Transformers 4 – A kihalás kora kritika

Hirdetés

Kedden este 7 órakor kezdődött a Transformers 4. – A kihalás kora díszbemutatója, mely rengeteg embert vonzott.

A Cinema City a képen látható édességekkel megterített asztalokkal várta a meghívottakat, köztük Gaál Noémit, Voksán Virágot, Bigát, Kovács Áront, Gájer Bálintot, Gesztesi Mátét és nem utolsó sorban az Éjjel-nappal Budapest sztárjait, élükön Lalival.

A hangulat egyre emelkedettebb lett, villogtak a vakuk a sok fényképésznek hála, majd végre elérkezett az idő, mikor is mindenki elfoglalhatta helyét a nézőtéren.

Hirdetés

 

tf4diszpremier01

Aki ismeri az előző három filmet, annak nem újdonság, milyen is lehet Michael Bay Transformers-univerzuma, aki még nem látott egyet sem, annak elárulom tömören és velősen: összehasonlíthatatlan amerikai életérzés, melyre rásegít a narancssárga égbolt az amerikai lobogóval az előtérben; hatalmas, fekete, a 24 c. sorozatból is megismert kormányzati terepjárók porfelhőt kavaró látványa a vidéki (Texas) tájon, forrónaciban lépegető csinibaba, aki csupán a látvánnyal tesz hozzá a film értékéhez, de ez tagadhatatlanul az előnyére válik; és természetesen a töménytelen robbanás, golyó – és fémzápor, melybe beletartozik autók, felhőkarcolók, és alakváltó robotok szétzúzása.

tf4diszpremier02

tf4diszpremier03

tf4diszpremier04

A történet a harmadik rész után pár évvel folytatódik már teljesen új szereplőkkel. A chicagói események után az embereknek, de főleg egy ismeretlen kormányügynökségnek,  elegük lett az űrből érkezett látogatókból, abból, hogy játszóterüknek tekintik a Földet csatározásaikhoz, ezért ez az ügynökség, élén egy volt CIA-s veteránnal (Kelsey Grammer) eltökéli, hogy megszabadítja az emberiséget az „űrszeméttől”. Ebben szövetkezik egy milliárdos tudóssal (Stanley Tucci), akinek fő célja egy tökéletes transformer megalkotása, emberi vezérléssel. Ehhez már elpusztított alakváltók genomjait, memóriáit használja fel laborjában. Már nincs különbség autobotok és álcák között, mindegyikük egyöntetűen az emberek ellensége. Ebben szövetségesük egy fejvadsász, melynek legfőbb célja elfogni a még rejtőzködő Optimus fővezért. Megbízóit csak „teremtőkként” nevezi, akik megalkották a transformereket, és mint ahogy a film elején látható, számukra lakhatóvá rombolták szeretett Földünket is.

tf4diszpremier05

tf4diszpremier06

tf4diszpremier07

S ebbe csöppen bele egy véletlen folytán Cade Yeager (Mark Wahlberg), aki egy lepusztult moziban talál egy kamiont(!!!), amiről kiderül az előzetesben is, hogy nem más, mint Optimus. Innentől kezdve lányával és annak pasijával azon vannak, hogy a rejtélyes ügynökséggel szemben segítség az Autobotokat.

tf4diszpremier08

tf4diszpremier09

Ami talán egy kissé realizálja a töménytelen pusztítást, az apa és lánya közti kapcsolat enyhe ábrázolása. Az örök vesztesként beállított apa, a folytonosan valami úttörőt és újszerűt feltalálni vágyó, mégis macsó fickó és az érettségi előtt álló lánya súrlódásoktól nem mentes viszonya csak még zavarosabbá válik, mikor feltűnik a lány barátja, aki eddig ismeretlen volt még a nézők számára is. A kezdeti ellenszenv, amit Cade táplál lánya, Tessa (Nicola Peltz) fiúja iránt, az események sodrásában lassacskán családdá formálja őket.

transformers4pic01

transformers4pic02

Antarktisz, Chicago, Peking, Hongkong… az egész világ kicsi ahhoz a filmélményhez, amit Michael Bay kínál legújabb sci-fi-akciófilmjében, melyben minden eddiginél nagyobb lények végeznek hatalmasabbnál hatalmasabb pusztítást úgy, hogy jelentős rész jut annak a texasi farmernek, akit Mark Wahlberg alakít.

transformers4poster01

Ne várjon senki sem Oscar-gyanús alakításokat, szívbe markoló romantikus avagy drámai jeleneteket, a Transformers 4. – A kihalás kora csupán szórakoztatni akar a maga hihetetlen történetével, viszont minden ízében tökéletes látványával és effektjeivel. Popcornt és kólát a kézbe és irány a moziba, de vigyázat, mert csípős lesz és eléggé hosszúra sikeredett (165 perc).

Szinkronos előzetes:

 

Transformers 4: A kihalás kora (Transformers 4: Age of Extinction)

Amerikai sci-fi-akciófilm (2014-165′)

Főbb szereplők: Mark Wahlberg, Kelsey Grammer, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Jack Reynor, T.J. Miller, Bingbing Li, Titus Welliver, Sophia Myles

Rendezte: Michael Bay

 

Bártfai Balázs, 2014.06.26.

Mondd el a véleményed

Brit Nagydíj: Az időjárás megkeverheti a lapokat

Tenisz: belesérült a nagy wimbledoni menetelésbe a fiatal ausztrál