Tündér négy keréken

Hirdetés

 

Azoknak az embereknek szánom, akik nem elégedettek adottságaikkal, és azoknak, akiknek nincs önbizalmuk kiállni magukért! Ha duci vagy, ha görbék a lábaid, ha mozgássérült vagy, mindig lesz, akinek nem fogsz tetszeni, hiszen amilyen különbözőek vagyunk, olyan arányban azok a vélemények is! Ezek az emberek nem valók hozzád!”  http://szlovakdorina.blog.hu/ Szlovák Dorina gondolata ez, aki 21 évesen, idén szeptemberben megkezdte tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány szakán. Küldetése legfontosabb részét képezi a mozgássérültségének támogatása. Ez egyáltalán nem nyilvánvaló annak, aki nem kerekesszékben éli életét. Az Ability Fashion modelljeként szeretné elérni, hogy a beskatulyázás megszűnjön. Fotózási és filmes felkéréseket vár. „Azt szeretem magunkban, hogy bevállalósak vagyunk. Tetszenek a művészi fél aktok, imádom, amikor a haj eltakarja a cicit!”- mondja Dorina.

Hirdetés

– Milyen akadályba ütköztél életedben, ami segítő nélkül nem ment? Tudsz-e példát, hogy min kéne változtatni? (közlekedés, étkezés, tanulás).

Állapotomból kifolyólag régebben egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán szorultam segítségre. Most már teljesen más a helyzet. Az étkezéstől kezdve, az öltözködésen át bizony nekem mindig kell egy segítő kéz. Nagyon nehéz volt megbarátkoznom ezzel a helyzettel, hiszen apránként „veszítettem el” azokat a mozdulatokat, amik addig természetesek voltak. Évek kellettek ahhoz, hogy azzá váljak, aki vagyok. Minden perc megérte, mert így sokat tanultam az élettől, az emberekről.

– Jelenleg mit tanulsz, és mi a célod az iskola elvégzésével?


Izgatottan várom a holnapot – szeptember 9-ét -, hiszen végre belefoghatok egyetemi tanulmányaimba. A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány szakán fogok tanulni, de azt, hogy „mi leszek, ha nagy leszek” még nem döntöttem el!

– Láttalak a Nick Vujicic magyarországi turnén a Never give up kórusban énekelni csodálatos felszabadultsággal és örömmel az arcodon. Honnan jött az éneklés gondolata, hogy kerültél oda ?


A zene és az éneklés mindig is az életem része volt! Ironikusnak tartom, hogy a szülinapom is a zene világnapjával osztozik. Már kicsi korom óta írok verseket, dalokat. Szerzeményeim már csak a stúdióra várnak. Tanultam zongorázni is, de az állapotom romlása miatt sajnos abba kellett hagynom. Barátnőimmel mentünk el a casting-ra, hogy bekerüljünk a Never Give Up Gospel Kórusba. A kórus, a Nem Adom Fel és Nick is óriási hatással voltak az életemre! Kedves és életvidám ember. Nagyon szerencsés vagyok, hogy részese lehettem ennek a csodának!

 

– Kedves Dorina! Mit jelent számodra ez a gondolatod: „Higgyétek el, a tükör néha füllent!?”


Amikor ezt írtam, azoknak az embereknek üzentem, akik nem elégedettek magukkal, a külsejükkel és ezért az életükkel sem. Fontosnak tartom az egészséges önbizalmat és az „Én” szeretetét. Sok időbe telt, míg elhittem, hogy amit a tükörben látok, az szép és különleges. Azóta, hogy sikerült elfogadnom a testemet, sokkal jobb az életem. Ez nagyon nehéz, de megéri. Remélem az a sok-sok ember, aki feleslegesen marcangolja magát egy olyan „tökéletességért”, ami nem létezik, mihamarabb rájön arra, hogy mi az igazi érték magában és képes lesz az önszeretetre.

– Hogy kerültél az Ability Fashion International modelljei közé?


Mondhatom, hogy alapító tagja vagyok az Ability Fashion International-nek. Ez egy aranyos történet. Már régóta szeretnék komolyabban modellkedni. Lassan másfél éve, hogy facebook-on jelentkeztem egy online versenyre, ahol portfóliófotózást lehetett nyerni, ha a legtöbb lájkot kapod. Mindenhol megosztottam a képemet és kértem az emberek segítségét. Ekkor jelentkezett nálam Buday Gergely. Elárulta, hogy fotózik és hogy régi álma egy sérültekből álló modellügynökség létrehozása. Kb. egy három órára rá már létezett az Ability Fashion.

Hirdetés

– Hogy érintett, hogy az ARC plakát pályázatra nem kerülhettek be a pályaműveitek? Amire nagy alapossággal, több hónapos munkával készült az Ability Fashion?

 

Nyilván csalódott voltam egy kicsit, de próbáltam pozitív maradni és lássuk be, végül interjú is készült velünk. Nekem ez nem munka, imádom ezt csinálni, így megérte!

– Melyik volt számodra eddig a legszebb és legérdekesebb fotózási élményed?


