A KézenFogva Alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása egyre több családnak segít

A KézenFogva Alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása egyre több családnak segít

2015 nyarán hozta létre a KézenFogva Alapítvány a Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatását, amely fogyatékos emberek és családjaik számára nyújtanak magas színvonalú, ugyanakkor megfizethető terápiás segítséget. A szolgáltatás szakmai alapokon nyugszik, a nagyszámú érdeklődés pedig teljes mértékben igazolja a szolgáltatás szükségességét.

A fogyatékos személlyel rendelkező családok speciális helyzete egyedi beavatkozásokat tesz szükségessé. Az alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása a család erőforrásainak megerősítését célzó segítségnyújtást, tehermentesítő és támogató szolgáltatások fejlesztését tűzte ki célul, ezen belül a speciális, fogyatékos emberek valós és reális igényeire reagál. A terapeuták tudatosan támogatói, kísérői, edukatív szerepet vállalnak. A pszichológiai munkát a családtagok végzik el, ezért a terápiás folyamat kimenetele nagymértékben függ a család/pár által hozott problémától, annak mélységétől és összetettségétől, az érintetteknek a problémamegoldásban vállalt felelősségétől és elkötelezettségétől.

Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője elárulta, miért hiánypótló ez a szolgáltatás:

– Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy kifejezetten hiányos, nehezen elérhető a fogyatékosságspecifikus támogatás és ellátás. Magyarországon információink szerint jelenleg nincs más olyan családterápiás műhely, amely a családterápiás és a fogyatékosságügyi szakmai tudást együttesen biztosítja, és amely jóval a piaci ár alatt nyújt segítséget fogyatékos személyek családjainak. A fogyatékosság jelenléte alapvetően meghatározza egy család működését, életútját, kilátásait, ennek következtében igényeiket is alapvetően és elsősorban a fogyatékosság megjelenése és ennek következményei határozzák meg. Emellett küzdenek további, más családokra is jellemző problémákkal. E multiproblémás családok állandó hátteret, folyamatos támogatást igényelnek több családi életciklus során. Nem utolsó sorban támogató, erősítő légkörben csökkennek belső feszültségeik, bizonytalanságaik.

Egy névtelenséget kérő édesanya mesélte el megható történetüket a terápia sikerességéről:

– A 15 éves down szindrómás kislányom másfél évvel ezelőtt mély apátiába süllyedt, az addig önellátó gyermekem még enni sem evett egyedül. Ebből a helyzetből nem igazán láttam kiutat, miután számos vizsgálat elvégzése után világossá vált, hogy nem szervi problémáról van szó, hanem pszichés gondról. Ebben a kilátástalanságban nyújtott mentőövet az alapítvány abban a formában, hogy részt vehettünk a családterápia programon. A két hölgy (pszichológus és terapeuta) hozzáértő segítségével a kéthetenkénti gyakorisággal megtartott 10 alkalom alatt eljutottunk odáig, hogy lányom újra terveket sző, játszik, mosolyog, visszatért az önellátó képessége. Még a külvilággal kapcsolatban látom, hogy visszamaradtak bizonytalanságok, de a legjobb úton haladunk a teljes gyógyulás felé. Nagyon sokat köszönhetek az alapítványnak és szakembereinek, hogy visszakaptuk régi életünket, és ezen túlmenően nagyon hasznos iránymutatást a hétköznapok apróbb és az élet távlati kihívásaival kapcsolatban.

Mondd el a véleményed

Magyar műsorvezető tűnik fel a Ferrari kisfilmjében

Fedezzük fel Magyarországot a KidsOasis utazó családjával!