Unleashed – The Sick Unicorn-lemezinterjú (portré)

Hirdetés

Unleashed címmel megjelent a The Sick Unicorn c. lemeze. A zenekar tagjaival a nagylemez megjelenésének apropóján beszélgettünk.

Hirdetés

A zenekar tagjainak vallomása a bandáról:

Különös szellemi kémia van a tagok között. Minden magától értetődő volt, amikor megismertük egymást. Egy ilyen digitális platformon kerestünk zenekartársakat, és egymás profilját szimpatikusnak találtuk. Nem tudom, hogy ismeritek-e ezt az appot, Tindernek hívják. Mindig is ez volt a felállás, és mindig is ez fog maradni. Kivéve, ha esetleg valaki lecserélődik, vagy új tagot vennénk be.

Amúgy viszonylag tempós, trappolós hard rockzenét gyártottunk. Van angol és magyar szöveg. Kimondottan hiány van az ilyen igényességgel összerakott rockzenéből. Jó zenét tolunk, tényleg … Na, mondjuk tényleg minden zenekar ezt mondja magáról, hiszen ezért csinálják pont azt, amit csinálnak. Csak rólunk gyakran még mások is ezt mondják, és ennek baromira örülünk. Mármint nem dicsfényre, és az öntömjénezésre gerjedő nárcisztikus álművészek szintjén, hanem az amúgy sikertelen életet élő emberek kellemes meghatott örömére gondolok, amit megélünk ilyenkor. Mi igazán szívünk mélyéig örülünk, ha valakit pont eltalál valamelyik dalunk. Ennek élünk. Ha hús-vér emberek jönnek a koncertre, akik méltatnak ott minket, akkor napokig izgatottan alszunk el, és arról beszélünk a kis zárt csoportunkban, hogy vajon tényleg tapsoltak emberek a koncerten? Tényleg jöttek, és szerették, amit csináltunk? Nagyon jó megélni, ahogy koncertről koncertre gyarapodnak a minket is meghallgató lányok, srácok köre.

A zenekarnév (THE SICK UNICORN – BETEG UNIKORNIS) szimbolikája fejezi ki a legjobban azt, akik mi vagyunk: boldogságot kereső, tehetséges, kreatív emberek egy nehezen élhető, már-már embertelen, megbetegítő korszakban. Fura ezt leírva olvasni, mert egészen olyan érzésem van, mintha nem csak a zenekartagokat fogalmazná meg, hanem az olvasók 90%-át is.”

Hogyan születtek a THE SICK UNICORN- UNLEASHED c. lemez dalai?

BigRob: „Azt mondják, nehéz szülésből lesz szép gyerek. Hát ezek a dalok nagyon könnyen születtek, és elég szép gyerekek lettek, szóval szerintem ez a mondás hülyeség. Annál is inkább, hogy én egy nehéz szülés voltam, aztán mindenki láthatja a végeredményt (ha-ha-ha)”

Milyen volt az alkotói folyamat?

SHUEY: „Tök egyszerű volt. Kinéztünk az ablakon, és amit láttunk, azt leírtuk. Elalvás előtt benéztünk magunkba, és leírtuk. Koncert után buliztunk, és azt leírtuk. Megittunk egy üveg valamit, és azt leírtuk. Igy dolgozik egy normális zenész. Ha már nem fogunk találni elég inspirációt, akkor hozzányúlunk esetleg bizonyos szintetikus szerekhez, és amiket azok diktálnak, majd azokat leírjuk. És ha az se fog működni, akkor azt fogjuk csinálni, amit a mai rádiósztárok java része: licitálunk az elérhető dalszövegírók soraira, és azzal tetszelgünk.”

Honnan inspirálódtatok?

BigRob: „Nem hiszem, hogy volt egy konkrét inspiráció forrás. Nem tudom, volt-e egyáltalán bármilyen, hagyományos módon emlegetett inspirálódás. A dalainkban biztosan benne vannak az elmúlt évek zenei tapasztalatai, amiken átmentünk az előző zenekarokkal, és minden keveréke, ami valaha is befolyásolta a zenei ízlésünket. Nem is igazán keresem az inspirációt tudatosan, nem szeretek megtervezve zenét írni. Többnyire teljesen váratlanul beugranak konkrét ötletek, akár egész dalokra, néha pedig statikus csend van a fejemben. Ezért is van, hogy néha másfél hónapig sem jövök semmi ötlettel, aztán pedig két héten belül megírunk 3-4 dalt.”

Mit kell tudni az albumról, illetve annak egyes dalairól?