Jaajj, mindegyikre tisztán emlékszem, ami nem azért van, mert egy-két alkalomról van szó, hanem mert minden alkalom több volt, mint egy fotózás… Nem is tudom elég jól szavakba önteni. Alkotni remek dolog, főleg ha sikerül egy-egy műbe a 100%-ot beleadni. Mindig arra törekszem, hogy a szenvedélyemet, az örömömet, a bánatomat, az egész világomat összekeverjem, mint egy festéket és azt egy képben lássam viszont. Minden fotó egy történet, minden fotózás egy alkotás.

– Milyen fotózási és televíziós felkéréseket vársz?


Azt gondolom, hogy mindennek csak az emberi fantázia szabhat határt.
Szívesen lennék reklámarca egy-egy cégnek, márkának, kollekciónak vagy kampánynak is. Minden munkát, lehetőséget örömmel fogadok! Vonzanak a művészi félaktok is. Szerintem megállnám a helyemet egy férfimagazin címlapján is! Akkor azt hiszem, történelmet írhatnék.
Egy klipben, filmben vagy TV-reklámban is el tudom képzelni, hogy mi sérültek is tudunk érvényesülni. Az Ability Fashion International-vel ez is egy cél!

– Mit üzensz sorstársaidnak modellfotóidon keresztül?


Az üzenetem mindenkinek szól. Sorstársaimnak egyszerűen egy példát szeretnék mutatni arra, hogy igen is, tessék megmutatni magunkat a világnak. Nem feltétlenül a fotózásokról és a modellkedésről van szó. Ez az élet minden területére igaz, a tanulásban, a munkában, mindenben! Az „épeket” pedig szeretném „megtanítani” arra, hogy lássanak! A fejekben kell rendet tenni. Mind a modellkedést, mind a munkámat ezért csinálom!

– Számodra miért nehéz az öltözködési stílus, a ruhák kiválasztása, milyen akadályokba ütközöl?Üzletekbe való eljutás? Nem akadálymentes öltözők? Megfelelő ruhaméret kiválasztás? Min kellene még változtatni?

Azok közé a nők közé tartozom, akik imádnak vásárolni! Tudom, hogy melyik darab tükrözi a legjobban az egyéniségemet és azt is, hogy hol találok rájuk. Szerencsére a kedvenc boltjaim mind-mind akadálymentesek, így nagyobb a választék.
Az egyik legnagyobb problémám a kis méretem. Egy-egy üzletben megfelel a méret máshol viszont abszolút nem. Előfordul, hogy gyerekruházatot vásárolok, ami viccesen hangzik ugyan, de ebben a felgyorsult világban higgyétek el: most már a „kicsik” sem Mickey Mouse pólóban járnak. Megnehezíti a dolgomat, hogy az álomdarabokat a helyszínen nem tudom felpróbálni – ez főleg a ruháknál és nadrágoknál fordul elő.
Az öltözködésnél mindig segítség kell, viszont a próbafülkékben én – az elektromos kerekes-székemmel –, plusz egy emberrel nehézkesen férünk el. Gyakran előfordul, hogy félig kilógok a fülkéből, noha nem vagyok szégyenlős típus, ezeket ki szoktam hagyni és a szememre hagyatkozom, többnyire jól. Szívfájdalmaim közé tartozik a magas sarkú cipők beszerzése. Az én 33-as méretemben szinte lehetetlen egy nőiesen vadóc, platformos topánkát találni. Ha mégis, akkor ára a csillagos ég. Nem szoktam feladni a kutatást. Ha kell valami, akkor megtalálom a módját, hogy „Dorina-változatban” is legyen.

– Kerestek olyan önkéntes divattervezőt Magyarországon, aki segítene egy új, kerekes-székesek alkatához igazított mérettáblázat, és divatkollekció kialakításában?

Várjuk a jelentkezését nagy szeretettel.

– Milyen példát tudsz elmesélni egy olyan mozgássérült sorstársadról, aki jót tesz értékei megmutatásával, akire büszke vagy, és példaképként nézel fel rá?


Rengeteg nevet mondhatnék, akiknek az arca gyakran előfordul a médiában, akik igazi példaképek. Sok olyan sérült van, akinek nincs lehetősége több ezer embernek megmutatni magát, mégis számomra Ők azok, akik igazán példaértékűek. Nem tudok senkit sem kiemelni közülük. Rengeteget tanulhatok tőlük, amiért mindig hálás leszek. Büszkén gurulok velük végig az utcán.

– Mit üzensz azoknak a sorstársaidnak, akik szeretnének Ability fotómodellek lenni, de nem merik felvállalni önmagukat?


Azt, hogy: bátorság és tessék jelentkezni minél hamarabb az Ability Fashion International facebook oldalán. Csak annyi a dolgotok, hogy írtok egy személyes bemutatkozást és pár képet csatolva elkülditek azt az [email protected] e-mail címre! Nincs veszíteni valótok! Tehát, írjatok és találkozunk!

 

Mondd el a véleményed

Gravitáció JÁTÉK!

Vundersőn és Zuperszexi élőben az RTL Klubon