Vakáció – már a mozikban (kritika)

Hirdetés

1983-ban egy nem mindennapi család nem mindennapi vakációja forgatta fel Amerikát, melyet három folytatás követett. Elérkeztünk a generációváltáshoz, ahol is a nagy Clark Griswold fia, Rusty lett a családfő. Az ő fejéből pattan ki az a nagyszerű ötlet, hogy családjával (a két fivér, Kevin és James, valamint felesége, Debbie) együtt elutazzon egy felejthetetlen túrára az ország másik végéig, ahol is várja őket a minden idők legnagyobb élményét jelentő Walley World vidámpark. De addig hosszú ám az út.

Ahogy az a manapság készült amerikai vígjátékoknál lenni szokott, mindent beleadnak, csak hogy a nézőt szórakoztassák. Mivel ingerküszöbünk az elmúlt 30 év alatt igencsak megemelkedett, a jól ismert poénok már nem minden esetben válnak be, ezeket keverve, felturbózva viszont teljesen új hatást érhetünk el. Nincs ez másképp most sem. Kezdve főhősünk, Rusty ügyefogyott karakterével (a Másnaposokból jól ismert Ed Helms), aki az örök második a sorban, de egy cseppet sem bánkódik amiatt, hogy egy kis légitársaság pilótája, így legalább több időt tölthet szeretett családjával; vagy az izgalmasabb életet elképzelő Debbie (a Rém rendes család mindenki kedvenc Kellyje, azaz Christina Applegate), akiről a hosszú út során kiderülnek pikánsabbnál pikánsabb dolgok a múltból, s bizonyítja, mire képes most is; valamint a család két csemetéje, akik, ahogy az lenni szokott, örök szekálásokkal teszik élvezetessé életüket. Ezen alaphelyzethez a készítők olyan hihetetlen, abszurd komikumokat vettek igénybe, melyek a gyenge idegzetű és gyomrú, prűd, vaskalapos nézőknél kimerítik az “Ami sok az sok” fogalmát, viszont aki vevő a mai amerikai vígjátékok stílusára, ahol egyre erősebben érezni, hogy csak a kedvünkért fokozzák a ‘tempót’, miközben egy kis csemegét is tartogatnak azok számára, kik jól ismerik a szériát, azoknak kihagyhatatlan ez a film.

Hirdetés

Aki ismeri a Griswold nevet, az tudja, sok komolyságra nem számíthat, viszont lesz benne Thor (Chris Hemsworth felejthetetlen alakítása), az eredeti Griswold házaspár, Clark és Ellen (Chevy Chase és Beverly D’Angelo) is feltűnik, sőt, egy röpke szerepre beugrik még a Hivatali patkányokból ismert Ron Livingston, a Förtelmes főnökökből és a Tűzgyűrűből Charlie Day, valamint Tom Hanks fia, Colin Hanks is feltűnik rögtön a film első 5 percében.

Már a film elején megjelenő stáblista mellett levő fényképek is jelzik, állatságban nem lesz hiány. Ha nem zavar az altesti humor és ehhez hasonló ínyencségek, irány a mozi, de csak óvatosan a popcornnal! Én szóltam!

Vakáció (Vacation)
Hazai mozipremier: 2015.08.27.
Főbb szereplők: Ed Helms, Christina Applegate, Leslie Mann, Chris Hemsworth, Charlie Day, Chevy Chase, Beverly D’Angelo
Korhatár-besorolás: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
Forgalmazza: InterCom

Írta: Bártfai Balázs, 2015.08.26.

Mondd el a véleményed

V’ Moto-Rock: Fekszem az ágyon

ÉNB Alexa videóklipje