Újra Nemzetközi Köböre és Etnosport Kupát rendeztek

Hirdetés

Harmad ízben rendezte meg az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány a Köböre és Etnosport Kupát 2021. augusztus 26–29. között. A viadalon bemutatkozó versenyszámok az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő etnosport gyűjtő név besorolása alá tartoznak, amelynek lényege, hogy olyan sportágakat tömörít, amelyek a sport mellett egy nemzet kultúráját, történelmét és önazonosságát is kifejezik.

Az idei Kupa külföldi résztvevői a Bilal Erdogan elnökletével működő Török Tradicionális Íjász Szövetség „Turkiye Geleneksel Turk Okculuk Federasyonu”. Bilal Erdogan, elnök úr a meghívásnak elfoglaltságára tekintettel nem tudott eleget tenni, de képviseletében a Török Tradicionális Íjász Szövetség delegációja érkezett Magyarországra. Hagyományosan meghívást kapott a Kökpár Világszövetség (World Kokpar Association) elnöksége is, amely szervezetet két üzbég elnökségi tag és Dr. Bencze István, a Kupa szervezője képviselte a rendezvényen.

Török Tradicionális Íjász Szövetség delegációja:

Hirdetés

Zafer Metin Atas szövetség külügyi igazgatója

Cüneyt Öztan elnöki tanácsadó

Özge Erdogan

Oztan Guneyt

Bacili Osman

Kestek Osman

Uslu Ufuk

Demirci Aysun

Erilli Fulya

A Kökpár Világszövetség (Nur-Sultan, Kazahsztán) képviseletében Dr. Bencze István, az Eurázsia Összefogásért Alapítvány elnöke, a Kökpár Világszövetség alelnöke valamint Nabidzsan Dzsurajev és Erkin Abzalov vett részt a Nmezetközi Etnosport rendezvényen.

Üzbég delegáció

Nabidzsan Dzsurajev, Kökpár Világszövetség elnöke (székhely: Kazahsztán, Nur-Sultan), Üzbég Ulok-Kupkar (kökpár) szövetség elnöke

Erkin Abzalov, Kökpár Világszövetség alelnöke (székhely: Kazahsztán, Nur-Sultan), Üzbég Ulok-Kupkar (kökpár) szövetség alelnöke, jogász és egyetemi tanár (Taskenti Lomonoszov Egyetem)

A delegáció augusztus 26-án Kassai Lajos lovasíjásznál vett részt egy szakmai konzultáción és bemutatón a lovas íjászat témakörében. Zafer Metin Atas, a török delegáció vezetője képviselte a török lovas íjászatot. Ezt követően Szigetváron a török-magyar barátság parkjában tettek látogatást. 27-én Vanyarc-Sarlóspusztán Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség elnöke tartott prezentációt a magyar lovas turisztika eredményeiről, majd a hagyományos magyar gidrán ménest tekintették meg a látogatók. Az üzbég etnosport vezetők a Magyar Lovas Turisztikai Szövetséggel hosszú távú együttműködési megállapodás megkötéséről állapodtak meg. A delegációt fogadta Balla Mihály, országgyűlési képviselő úr Balassagyarmaton.

Hirdetés
Eközben az etnosport versenyek augusztus 26-án szakmai programokkal kezdődtek meg a Szentendrei-szigeten a Magyar Családi Gazdaságban. Augusztus 27-én, pénteken huculösvény és nyílt összetett lovas ügyességi versenyekre került sor, Dr. Magyar Zsombor vezetésével. A komoly lovas technikai tudást igénylő nehéz pályát 5 kategóriában, több mint 60 lovas teljesítette. Az idomítási és terep feladatok próbáját számos fiatal lovas is kiállta. A Magyar Családi Gazdaság népes lovascsapata mellett Pócsmegyerről, Isaszegről, Karcagról, Pomázról, Székelyföldről és Erdélyből is voltak indulók. Az estét a Magyar Hang zenekar táncházi muzsikával és közös énekléssel zárta.

A szombati versenynapot Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet igazgatója nyitotta meg. Ezen a napon zajlottak a köböre körmérkőzések. A köböre ősi lovas csapatjáték, amelyet harcos eleink a közép-ázsiai sztyeppéken játszottak. A Közép-Ázsiában ma is rendkívül népszerű játékot a kazahok kökpárnak, a kirgizek kok-borunak, az afgánok buszkasinak nevezik. Mándoki-Kongúr István, világhírű magyar turkológus kutatásai alapján dokumentálta, hogy a lovas ügyességi játék egészen az 1920-as évekig jelen volt a kun pusztákon köböre néven. A köböre játékban kiemelkedően fontos a lóval való tökéletes összhang, a fizikai erőnlét, a taktikai érzék és a jó csapat szellem.

A köböre viadalon 5 csapat versengett a kupáért: a Jászkun válogatott, a Csikóvár csapata, az Iloncsuk Szabadcsapat, valamint a házigazda Torda-Köböre Magyar Hadak mellett mindenki nagy örömére a Székelyföldről érkezett Lófő lovascsapat is megtisztelte részvételével a nemes küzdelmet. A lejátszott 10 mérkőzés mindegyike sportszerű, látványos versengést hozott, a nap végén a házigazda Torda-Köböre Magyar Hadak, a Jászkun válogatott, a Csikóvári csapat és az Iloncsuk szabadcsapat jutott tovább a vasárnapi helyosztókra.

