániel az év egyik legkiemelkedőbb sporteseményének nevezte a magyar körversenyt, amely meglátása szerint “olyan kulturális és turisztikai esemény, amely nem szerepelhet máshol, mint a közmédián”.

Hirdetés

Eisenkrammer Károly főszervező kifejtette, az elmúlt években főleg Kelet-Magyarországon járt a verseny, amely idén az ország nyugati felére települ át. A nyitány a Szentgotthárd környéki 168 kilométeres táv lesz, a határ mentén sok külföldi szurkoló érkezésére számít. A sík etapon a többi között a kiváló holland sprinterek, Dylan Groenewegen és Fabio Jakobsen csatája várható, akárcsak másnap, amikor Zalaegerszegről Keszthelyre teker át a mezőny. A harmadik és negyedik szakasz a hegyimenőknek kedvez: a Kaposvár-Pécs, illetve a Martonvásár és Dobogókő közötti etap is több mint 2500 méternyi szintkülönbséget tartalmaz. A záró szakaszon a fennállása 150. évfordulóját ünneplő Budapesten a Műegyetem elől indulva 15 kört, 150 kilométert tekernek a kerékpárosok. Ennek kapcsán Eisenkrammer hangsúlyozta, álom valósul meg a fővárosi etappal.

Az idei Tour de Hongrie nagykövete, az ír Stephen Roche elmondta, Magyarország kis ország olyan szenvedélyes emberekkel, akik rajonganak a kerékpársportért, a magyar körverseny pedig folyamatosan fejlődik.

“Nem is annyira az útvonal, hanem a résztvevők teszik igazán izgalmassá a versenyt” – fogalmazott Roche, aki 1987-ben a Giro d’Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert. Megemlítette, fontos, hogy a magyar versenyzők megmutathassák magukat, ezzel inspirálva a fiatalokat.

A mezőnyben a többi között ott lesz két, egyaránt kétszeres magyar bajnok bringás, Kusztor Péter és Filutás Viktor is.

A május 10. és 14. között sorra kerülő, immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó 44. magyar körversenyt a tervek szerint 22 csapat részvételével rendezik meg.

A 879 kilométer össztávú 44. Tour de Hongrie útvonala:
—————————————————–
május 10., szerda: 1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgothárd, 168 km (821 méter szintemelkedés)
május 11., csütörtök: 2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 km (923 m)
május 12., péntek: 3. szakasz, Kaposvár-Pécs, 180 km (2511 m)
május 13., szombat: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 km (2646 m)
május 14., vasárnap: 5. szakasz, Budapest-Budapest, 150 km (653 m)
összes szintemelkedés: 7554 méter

MTI

Ez a cikk Tour de Hongrie 2023 – szakaszok, útvonal, program először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed
🔥

Európa-liga sorsolás 2023 –  A Bayer Leverkusennel találkozik a Ferencváros

Rippl-Rónai Fesztivál 2023 – időpont, infok, programok itt!