A gondtalan nyarat lassacskán magunk mögött hagyjuk, de szerencsére kora ősszel még az időjárás engedi, hogy megragadjuk az alkalmat egy-egy nyáridéző vacsorára, ahol a barátokkal feleleveníthetjük az utazások emlékeit. A MOM Park olasz éttermeinek séfjei segítenek, hogy akár otthon is olyan finomságokat készíthessünk, amelyek egy szempillantás alatt mediterrán tájakra repíthetnek.
Mindannyian jártunk már úgy, hogy az utolsó utáni pillanatban jelentkezett be a család vagy rég nem látott barátok. Ilyenkor jól jöhet, ha kéznél van egy egyszerű, időtakarékos recept. A bruschetta nem véletlenül az olasz éttermek kedvenc előétele, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthető és igazi jolly joker, amely mindig sikert arat.
Bombabiztos klasszikus: Bruschetta
(a MOM Park Trattoria da Lello séfjének receptje alapján)
Hozzávalók:
- ciabatta vagy más, ropogós héjú, rusztikus kenyér felszeletelve és megpirítva
- 200 g paradicsom
- extra szűz olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- friss bazsalikom vagy parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
A felkockázott paradicsomot fokhagymával, sóval és borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk az olívaolajat, és addig keverjük, amíg pépes állagot kapunk. A kenyereket megpirítjuk, ráhalmozzuk a krémet, majd bazsalikom levelekkel, vagy parmezánforgáccsal díszítjük.
*Extra tipp: akik szívesen fogyasztják a tenger gyümölcseit, akár néhány szelet füstölt lazaccal, vagy grillezett koktélrákkal még különlegesebbé varázsolhatják az ételt.
Persze az is megeshet, hogy épp olyan vendégünk érkezik, akit valódi gasztronómiai kalandozásokkal szeretnénk elkápráztatni: az ilyen alkalmakkor érdemes nem mindennapi alapanyagokat is bevetnünk. Bár a bélszín tatár olaszosan általában kapribogyóval készül, de egy kis csavarral, szarvasgomba hozzáadásával igazi kuriózum kerülhet az asztalra.
Ínyenceknek: Szarvasgombás bélszín tatár rukkola ágyon parmezánforgáccsal
(A TG Piccolino séfjének receptje alapján)
Hozzávalók:
- 400 g darált bélszín
- néhány teáskanál szarvasgomba krém
- 5 dl olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- só, bors
- 1-2 marék rukkola és 300 g parmezánforgács a tálaláshoz
- friss baguette
Elkészítés:
A darált bélszínhez hozzáadjuk az apróra vágott salottahagymát, és az olívaolajat, majd sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Végezetül megkoronázzuk néhány teáskanál szarvasgomba krémmel és rukkolasalátára halmozva, parmezánnal megszórva tálaljuk, friss baguette szeletek kíséretében.
A receptek elkészítésével biztosan leveszed a vendégsereget a lábáról, csak győzd bezsebelni az elismerő szavakat!