A Kupán első ízben kerül megrendezésre az etno-íjászat. Távlövészet, 90 méteres céllövészet és a gyűrűlövészet versenyszámokban mérték össze tudásukat Mónus József, világhírű távlövő íjászunk szervezésében és vezetésével a magyar íjászok, a Török Hagyományos Íjász Szövetség íjászai valamint felvidéki, erdélyi, délvidéki, és svájci íjászok. Mónus József az alábbi közleményt tette közzé:

„Szombaton kilőtt nyílvesszőim, azaz a harcosaim a győzelemért fognak repülni, megállíthatatlanul! Nagy öröm számomra, hogy kitűnő török harcosok is részt vesznek többek között ezen a versenyen! Remélem az Istenem megengedi, hogy ízelítőt mutathassak egy sajátos, de mindenképpen valós harcról… ami arról szól, hogy én magam is tegyek valamit nemzetünk megmaradásáért!” (Mónus József László Facebook bejegyzése)

A távlövészet versenyszámát Mónus József, a Fehér Farkas, számtalan nemzetközi verseny győztese, nemzeti ikonunk nyerte 419,6 méterrel, a női mezőnyt Mónusné Ruszin Anna nyerte 334,6 méterrel. Gyűrűlövésben Dr. Rácz Attila lett az első helyezett. A 90 méteres (puta) céllövészetben a török íjászok vitték el az összes díjat. A versenyen történelmi jellegű íjakkal és ruházatban vettek részt a versenyzők. A helyezetteknek a kupákat Horváth-Lugossy Gábor, MKI igazgató, Nabidzsan Dzsurajev és Erkin Abzalov üzbég sportvezetők adták át.

A harmadik etnosport ág, amely a Kupán bemutatkozott, a Baranta. A Baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat. Az etnosportág mottója Zrínyi Miklóstól származik: “A vitézség nem egy napi tanúság!” A Zrínyi Miklós Baranta Kupára az egész országból érkeztek a látogatók. A szombati napon saját sátorral vett részt a rendezvényen a Yunus Emre Török Kulturális Intézet, amely könnyed török nyelvleckével és a tradicionális török társasjáték, a mangala oktatásával mutatkozott be az érdeklődőknek. Az Intézetet Dr. Mustafa Aydogdu, igazgató és Johanna Török Abdikoglu, az Intézet kulturális és művészeti koordinátora képviselte.

Az eseményen a hazánkban élő mongolok közel 50 fővel és saját sátorral képviselték Mongóliát. Napközben mongol életképekkel, zenével és helyben főzött mongol étel különlegességekkel invitálták az érdeklődőket, este a világhírű Domog zenekar adott koncertet.

Délután Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet Főigazgatója tartott előadást a nemzeti identitás és hagyományőrzés egymást erősítő kapcsolatáról, amelynek jelentősége a globalista tendenciák fokozódó nyomása okán egyre nagyobb jelentőségű. Kiemelte, hogy a Magyarságkutató Intézet a tudományos kutatásaival, az etnosport rendezvények pedig az élő hagyomány megélésével jelenítik meg azt az egységet, amely a magyar hagyomány megőrzésének és élővé tételének alapja.

A szombati versenynapot megtisztelte jelenlétével a kazah nagykövet, Zhanibek Abdrashov, a kazah nagykövetség dolgozói, a mongol nagykövet, Batbayar Zeneemyadar valamint Osman Sabhaz, török tiszteletbeli konzul.

Este a Csürrentő Zenekar húzta a talpalávalót a moldvai táncházhoz, majd a világhírű mongol Domog zenekar tartott felejthetetlen koncertet a hallgatóságnak.

A vasárnap felvezetésként a Magyar Családi Gazdaság ifjú lovasai tartottak ifjúsági köböre bemutató mérkőzést. Az előző napi eredmények alapján az Iloncsuk-Csikóvár elődöntőt kiegyensúlyozott teljesítménnyel a Csikóváriak nyerték, kiharcolva ezáltal a bronzérmet. A döntőt a Jászkun válogatott és a házigazda Magyar Hadak Torda-Köböre csapata játszotta. A finálé hatalmas küzdelmet hozott, a kiváló és sportszerű játékban végül a vendégcsapat, a Jászkun válogatott nyerte el a III. Köböre Kupát. A lovas birkózásban hatalmas küzdelemben Bereczki Ákos győzött, a Székely Lófőt, Demény Elemért külön díjat kapott. A három napos etnosport rendezvényt az Iloncsuk Szabadcsapat történelmi kun harcászati bemutatója zárta, ahol korhű viseletben lovas és gyalogos harcosok idézték meg a kun harcmodort.

A rendezvény ideje alatt nagy látogatottsága volt a hagyományőrző foglalkozásoknak – szarufaragással, bőrözéssel, nemezeléssel, kerámiakészítéssel ismerkedhettek az érdeklődők, valamint minden nap várta a látogatókat az MNVH stand és a hagyományőrző és kézműves kirakodó vásár.

A rendezvény szakmai partnere dr. Nagy István, agrárminiszter, az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat volt.

The post Újra Nemzetközi Köböre és Etnosport Kupát rendeztek appeared first on Retromuzsika.hu.

Mondd el a véleményed

Készíts igazán vidám finomságokat!

Virágzó szerelem 1. évad 37. rész online