Shuey: „Az album tempója, ereje a máig bennünk levő forrófejűségből táplálkozik. Ennél összefogóbb koncepció nincs a dalok mögött. Talán a megszokottnál egy kicsit több öniróniát használunk, cinizmust, felhasználjuk azt a rengeteg aberrált frusztrációt, amit még nem pucoltunk ki. Emellett azért sok humort is beletettünk, beszélünk cicikről, kitartásról, férfibántalmazásról, szerelemről, spirituális vágyakról. Tök izgalmas arcok vagyunk. Ez érezhető a tizenvalahány összerakott dalocskán. Minden önteltség nélkül azt merem mondani, hogy bármilyen rockrádió ha csak betenné a CD-t, ahogy van, és lejátszaná a teljes 45 percet, akkor egy nagyon eklektikus, a rock minden szépségét és rondaságát megmutató   3/4 órát hallana a nagyérdemű. Másrészt a műsorszerkesztőnek nem kéne összemutyizni manuálisan egy jó, változatos dallistát.”

Milyen volt a közös munka Halász Gáborral?

BigRob: „Nagyon jól megtaláltuk a közös hangot, ami elég fontos volt, mivel végül körülbelül 180 órát töltöttünk együtt a stúdióban. Nagyon szerény ember, de ennek ellenére nem beszélhetek róla szuperlativuszoknál enyhébb jelzőkkel: a világ legtürelmesebb embere. A világ második leglelkiismeretesebb embere. A világ harmadik legmaximalistább hangmérnöke. Hasonlóan elvetemült, mint mi és látszott, hogy legalább annyira sajátjának érzi ezt a lemezt, mint mi. Nem spórolt egyetlen részleten sem, még a hajnali órákban sem, mivel nem egyszer volt, hogy péntek reggeltől, szombat reggelig folyamatosan dolgoztunk a keverésen.
Ezen kívül, van pár dolog, ami erősen megmaradt abból az időszakból – hosszú hideg törökbálinti éjszakák, négysajtos pizza, cigi és kóla, hogy ébren bírjunk maradni és haldokló macskák.”

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánlanátok a lemezt?

SHUEY: „A lemezt elsősorban azoknak ajánljuk, akik tudják, hogy a rockzene annál jobb, minél jobban fáj. Minél intenzívebb a fájdalom, annál nagyobb a gyönyöre.

A lemezt másodsorban Varga János Janikának, és Szepesi Máténak (a ROCKEN DOGS zenekar dobosának – a szerk.) ajánlom, és üzenem nekik, hogy basszák meg ! Ajánlom Hunka Róbert Zoltánnak (Hunnia Records  vezetőjének), aki a zenekar keresztapja, fő támogatója, aki már az első demóink meghallgatása után azt gondolta, hogy kiadja a lemezünket, és lett az a naiv ábrándja, hogy a THE SICK UNICORN -ba fektetett időt, energiát és pénzt bármikor is viszontlátja (ha-ha-ha). Minden koncertbe belehalunk, nem viszünk magunkkal onnan haza bennünk maradt mondanivaló, energiát, hangot. Halálba toljuk a koncerteket mindig, rajtunk nem fog múlni. Mindent odaadunk a közönségnek. De mindannyian tudjunk, nem az anyagi megtérülés miatt csináljuk azt, amit csinálunk, és ezt Hunka úr is tudja. Köszönjük nagyon a hitét bennünk.

A lemezről még azt kell tudni, hogy nem tipikus elalvás előtti zene. De kurva jó vonatozáshoz, metrózáshoz, villamosozáshoz, autóvezetéshez, takarításhoz, valami gyönyörű tetovált lánnyal való szeretkezés háttérzenéjeként, vagy ha az embert nagyon felzaklatja valami, akkor egy Rock Is My Shelter dal szinte mindig segít maximum hangerőn. A zenében sok gitárszóló, széles hangterjedelmű énekek, monumentális dobtémák, fülbemászó basszusgitár futamok, izgalmas dalszerkezetek, és szórakoztató dalszövegek találhatók. Izgalmas na!

Mit kell tudni a lemezborítóról?

BigRob: „Igazából nem sokat. Az elején a logónk található, hátulján pedig a tracklist. Ide nem készültünk semmi meglepővel. A belsejében található egy fotó, ami egy elhagyatott őrségi pulykafarmon készült.”

Hogy kerül egy őrségi pulykafarm képe egy lemezborító belsejébe?

Három helyen készült rólunk fénykép, egy tehénlegelőn, egy pulykafarmon és egy disznóólban. A pulykafarmot választottuk.

A Sick Unicorn Facebook oldala:
www.facebook.com/sickunicornband
A Sick Unicorn Youtube csatornája:
https://www.youtube.com/channel/UCtyNYQMkI-SUAYWflEwMJ0Q

Mondd el a véleményed

Névnapi versek szerelmemnek

Három Varró Dániel vers, amit érdemes elolvasni